Un nerezident care are peste 5 contracte de inchiriere in 2012 si trebuie sa isi declare venituri din activitati independente sin 01.2013 va plati si contributii la sanatate si pensii?
Inregistrarea pentru veniturile din activitati independente se face doar la Finante sau trebuie sa se constituie ca PFA la oRC. Mentionez ca persoana are NIF in Romania si un imputernicit care se ocupa de documente.
Multumesc.
Conform art. 296 indice 3 Cod fiscal, persoana fizica nerezidenta plateste contributii sociale numai daca realizeaza venituri din activitati dependente, respectiv venituri din desfăşurarea unor activităţi în baza unui contract individual de muncă, a unui raport de serviciu sau a unui statut special prevăzut de lege (spre exemplu funcţii de demnitate publică).
Buna seara, tocmai ce am primit o decizie de impunere de la ANAF pentru CASS pe 2012 in baza salariului minim, datorita unor dividende de 12 RON (pe care nici nu le-am primit de fapt) de la SIF Banat Crisana, unde aparent figurez ca actionar, fara ca macar sa stiu despre asta ceva.
Mentionez ca sunt rezident in Norvegia din 2008, nu am avut niciodata actiuni sau cupoane la vreun SIF, ci doar la o soc. com. din Bucuresti (cupoanele di anii 90), de la care nu am primit nimic niciodata.
Acum ANAF ma scoate dator cu 468 RON pentru un venit (neconfirmat) de 12 RON.
Cum pot contesta aceasta decizie ? Multumesc anticipat.
Decizii anaf
sg1
Buna ziua ! Acum cateva zile am primit de la ANAF o scrisoare cu niste tabele in care ma instiinta ca am de platit suna de 468 roni.Titlul scrisorii ... (vezi toată discuția)
Webinar: Fiscalitate și digitalizare în 2025. Ce știm și ce urmează?
ACCA, cea mai mare asociație internațională în domeniul financiar-contabil, vă invită să participați la un eveniment gratuit destinat profesioniștilor care doresc să afle cele mai recente noutăți legate de sistemul fiscal din România.
În cadrul webinarului, care va avea loc pe 26 februarie la ora 10:00, Delia Cataramă, Tax Partner Viboal FindEx, va aborda principalele modificări fiscale aplicabile în 2025 companiilor, cu focus pe impactul asupra profitabilității și cash-flow-ului acestora.