In cazul in care pe un CF la capitolul sarcini exista sarcini de neinstrainare pe durata de viata a unor persoane (parinti, ce presupun ca au platit imobilul) mai poate fi bunul executat? Nu este vorba de o ipoteca ci de o sarcina pe durata de viata a patru persoane.
Convenţiile de inalienabilitate asupra unui imobil sunt admise restrictiv. O interdicţie de înstrăinare poate fi admisă doar dacă ea este justificată de existenţa unei creanţe legate de acel imobil şi dacă este limitată în timp pînă la plata creanţei. Altfel, s-ar aduce atingere principiului liberei circulaţii a imobilelor prin scoaterea nejustificată a acestora din circuitul civil.
O interdicţie instituită pe durata de viaţă a plătitorului preţului poate fi invalidată de instanţă la cererea creditorilor care ar solicita executerea silită a imobilului.
Multumesc pt raspuns. Asa ma gandeam si eu. Dar mai exista o problema: terenul pe care se afla imobilul este cumparat de sotia debitorului inainte de casatorie si constructia casei si intabularea s-a facut dupa casatoria lor doar ca (nu am inteles cum) pe CF se afla doar sotia lui (a debitorului). Ce sanse am sa execut acest bun?
Depinde de natura datoriei. Dacă este o datorie proprie a soţului, va trebui să-i urmăriţi bunurile proprii. Dacă acestea nu sunt îndestulătoare, puteţi cere partajul bunurilor comune ale soţilor (casa fiind un astfel de bun) pînă la limita valorii creanţei rămase după urmărirea bunurilor proprii ale debitorului.
Dacă datoria este comună, veţi urmări bunurile comune (casa, cum spuneam mai sus), iar dacă nu vă acoperă creanţa, veţi putea urmări bunurile proprii ale oricăruia dintre soţi (deci, terenul).
Va rog mult sa imi spuneti daca aveti macar o idee cum as putea ataca acest caz. Nu exista o forma de executare daca terenul este al sotiei de pe vremea cand era domnisoara si casa a fost construita dupa casatorie? Doar ca intabularea s-a facut pe numele sotiei si cu sarcini din partea parintilor cuplului...
Va rog sa imi spueti daca e cazul sa ma mai zbat sau sa renunt.
Alte discuții în legătură
Bunuri comune
serbanc
Buna ziua.As dori sa stiu in cazul in care sotul pierde un proces cu statul si trebuie sa plateasca niste daune daca bunurile sotiei care sunt pe numele ei(ex ... (vezi toată discuția)
Ce drepturi am?
vasile s
La procesul de partaj pot sa obtin mai mult de 50% din casa avand in vedere ca eu am fost principalul investitor?Fosta soacra are vreo cota parte din casa( ... (vezi toată discuția)