Legea nr. 203/2012 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2002
Art. III. - Permisele de conducere eliberate anterior datei de 19 ianuarie 2013 pentru categoriile de vehicule echivalente celor prevazute la art. 24 alin. (5) lit. a) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, inclusiv cu cele aduse prin prezenta lege, isi pastreaza valabilitatea administrativa pana la data expirarii mentionata in acestea.
Art.24-
(5) Permisul de conducere este valabil 10 ani de la data eliberării. La schimbarea de către titular a numelui, în cazul pierderii, furtului ori al deteriorării, precum şi la expirarea perioadei de valabilitate, permisul de conducere se preschimbă fără susţinerea unui nou examen, în condiţiile stabilite prin ordin al ministrului internelor şi reformei administrative, care se publică în Monitorul Oficial al României.
Legea nr. 203/2012
9. La articolul 24, dupa alineatul (5) se introduc trei noi alineate, alineatele (5^1)-(5^3), cu urmatorul cuprins:
„(5^1) In cazul pierderii, furtului sau al deteriorarii permiselor de conducere ori al schimbarii numelui titularului, autoritatile competente elibereaza, dupa caz, un duplicat a carui valabilitate nu poate depasi valabilitatea administrativa a documentului inlocuit sau alt permis de conducere.
(5^2) Eliberarea unui nou permis de conducere cu o noua valabilitate administrativa se realizeaza la expirarea valabilitatii documentului, dupa efectuarea examinarii medicale prevazute la art. 22.
(5^3) In cazurile prevazute la alin. (51) si (52), eliberarea permiselor de conducere respective se realizeaza fara sustinerea unui nou examen, in conditiile stabilite prin ordin al ministrului administratiei si internelor, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.”
Concluzie 1.
Fisa medicala este obligatorie numai in urmatoarele cazuri:
1. la sustinerea examenului in vederea obtinerii permisului de conducere;
2. la preschimbarea permisului de conducere in cazul expirarii valabilitatii acestuia.
In celelalte cazuri (pierdere, deteriorare, schimbare nume) nu se mai face fisa medicala ci se elibereaza un duplicat cu aceeasi valabilitate cu a permisului initial.
Obligativitatea schimbarii permisului de conducere ca urmare a schimbarea domiciliului a fost eliminata prin legea 48/2006 cand a fost modificat art. 24 -alin. (5) unde era prevazuta aceasta obligativitate.
Concluzie 2
Daca permisul nu expira si va schimbati doar domiciliul nu este obligatorie preschimbarea permisului de conducere chiar daca sunt modelul anterior 2006 cu domiciliul inscris. (vezi art. III din legea 203/2012 si art. 5^1 din OUG 195)
Intrebare ptr @avocat_marinescu1975: daca intr-un an, o persoana isi pierde permisul, i se fura si isi schimba numele, trebuie sa isi faca trei fise medicale?:)