avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 888 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Tulburatea linistii publice - dreptul de folosinta
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Tulburatea linistii publice - dreptul de folosinta

Buna ziua,

Situatia mea este urmatoarea:

Am fost reclamat la politie pentru deranjarea linistii publice de catre un singur vecin (locuiesc la bloc la etajul 2) din pricina unui sistem Home Cinema pe care il am amplasat intr-o camera ce are un perete vecin cu apartamentul dansului. Am dat sunetul cat se poate de incet pentru a nu deranja in continuare persoana in cauza dar am fost reclamat pentru a doua oara cu aceleasi acuzatii. Am incercat sa vorbesc cu vecinul in cauza pentru a rezolva problema si nu am ajuns la nici un rezultat.

Vreau sa stiu care este raportul dintre dreptul de folosinta rezultat din urma celui de proprietate si modul in care 61 din 1991 privind sanctionarea faptelor de incalcare a unor norme de convietuire sociala defineste tulburarea linistii publice atunci cand sursa sonora este folosita in parametrii normali fara intentia de a cauza pagube de orice natura si daca in cazul meu se pote vorbi de perturbarea dreptului de folosinta asupra aparatului (nu am unde sa mut sistemul, iar daca il dau mai incet va trebui sa stau langa boxe sau sa imi iau casti, rezultat care ar face situatia cat se poate de anevoioasa).

De asemenea vreau sa stiu daca un singur reclamant se incadreaza si poate fi considerat "public" in sensul dat de legea 61 din 1991atata timp cat casa mea nu este bar, nu am dat petreceri si nu am produs sunete de acea natura si daca legea 61, decizia autoritatilor in baza acestei legi sau initiativa vecinului meu pot fi atacate in instanta pentru rezolvarea problemei, deoarece ma consider fericit ca nu il deranjaza masina de spalat care este mult mai zgomotoasa decat Home Cinema-ul si va dati seama la ce rezultat as fi ajuns, cu atat mai mult cu cat nu vad vreo diferenta intre cele doua aparate atata timp cat sunetul este tot sunet iar intensitatile sunt mai mult decat comparabile.

Vreau sa mai precizez ca ma inteleg bine cu vecinii de pe scara si ca vecinul in cauza a mai reclamat la politie pe cel de la etajul 1(sta sub dansul) cu aceleasi acuzatii.

Va multumesc pentru ajutor
Cel mai recent răspuns: contsters87229171 , utilizator 19:14, 15 Februarie 2009
va sugerez sa va adresati si dvs politiei cu o plangere prin care le aduceti la cunostinta ca vacinul va sicaneaza cu tot felul de plangeri inutile si nejustificate.
si atragerea in litigiu penal a unei persoane cu rea credinta este in sine o fapta penala.
eu zic sa-i faceti o sesizare la politie.

av. vasilescu

John_Doe__ a scris:

De asemenea vreau sa stiu daca un singur reclamant se incadreaza si poate fi considerat "public" in sensul dat de legea 61 din 1991atata timp cat casa mea nu este bar, nu am dat petreceri si nu am produs sunete de acea natura si daca legea 61, decizia autoritatilor in baza acestei legi sau initiativa vecinului meu pot fi atacate in instanta pentru rezolvarea problemei, deoarece ma consider fericit ca nu il deranjaza masina de spalat care este mult mai zgomotoasa decat Home Cinema-ul si va dati seama la ce rezultat as fi ajuns, cu atat mai mult cu cat nu vad vreo diferenta intre cele doua aparate atata timp cat sunetul este tot sunet iar intensitatile sunt mai mult decat comparabile.

Intrebarile pe care vi le puneti ar putea fi valabile pt art 29 al acelei legi, dar in art 28 se precizeaza clar : "tulburarea, fără drept, a liniştii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă;" fara a mai fi facuta vreo distinctie.
Poate fi atacata in instanta cu contestatie decizia autoritatilor de a va amenda (1000 RON in cel mai rau caz) - in general stiu ca se dau mai greu aceste amenzi, de obicei se completeaza doar un p-v de avertisment pentru citez "ascultare de muzica la intensitate mare" (nu imi apartine formularea)

ps
Masina de spalat emite zgomote care sunt situate tot pe niste frecvente joase, dar totusi sunt greu comparabile cu cele emise de subwooferele cu care sunt echipate in general sistemele home cinema de ex, rezonanta basilor, fiind si amplificata, este cel mai greu de oprit de peretii destul de subtiri ai blocurilor.
Ultima modificare: Duminică, 15 Februarie 2009
contsters87229171, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Muzica tare, casa la tara RazvanRo RazvanRo Buna ziua, ce pot pati si cum trebuie sa remediez problema? Am vecinul de vis-a-vis cu el vorbesc inainte de a da un party acasa :justcuz: , este exact ... (vezi toată discuția)
Creez materiale audio-video a căror realizare produce, uneori, destul de mult zgomot, iar vecinii m-au reclamat la poliție. care e programul de liniște la bloc? MattBiker MattBiker Buna ziua! In primul rand, m-ar interesa care este intervalul (programul) de liniste pe care trebuie sa il respect ca locatar intr-un bloc. In al doilea ... (vezi toată discuția)
Problema privind deteriorarea blocului de la zgomot puternic tiniza tiniza buna seara, am un vecin cam galagios...adica pune muzica la un volum care produce vibratii puternice in podeaua apartamentului meu si obstructioneaza orice ... (vezi toată discuția)