Buna ziua. Sunt in concediu crestere copil pana la 2 ani.Pe 10 nov.2013, baietelul implineste doi ani. Tocmai m-au anuntat verbal de la servici ca s-a restructurat postul si ca pot beneficia de somaj numai daca revin la serv pe 1.10.2013 deoarece normarile de personal se fac cu acea data. Mentionez ca sunt angajata in sistemul bugetar la o scoala gimnaziala. Stiam ca in aceste cazuri angajatorul trebuie sa plateasca si ceva salarii compensatorii, dar nu stiu daca si in domeniul bugetar . intrebarea mea este , mi se poate desface contractul de munca daca sunt in concediu crestere copil? Va rog mult un raspuns. Multumesc
1. - Pe perioada cat ati fost in CCC ati avut contractul individual de munca (CIM) suspendat adica erati tot salariata acelui angajator numai ca nu prestati munca si nu primeati salariu.
- Dupa terminarea CCC angajatorul este obligat sa va reprimeasca la acelasi loc de munca in baza aceluiasi CIM.
2. Inainte de terminarea CCC faceti o cerere catre angajator prin care solicitati incetarea suspendarii CIM si reluarea activitatii in baza aceluiasi CIM.
3. - Daca locul de munca al dvs. a fost sau va fi desfiintat atunci angajatorul va concediaza cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului) si astfel veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.
- Pentru asta angajatorul trebuie sa respecte prevederile din Codul muncii adica sa va acorde o perioada de preaviz de 20 de zile lucratoare (in care veti merge la serviciu si veti primi salariu) si apoi sa emita decizia de concediere.
4. - Pe perioada cat sunteti in CCC postul dvs. poate fi desfiintat dar pana nu terminati CCC nu poate sa va inceteze CIM.
- Va putea incet CIM daca era pe perioada determinata (atunci ar fi incetat de drept la data expirarii termenului pentru care a fost incheiat).
- Daca va inceteaza CIM in timp ce sunteti in CCC puteti face o sesizare la ITM si, in acelasi timp, puteti contesta decizia de concediere la Tribunalul din judetul in care aveti domiciliul.
5. - Nu sunteti obligata sa intrerupeti CCC atunci cand vrea angajatorul.
- Puteti beneficia de indemnizatie de somaj, normarea personalului nu are nici o legatura cu aceasta.
6. Salariile compensatorii se platesc daca ele sunt prevazute intr-un act normativ sau in contractul colectiv de munca aplicabil unitatii.
Fiind din sectorul bugetar :
- de salarii compensatorii sunt slabe sanse sa obtineti ...
- concedierea poate avea loc in perioada CCC numai pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.
Multumesc mult pt raspunsuri.Cu cat timp inainte tb sa fac cererea pt reluarea acivitatii?Normarea de personal se face la 1 oct. si atunci vor da posturi vacante, dar daca eu nu fac cerere atunci ci cu o luna mai tarziu, se mai poate restructura postul? Pb a fost intre postul meu si cel al secretarei. Mentionez ca la scoala unde lucrez sunt 2 posturi de contabil( contabil sef si contabil) si 2 de secretar (secretar sef si secretar), eu fiind angajata in post de contabil. La scoli posturi sunt in functie de nr de elevi, si cum elevii sunt din ce in ce mai putini s-a propus reducerea posturilor. Problema este ca atunci cand nr de elevi scade, secretarul ( nu secretarul sef), nu mai are atat de munca, in schimb lucrarile la contabilitate raman aceleasi. In fine, se pare ca am fost sacrificata eu, caci nu am fost acolo sa ma apar, dar daca legea imi permite in vreun fel, o sa dau din coate, caci in ziua de azi greu iti mai gasesti un loc de munac.
Sunt angajata pe perioada nedeterminata.
Multumesc inco o data pt raspunsuri. Multa sanatate.
1. Puteti depune cererea inainte de 01.10.2013 dar solicitati incetarea suspendarii CIM si reluarea activitatii cu data de 11.11.2013.
2. Banuiesc ca angajatorul vrea sa stie sigur ca veti relua activitatea.
3. Daca doriti dvs. putetis a solicitati reluarea activitatii si mai devreme si veti primi stimulentul de insertie de 500 lei lunar pana va implini copilul 2 ani.
Termen somaj
anca1234
buns ziua as avea si eu o intrebare:dupa terminarea concediului crestere copil care este termenul pentru depunerea actelor pentru somaj?va multumesc anticipat. (vezi toată discuția)