avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 970 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Creditare firma - temei legal
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Creditare firma - temei legal

Am o situatie delicata. Raspund de contabilitatea unei firme care are un sold mare in contul 4551. Am cerut patronului contrctul in baza caruia s-a facut crediatrea si mi-a spus ca nu trebuie contract pentru ca banii cu care s-a creditat firma nu sunt cu dobanda. I-am spus ca pe viitor as dori sa existe un astfel de contract si mi-a cerut paragraful din lege care il obliga. Imi poate transmite cineva paragraful din legea care il obliga pe patron la incheierea acestui contract?
Sau mai exact care obliga firma sa detina acest contract pentru a fi in regula creditare?
#-o Multumesc mult
Cel mai recent răspuns: roxana adriana , utilizator 12:15, 25 Martie 2009
Doriti un raspuns de la un jurist dar faceti ca noi (juristii): vorbiti alta limba.
Ce inseamna "are un sold mare in contul 4551"? Cine pe cine a creditat si, de fapt, ce tip de contract a fost incheiat?
Reveniti cu precizari.
Patronul a creditat firma, si inca mai crediteaza. Adica Firma are ceva de platit si nu are bani. In acel moment firma incaseaza de la patron suma respectiva, suma ce reprezinta creditare firma. Din punct de vedere contabil documentele sunt ok, dar la baza acesrora trebuie sa existe un contract. Stiu sigur ca cei de la garda solicita contractul acesta.
Multumesc
Si garda mai solicita inainte si decizia de numire a persoanei desemnate cu raportarea sumelor incasate cu numerar, catre Oficiul pentru prevenirea spalarii banilor.
Ultima modificare: Luni, 16 Februarie 2009
Smart Contab Expert S.R.L., Contabil
lumi71 a scris:

Patronul a creditat firma, si inca mai crediteaza. Adica Firma are ceva de platit si nu are bani. In acel moment firma incaseaza de la patron suma respectiva, suma ce reprezinta creditare firma. Din punct de vedere contabil documentele sunt ok, dar la baza acesrora trebuie sa existe un contract.

Deci patronul (o persoana fizica) imprumuta firma (o persoana juridica).
Opinia mea este ca aceasta operatiune se desfasoara in baza unui contract de imprumut, care poate fi de doua feluri:
1. imprumutul de folosinta (comodatul);
2. imprumutul de consumatie (propriu-zis), contract care este, de regula, cu titlu gratuit, dar poate fi si cu titlu oneros (imprumutul cu dobanda, reglementat de art. 1.587-1.590 Cod civil).
Din ceea ce ati scris si din prevederile legale specifice celor doua tipuri de contracte, presupun ca este vorba despre un contract de imprumut de consumatie.

Oricum, dovada ambelor contracte se face conform regulilor generale reglementate prin art. 1.191 Cod civil:
"Dovada actelor juridice al caror obiect are o valoare ce depaseste suma de 250 lei, chiar pentru depozit voluntar, nu se poate face decat sau prin act autentic, sau prin act sub semnatura privata."

Partile, insa, pot conveni ca dovada contractului sa se faca si cu martori, daca cel imprumutat consimte la aceasta. Intrucat imprumutul de folosinta este act unilateral, este suficient sa fie redactat intr-un singur exemplar, pentru cel care imprumuta.
Colega noastra a fost destul de explicita si dumneavoastra aveti dreptate, acesti bani trebuie sa intre in societate( casierie) pe baza unei chitante pe care ar trebui sa scrie ,, imprumut societate conform contract....". , explicatii patronului fatul ca inregistrarile contabile se fac in baza unor documente justificative si nu ca acum o 100 de ani - iau dintr-un buzunar si pun in altul.

Alte discuții în legătură

Ff pe firma achitata cu card apartinand unei pers fizice ContSters22096 ContSters22096 as dori sa stiu daca este posibila si in regula urmatoarea situate: - o ff eliberata unei SC a fost achitata cu cardul unei pers fizice. este ok? (vezi toată discuția)
Societate com. Carela Carela As dori sa stiu daca o societate comerciala ( imprumutator)poate incheia cu un salariat ( imprumutat)un contract de imprumut de consumatie, fara ... (vezi toată discuția)
Solutie privind decontarea facturilor atunci cand nu sunt bani in casa MIHAELAJURGEA MIHAELAJURGEA Cat de gresita este inregistrarea platii facturilor prin inregistrarea 401 = 462 , avand in vedere ca societatea nu dispune de bani in (registrul) casa sau ... (vezi toată discuția)