avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1762 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... certificat mostenitor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

certificat mostenitor

As dori sa stiu daca pot deschide o actiune de anulare a unui certificat de mostenitor in alta localitate decat in cea in care se afla propietatea care face obiectul cetificatului,adica domiciliul meu este in Bucuresti iar mostenirea (imobil) se afla intr-o localitate din provincie.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:47, 14 Februarie 2009
Presupun că, pe lîngă anularea certificatului de moştenitor, invocaţi drepturi proprii cu privire la acea succesiune. Or, în materie succesorală competenţa aparţine instanţei (judecătoriei) de la ultimul domiciliu al defunctului, indiferent de locul situării bunurilor din masa succesorală.
Cei care se considera vatamati în drepturile lor prin emiterea certificatului de mostenitor pot cere instantei judecatoresti anularea acestuia si stabilirea drepturilor lor, conform legii.
Mostenitorul sau mostenitorii participanti la procedura succesorala notariala nu pot cere anularea decat daca fac dovada unui viciu de consimtamant sau a unui motiv de nulitate absoluta (frauda la lege, cauza ilicita, obiect ilicit etc.).
Competenţa teritorială a soluţionării cererii care pune în discuţie validitatea certificatului de calitate de moştenitor revine instanţei celui din urmă domiciliu al defunctului (judecatoriei in a carei raza a avut ultimul domiciliu defunctul).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Certificat de mostenitor = document de proprietate ? hspinache hspinache buna ziua , Am o nelamurire ; sint mostenitor 50% al unui imobil , atestat cu certificat mostenitor . De ce acest certificat de mostenitor nu tine loc de ... (vezi toată discuția)
Succesiune Mihai Niculae Mihai Niculae as vrea sa stiu si eu daca se poate stii cam cat dureaza sa deschizi o suucesiune?este o problema daca in testamentul tatalui meu este o alta adresa decat cea ... (vezi toată discuția)
Succesiune in alta localitate DESTINY DESTINY Buna ziua tuturor! am o intrebare : succesiunea unui loc de veci aflat in provincie, se poate face in Buccuresti, daca mostenitorii au aici domiciliul ? Va ... (vezi toată discuția)