avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 491 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii deducere personala
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

deducere personala

Buna ziua

Pentru un salariat care are contract de munca cu timp partial (4 ore / zi), dar care este si pensionar, se acorda deducere personala la calculul veniturilor din salarii?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: kryket , utilizator 20:32, 16 Februarie 2009
Doar la functia de baza se acorda deducere personala.
Subiectul ma intereseaza si pe mine Sa inteleg ca pensionarul care este incadrat cu jumatate de norma ,nu se considera a avea functie de baza si nu se acorda deducere personala ? de ce ?
Conform prevederilor art. 55 alin. (1) şi alin. (2) lit. b) din Codul fiscal, sunt considerate venituri din salarii toate veniturile în bani şi/sau în natură obţinute de o persoană fizică ce desfăşoară o activitate în baza unui contract individual de muncă sau a unui statut special prevăzut de lege, indiferent de perioada la care se referă, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acordă, inclusiv indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă.
Beneficiarii veniturilor obţinute din orice sursă, atât din România, cât şi din afara României, au dreptul, potrivit art. 56 alin. (1) din Codul fiscal, la deducerea din venitul net lunar din salarii a unei sume sub formă de deducere personală, acordată pentru fiecare lună a perioadei impozabile numai pentru veniturile din salarii la locul unde se află funcţia de bază.
Aşadar, condiţia pentru a beneficia de deducerea personală este ca acordarea ei să se facă pentru venituri din salarii şi doar la locul de muncă .
dar eu cred ca mai depinde si de pensie, cred ca este o limita.
Pensia peste 900 lei
(daca nu ma insel)este impozabila, iar cei ce lucreaza la cumul se supun grilei de impozitare.Daca are CIM , pana la 1000 lei beneficiaza de deducere de 250 lei, de la 1000 lei pana la 3000 lei brut deducrea scade pan la disparitie.Doar somajul nu se opreste la persoanle pensionare incadrate cu CIM.
Ultima modificare: Luni, 16 Februarie 2009
kryket, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acordarea deducerii personale pentru un angajat beneficiar si de pensie florianepingeac florianepingeac sunt pensionar militar in baza L 164/2000 din anul 2004 iar in anul 2006 am fost angajat pe post de administrator de patrimoniu la o scoala generala cu ... (vezi toată discuția)
Deducere, contributii cim norma partiala dona77 dona77 Buna seara, Baza la care se aplica contributiile (+impozitul) datorate la stat pentru un CIM cu norma partiala este venitul brut corespunzator acelei norme ... (vezi toată discuția)
Deducere personala ContSters166822 ContSters166822 Buna ziua, as dori sa stiu daca lucrez numai jumatate de luna, deducerea personala aferenta se acorda proportional cu perioada lucrata. (vezi toată discuția)