avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 642 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... titlu de proprietate gresit
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

titlu de proprietate gresit

Buna ziua, va rog sa postati sfaturi, opinii cu privire la urmatoarea speta:
In anul 2004, socrului meu i-a fost eliberat un titlu de proprietate (neintabulat pana in prezent) prin reconstituire, (pe vechiul amplasament- credea el la acel moment, deoarece terenul este mostenire) pentru suprafata de teren de 5000 mp inscrisa pe titlu in Tarlaua 99, Parcela 320, pe raza unei comune din judetul Ilfov.
In anul 2009, socrul meu a platit firmei Z contravaloarea serviciului de intocmire a documentatiei cadastrale. Deoarece pana in anul 2012 firma nu executat serviciul comandat justificand lipsa planului parcelar pentru Tarlaua 99, Parcela 320, motivatie data si de primarie in corespondenta avuta cu aceasta, socrul meu a solicitat firmei Z sa aplice prevederile art. 26 indice 1 din Ordinul 634/2006 al ANCPI, respectiv incadrarea in tarla a suprafetei de teren din titlul de proprietate.
Astfel, dupa primirea de la firma a planului de amplasament rezultat in urma masuratorilor am constatat ca:
- suprafata de teren respectiva, adica cei 5000 mp, figureaza la primarie a fi situata in Tarlaua 99, Parcela 319.(In titlul de proprietate este inscrisa Parcela 320, care, nota bene, la primarie aceasta parcela figureaza cu suprafata de doar… 595 mp!!!);
- amplasamentul se suprapune cu doua imobile care au numere cadastrale, unul dintre acestea fiind, conform extrasului de carte funciara, in proprietatea patronului firmei de cadastru Z, firma care trebuia sa intocmesca documentatia cadastrala pentru socrul meu si, in acelasi timp, firma care a avut contract cu primaria pentru intocmirea planului parcelar.
Observatie: Patronul firmei este, in prezent anchetat,impreuna cu primarul, pentru infractiunea de complicitate la dare si luare de mita.Alte comentarii cu privire la buna credinta a functiionarilor primariei sau a patronului respectiv ma abtin sa le fac pana la obtinerea unor probe.
Din cercetarile efectuate rezulta ca suprafata de teren :
- apartine parintilor socrului meu conform Registrului Agricol 1959-1963,
- exista martori, inclusiv vecini de teren care cunosc faptul ca terenul este mostenire, detinut de parintii socrului pana la colectivizare si reluat in folosinta dupa 1990 si cultivat pana in anul 2009,
- procesul verbal de punere in posesie a fost semnat de socrul meu in 2002 la sediul primariei, acesta nestiind ca suprafata de teren trebuia trecuta in parcela 319 si nu in parcela 320. De altfel, intr-o adresa a primariei se mentioneaza ca “in ceea ce priveste informatiile pe care le detinea Comisia locala de fond funciar, in baza carora a fost intocmit procesul verbal de punere in posesie, la acea data, in lipsa altor documente sau planuri, acesta a fost completat conform informatiilor comunicate de solicitant, confirmate si prin semnatura”-(Oare putea solicitantul sa faca deosebirea intre Parcela 319 si Parcela 320??? care,nota bene, ultima parcela are doar 595mp!!!) De asemenea, tot primaria mentioneaza ca “neconcordantele dintre datele inscrise pe titlul de proprietate si amplasamentele din teren se datoreaza faptului ca, la momentul intocmirii procesului verbal de punere in posesie, nu erau intocmite planurile de parcelare…” Pai, atunci cum putea sti solicitantul numarul corect al parcelei care sa fie trecut pe procesul verbal de punere in posesie? El a indicat corect vecinatatile pe care le stia, ca doar acolo a muncit terenul.
- primaria refuza sa elibereze un extras de plan parcelar pentru Tarla 99, Parcela 319 invocand faptul ca pe titlul de proprietate e trecuta Parcela 320.
- Primaria refuza sa transmita informatii cu privire la identitatea persoanei care a obtinut titlul de proprietate pe terenul socrului meu si actele primare si conditiile in care aceasteia i s-a eliberat titlul de proprietate, respective daca I s-a constituit sau reconstituit dreptul de proprietate pe vechiul amplasament.

Fata de cele prezentate, va rog sa raspundeti:
Ce sanse are socrul meu sa-si primeasca in posesie terenul in conditiile in care:
- in titlul de proprietate este inscris un alt numar de parcela si, conform explicatiilor de la primarie, acesta e motivul pentru care nu a fost trecut in planul parcelar corect;
-pe jumatate din terenul respectiv a fost eliberat un alt titlu de proprietate, terenul a fost deja vandut si se afla acum in proprietatea altei persoane (respective, patronul firmei de cadastru Z).
-cealalta jumatate de teren se suprapune cu o parte din terenul unui vecin care are titlu de proprietate si in care se mentioneaza la vecinatati socrul meu, dar terenul lui l-au translatat in planul parcelar fata de bornele pe care ei ca vecini le stiau,
- daca instanta decide ca primaria sa-i dea socrului un alt teren, acesta poate refuza avand in vedere ca terenul in litigiu are o valoare mult mai mare ? ( acces la utilitati, etc.) Si daca i se accepta refuzul sau primaria nu are alt teren la dispozitie, care va fi calea de urmat?
- comisia de locala de fond funciar poate fi trasa intr-un fel la raspundere, avand in vedere ca doi membri actuali ai acesteia au facut parte din ea si la momentul intocmirii procesului verbal de punere in posesie?
- rog persoanele care s-au confruntat cu spete asemanatoare sa ma ajute cu sfaturi
Va multumesc.

Alte discuții în legătură

Numar tarla si parcela gresita in contract de vanzare cumparare mainutzel mainutzel Buna ziua, V-as ruga daca se poate sa ma ajutati cu niste sfaturi legate de o anumita situatie la care incerc sa gasesc o rezolvare.Am cumparat acum 2 ani un ... (vezi toată discuția)
Va rog urgent un raspuns ! stelutaalistar stelutaalistar Detin un teren de 5000 mp extravilan in proprietate in baza legii 18/1991.Am titlul de proprietate din anul 1994.De atunci platesc impozit pe acest teren. Am ... (vezi toată discuția)
Plan cadastral tutu12 tutu12 In instanta s-a revendicat un teren , castigandu-se procesul si s-a dispus eliberarea unui titlu de proprietate pe vechiul amplasament . Primaria ... (vezi toată discuția)