avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 584 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale actiunea revocatorie
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

actiunea revocatorie

ma poate ajuta cineva cu o idee in legatura actiunea revocatorie a unui contract de vinzare cumparare a unui
imobil;
1.daca litigiul este de natura comerciala ,contractul fiind incheiat intre doua societatii comerciale.
2.daca este obligatoriu procedura concilierii prealabile prevazute de art.7201
3.se poate considera actiunea revocatorie o cerere în materie comercială evaluabile în bani.
Multumesc anticipat,
adina
parerea mea:
1. da.
2. nu, deoarece nu are caracter evaluabil in bani. totusi, eu nu m-as risca... la ce vezi azi prin instante... as indeplini procedura prealabila.
3. nu. tinde la readucerea imobilului in patrimoniu initial. deci competenta la tribunal - comercial neevaluabil in bani.

rpopescu2000@k.ro
1.Da
2.Sediul materiei: art. 975 Cod Civil - “Ei(s.n. creditorii) pot de asemenea, în numele lor personal, să atace actle viclene, făcute de debitor în prejudicial drepturilor lor.”
Dreptul patrimonial este dreptul subiectiv civil care are un conţinut economic, conţinut care poate fi evoluat în bani.
Patrimoniul este definit ca fiind totalitatea drepturilor şi obligaţiilor patrimoniale aparţinănd unei persoane fizice sau juridice determinate, privite ca o sumă de valori active şi pasive, străns legate între ele.
Analizînd această definiţie, rezultă că patrimoniul este format dintr-o latură activă şi alta pasivă. Activul patrimonial este format din valoarea tuturor drepturilor patrimoniale ale unei persoane determinate. Pasivul patrimonial constă în valoarea tuturor obligaţiilor patrimoniale ale aceleiaşi persoane. Activul şi pasivul se găsesc într-o strînsă legătură. Acesta este motivul pentru care s-a afirmat că patrimoniul poate fi considerat ca fiind un adevărat cont curent al unei persoane în care sănt evidenţiate obligaţiile uneia şi aceleiaşi persoane, a cărui valoare este supusă unor fluctuaţii succesive, prin naştere de noi drepturi şi obligaţii, precum şi prin modificarea şi stingerea celor existente.
Caracterul indivizibil al patrimoniului a constituit explicaţia şi fundamentul posibilităţii angajării nelimitate a întreprinzătorilor, cu întreaga lor avere, faţă de creditorii întreprinderii,
Acţiune revocatorie reprezintă o măsură asupra patrimoniului debitorului pe care creditorii chirografar o pot lua şi care constă în atacarea de către aceştia a actelor juridice făcute de debitor în frauda dreptului lor de gaj general(art. 1718 Cod Civil dispune că patrimnoiul debitorului garantează executarea obligaţiilor acestuia – “Oricine este obligat personal este ţinut de a îndeplini îndatoririle sale cu toate bunurile sale, mobile şi immobile, prezente şi viitoare”). Este o acţiune prin care se cere de către creditor revocarea actelor juridice încheiate de către debitor în vederea prejudicierii sale.
Există prejudiciu al drepturilor creditorilor atunci când, prin efectul actelor juridice încheiate de debitor, acesta din urmă îşi produce în mod deliberat o stare de insolvabilitate sau îşi agravează Raporturile patrimoniale sînt relaþii evaluabile în bani.
Solutionarea litigiilor comerciale cu caracter patrimonial se aplica procedura prealabila.
Mai mult ,avand in vedere prevederile din Legea nr. 146/1997 privind taxele judiciare de timbru,actiunea revocatorie se timbreaza la valoarea obiectului actului fraudulos.ca atare din punct de vedere al al taxelor judiciare de timbru,. actiuni revocataorie este o actiuni evaluabile in bani;

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Patrimoniu/buget Calyope Calyope art 50 alin.(2) \"Baroul are personalitate juridicã, patrimoniu si buget propriu.\". Care e distinctia dintre patrimoniu si buget?#-o (vezi toată discuția)
Nelamuriri in privinta raspunderii administratorului mitracher mitracher [u]Situatia de fapt:[/u] Creditorul (societatea de leasing) recupereaza autoturismul de la debitor (SRL cu asociat unic), in urma neplatii a 2 rate si ... (vezi toată discuția)
Tva transfer parti sociale matmih matmih Buna ziua, Am o nelamurire asupra necesitatii includerii TVA in pretul de achizitie a tuturor partilor sociale detinute la o societate. Codul fiscal nu prea ... (vezi toată discuția)