buna ziua si va rog cu un sfat daca se poate
in 2006 am luat de la o banca credit cu buletinul 26000 lei, nevoi pers pe 10 ani cu o rata de 470lei si am achitat, cu intarzieri uneori, pana in 2010 ratele care au ajuns la 650 lei si din mai multe motive nu le-am mai putut plati. de prin 2011 parca intra pe fir o firma recuperari creante xxx sa spunem..sa le dau banii toata suma.. adica 28000 lei..apoi notificari sms telefoare. chiar am vrut sa le platesc dar mort copt vroiau suma de 5000 initial dar nu aveam. nu am semnat vreo intelegere cu ei si nu am fost notificat de banca ca ar fi cesionat contractul. am o nelamurire
1. prescriptia extinctiva-.
conf decretului 167/1958 in vigoare:
“ART. 1 Dreptul la actiune, avind un obiect patrimonial, se stinge prin prescriptie, daca nu a fost exercitat in termenul stabilit in lege”
ART. 3
Termenul prescriptiei este de 3 ani
ART. 6
Dreptul de a cere executarea silita in temeiul oricarui titlu executor se prescrie prin implinirea unui termen de 3 ani
ART. 7
Prescriptia incepe sa curga de la data cind se naste dreptul de actiune sau dreptul de a cere executarea silita
codul de procedura civila – in vigoare art 2500-2544 prescriptia extinctiva
“Obiectul prescriptiei extinctive îl reprezinta ceea ce se stinge prin prescriptie, daca nu a fost exercitat în termenul prevazut de lege, este dreptul material la actiune;
dreptul la actiune reprezinta dreptul de a constrânge o persoana, cu ajutorul fortei publice, sa execute o anumita prestatie, sa respecte o anumita situatie juridica sau sa suporte orice alta sanctiune civila, dupa caz.
Prescriptibilitatea dreptului la actiune
Sunt supuse prescriptiei extinctive drepturile la actiune având un obiect patrimonial,(banii ) afara de cazul în care prin lege s-ar dispune altfel si alte drepturi la actiune, indiferent de obiectul lor, în cazurile anume prevazute de lege.
-acest drept de cand decurge?.de cand am dat ultima rata prin feb 2010? sau din iunie 2011 cand figurez la banca "cont dat la colectare"? in mod normal trebuia sa figurez "cont cumparat de alt creditor" daca au cesionat contractul firma de recuperari. stiu 100% ca asa trebuia.
2. calitate procesuala activa
in temeiul art. 11 alin. 1 lit. din Legea nr. 587/1998 privind activitatea bancara, operatiunea de cumparare a unui portofoliu de creante nu este legala, deoarece ea nu poate fi desfasurata decât de o societate bancara sau o institutie financiara specializata, acestea din urma în limita autorizatiei acordate de Banca Nationala a României.
ori firma xxx este Societate cu Raspundere Limitata - SRL si ARE DOMENIU ACTIVITATE Alte intermedieri financiare n.c.a si are COD CAEN 6499
UITATI CE INSEAMNA ASTA
Alte intermedieri financiare n.c.a. 6499
. 6499 Alte intermedieri financiare n.c.a. Aceasta clasa include:
-alte servicii de intermedieri financiare, care sunt legate in principal de distribuirea fondurilor, altele decat cele care fac obiectul imprumuturilor: – activitati de factoring -consemnarea/scrierea schimburilor, optiunilor si
a altor aranjamente de limitare a riscurilor -activitati ale firmelor de reglementari testamentare -activitati de
investitii pe cont propriu, cum ar fi societati pe actiuni, cluburi de investitii, etc.
Aceasta clasa exclude: -leasing-ul financiar, vezi 6491 -gestionarea portofoliilor in contul tertilor,
vezi 6612 -comercializarea, creditarea si inchirierea de proprietati imobiliare,
vezi diviziunea 68 -activitati de colectare a politelor fara cumpararea datoriei,
vezi 8291 -acordare de credite de catre asociatii de persoane (patronale, profesionale, etc.), vezi 9499
3. banca nu a cesionat catre kruk contractul. nu putea sa o faca fara notificarea mea in conditiile in care acolo sunt si datele mele cu caracter personal, banca incalcand prev. l 677/2001 . ok legea spune :
Art. 5.
(1) Orice prelucrare de date cu caracter personal, cu exceptia prelucrarilor care vizeaza date din categoriile mentionate la art. 7 alin. (1), art. 8 si 10, poate fi efectuata numai daca persoana vizata si-a dat consimtamantul in mod expres si neechivoc pentru acea prelucrare.
(2) Consimtamantul persoanei vizate nu este cerut in urmatoarele cazuri:
a) cand prelucrarea este necesara in vederea executarii unui contract sau antecontract la care persoana vizata este parte ori in vederea luarii unor masuri, la cererea acesteia, inaintea incheierii unui contract sau antecontract;
daaar "Art. 8."
(1) Prelucrarea codului numeric personal sau a altor date cu caracter personal avand o functie de identificare de aplicabilitate generala poate fi efectuata numai daca:
a) persoana vizata si-a dat in mod expres consimtamantul; sau
b) prelucrarea este prevazuta in mod expres de o dispozitie legala.
contractul care nu are clauza de cesiune debit catre terti
daca se poate a rog sa ma ajutati. va multumesc
Pentru a primi un raspuns concret trebuie analizat contractul.
Textul poate fi aplcabil daca este vorba de o firma de recuperare si nu e vorba de executor.
este o binecunoscuta firma de recuperari creante. si am recitit contractul cu tot cu anexa nu spune absolut nimic si nu face nici o referire la cesiune catre terti.