Am senzatia ca NCC a "diluat" semnificatia motivelor de divort din vechiul cod civil, unde dupa pararea mea, erau mult mai specifice si deci si mai clare.
Puteti sa-mi spuneti, va rog, ce se intelege prin "vatamarea grava a relatiilor de familie"?
Totodata, ati putea sa faceti, va rog si o enumerare?
Este posibil ca printre motivele ce s-ar putea enumera ca fiind apte a conduce la vatamarea grava a relatiilor de familie sa nu se regaseasca ceea ce va intereseaza, astfel ca enumerarea este de prisos intrucat este una exemplificativa. Mai bine redati speta, (daca o aveti) si apoi mai vedem daca avem sau nu de a face cu o vatamare grava a relatiilor de familie, ....altfel ar trebui "sa povestim" cele invatate in facultate la disciplina dreptul familiei...
Tocmai, ar fi foarte bine sa incercati sa definiti... Mie nu-mi este clar deloc...Eu vad in viata de zi cu zi femei batute de soti, soti care nu numai ca-si pierd castigurile la jocuri de noroc, dar se imprumuta si la toti cunoscutii si la camatari (acestia din urma ajung sa-i ameninte ca le rapesc copiii) si femeile in cauza nu mai considera ca "relatiile de familie sunt grav vatamate".
Ajungem asa la ceea ce spun psihologii ca : "toate sunt relative".
Cred ca in NCC aspectul acesta trebuia sa fie clar si nu ambiguu, asa cum a fost formulat.
Daca nu ne spuneti care e scopul analizei pe care o faceti, atunci e inutil sa incercam sa va ajutam. Daca incercati sa rezolvati psihologic o problema juridica, e cale lunga de batut. Daca aveti un caz concret, il puteti expune aici si poate va gasim un raspuns la fel de concret.
gravitatea este apreciata de judecator....desigur ca se pot desprinde cateva motive din jurisprudenta ...in special cele care erau si pe vechiul cod al familiei.
Puteti specifica o zona din Internet unde pot gasi aceasta jurisprudenta, organizata in mod corespunzator?
In sistemul nostru de drept, jurisprudenta nu este prea valorizata.
Fara ca eu sa dau un caz concret, poate cineva sa-mi defineasca, ce inseamna "vatamarea grava" a relatiilor de familie? Va recurge la enumerarea din vechiul cod civil? Inseamna ca aceea era mai buna?
..
Nu inteleg, de ce am plecat de la niste criterii clare si am ajuns la niste ambiguitati?