lumi71 a scris:
Patronul a creditat firma, si inca mai crediteaza. Adica Firma are ceva de platit si nu are bani. In acel moment firma incaseaza de la patron suma respectiva, suma ce reprezinta creditare firma. Din punct de vedere contabil documentele sunt ok, dar la baza acesrora trebuie sa existe un contract.
Deci patronul (o persoana fizica) imprumuta firma (o persoana juridica).
Opinia mea este ca aceasta operatiune se desfasoara in baza unui contract de imprumut, care poate fi de doua feluri:
1. imprumutul de folosinta (comodatul);
2. imprumutul de consumatie (propriu-zis), contract care este, de regula, cu titlu gratuit, dar poate fi si cu titlu oneros (
imprumutul cu dobanda, reglementat de art. 1.587-1.590 Cod civil).
Din ceea ce ati scris si din prevederile legale specifice celor doua tipuri de contracte, presupun ca este vorba despre un contract de imprumut de consumatie.
Oricum, dovada ambelor contracte se face conform regulilor generale reglementate prin art. 1.191 Cod civil:
"Dovada actelor juridice al caror obiect are o valoare ce depaseste suma de 250 lei, chiar pentru depozit voluntar, nu se poate face decat sau prin act autentic, sau prin act sub semnatura privata."
Partile, insa, pot conveni ca dovada contractului sa se faca si cu martori, daca cel imprumutat consimte la aceasta. Intrucat imprumutul de folosinta este act unilateral, este suficient sa fie redactat intr-un singur exemplar, pentru cel care imprumuta.