avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 871 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Proces pentru dezbaterea succesiunii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Proces pentru dezbaterea succesiunii

Suntem in proces cu fratele pentru dezbaterea succesiunii(el este reclamantul,eu si tata paratii)dupa ce instanta v-a decide cota fiecaruia,cineva trebuie sa plateasca cheltuielile de judecata,o taxa de timbru cumva????ca nu stiu...si cine o v-a plati?avand in vedere ca el ne-a dat in judecata,desi noi am fost deacord sa-i dam partea lui dapa moartea mamei,dar el a furat actele casei,refuzand sa le mai dea,plecand din casa din care vrea acum mostenire si lasand utilitatile (toate)neachitate+primarie unde nu a platit niciodata nimic(el a locuit singur cu familia lui in toata casa)datorii pe care le-am platit tot eu si tata,si nu m,i se pare corect sa suportam noi heltuielile de judecata,pentru ca nu noi ne-am dus in instanta,ba mai mult ne-am rugat 3 luni de el sa-si plateasca datoriile,sa facem impreuna cadastru si intabularea casei (ptr ca nu sunt facute)si a refuzat spunand ca el ne da in judecata si instanta ii va da lui mia mult.In ce constau cheltuielile de judecata??si cine le v-a plati?imi poate spune cineva?Multumesc!
Cel mai recent răspuns: ContSters60804 , utilizator 17:43, 15 Februarie 2009
Cheltuielile de judecata constau in taxa de timbru si timbru judiciar de investire a instantei cu judecarea acestui tip de cauze:: 40 lei, cost expertiza, daca s-a efectuat:aprox.1000-1500 lei, onorariu avocat, potrivit chitantei pe care o va depune la ultimul termen.
In cazul dvs. e de preferat sa terminati procesul de partaj succesoral si iesirea din indiviziune printr-o tranzactie. cei doi avocati, al dvs. si al fratelui, vor redacta o tranzactie, dupa ce ati lamurit exact ce parte revine fiecaruia, pe care o veti semna in fata judecatorului. Ulterior, veti intabula imobilele si le veti inscrie in Cartea Funciara.
Procedand in acest fel, veti economisi bani toti membrii familiei. In cazul in care nu ajungeti la nici o invoiala, incercati o compensare a cheltuielilor de judecata, cel putin in ceea ce priveste cuantumul expertizei, care poate fi platita de toate partile, avand in vedere interesul fiecaruia in a stabili loturile pentru fiecare mostenitor.
De regula, cheltuielile de judecata se platesc de partea care a pierdut procesul, dar la dvs. nu e vorba de cine pierde sau castiga, ci de impartirea averii ramase de la tata, de care beneficiaza toti mostenitorii.
Ultima modificare: Duminică, 15 Februarie 2009
Doinita Stingaciu, Avocat
La efectuarea expertizei imobiliare am cazut la o intelegere si am platit in 3 expertul,dar fratele doreste cota lui de mustenire in bani.Si atunci cine v-a suporta cheltuielile de judecata? cine va suporta cheltuielile ptr cadastru si intabulare? el vrea decat banii si atat fara sa tina seama de cheltuielile pe care le-am suportat noi de pe urma lui si care vor urma?
atunci daca fratele vrea partea lui din casa in bani ii dati , din care scadeti toate datoriile lui care le are fata de dvs....taxe...impozite...
dvs trebuia de la inceputul procesului sa specificati o suma cu care doreati sa fiti despaguniti, urma aceea suma sa fie scazuta din banii care ii veti achita ca sulta(despagubire) lui pentru partea lui de casa.


av. m. vasilescu
multumesc pentru raspuns
Pentru dezbaterea unei mosteniri nu se fac expertize... Ca nu vad de ce sa se faca...
Doar in cazul in care sunt mai multe bunuri si fiecare doreste anumite bunuri din care sa ia mai mult si altele din care sa nu ia deloc.
In general insa, nu se fac expertize.
E mult mai posibil ca cererea fratelui sa fie si de iesire din indiviziune... cam asa reiese din mesaje.
Cheltuielile pe care le-ati facut cu intretinerea fratelui in casa (lumina etc.) si impozit... le recuperati daca ati facut cerere reconventionala pentru ele, ati timbrat la valoare...
Altfel, acele cheltuieli nu fac (toate) parte din intretinerea succesiunii... si nu le veti primi daca nu le-ati cerut.

Cheltuielile de judecata le plateste la final cine castiga. Daca cererea fratelui e admisa in intregime, dv. veti plati toate cheltuielile. Daca e admisa in parte, cheltuielile se diminueaza cu partea din cerere care nu i-a fost admisa.
Daca i se respinge cererea in intregime, el va va achita dv. si cheltuielile.
Pentru ca sa castigati trebuia sa demonstrati ca dv. ati dorit impartirea si el v-a pus bete in roate... sau sa ii oferiti cum spunea cineva o suma pentru partea lui, dupa caz.

Alte discuții în legătură

Cheltuieli de judecata ContSters60804 ContSters60804 Suntem in proces pentru dezbaterea succesiunii dupa moartea mamei(acum 14 ani)proces care se v-a termina in cel mult 2 luni ,ieri am avut termen si s-a depus ... (vezi toată discuția)
Dezbaterea succesiunii in instanta ContSters60804 ContSters60804 Buna ziua! Avem o mare problema#-oDe curand am fost dati in judecata de fratele meu eu si tatal meu ptr dezbaterea succesiunii dupa moartea mamei.Sa o iau cu ... (vezi toată discuția)
Proprietate Cristina.E Cristina.E Bună ziua. Sunt proprietarul unei case împreună cu fratele meu, dobândită prin succesiune în urma decesului tatălui. În ea locuiește și mama, dar ea ... (vezi toată discuția)