avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 614 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Executare imobil ipotecat in favoarea bancii- se pot ...
Discuție deschisă în Executare silită

Executare imobil ipotecat in favoarea bancii- se pot evacua si tertele persoane care au domicilul la acea adresa conform CI? Solutii amanare evacuare.

Buna seara,

Va rog sa ma ajutati si pe mine cu un raspuns in ceea ce priveste urmatoarea problema: Clientul X a luat un credit, si a ipotecat cu apartamentul lui Y. Clientul X nu a mai platit ratele si creditul a fost declarat scadent anticipat, creditul fiind vandut de catre banca unei societati de recuperari creante. Apartamentul a fost scos la licitatie, la care nu s-a prezentat nici o persoana, iar acum conform actului de adjudecare emis de executori este in proprietatea firmei de recuperari. In momentul de fata, Y a primit somatie sa predea apartamentul in 5 zile lucratoare. Intrebarea mea este: se mai poate face ceva in acest caz, astfel incat acesti oameni sa nu fie nevoiti sa predea apartamentul in plina iarna?, ce solutii am avea sa mai amanam evacuarea? s-ar putea ajunge la un acord cu firma de recuperari, sa se stabileasca o suma lunara pe care acesti oameni sa o plateasca astfel incat sa nu fie nevoiti sa evacueze. De aseamena, vreau sa mentionez, ca la aceasta adresa mai au domiciliul conform acte de identitate inca 3 persoane, care insa nu apar in titlul de proprietate, cu ei ce se intampla? Executorii ii pot evacua si pe acestia, desi ei nu au fost codebitori la acest credit?

Va multumesc,

Trebuie sa faceti de urgenta contestatie la executarea silita si in aceeasi zi o cerere de suspendare a executarii silite pana la terminarea judecarii contestatiei la executare silita.
Acestea trebuie facute cel tarziu in ultima zi a termenului de 5 zile. De preferat in a 4-a zi, pentru ca in cea de a cincea se va judeca cererea de suspendare a executarii silite.
Cererile de mai sus se fac la judecatorie.
Va trebui sa platiti o cautiune de 500 de lei.
Multa bafta !
Ultima modificare: Marți, 12 Februarie 2013
Av. NICULESCU-GORPIN, Avocat
Mai fac precizarea ca orice persoana aflata in imobil, chiar daca are carte de identitate la acea adresa, urmeaza sa fie evacuata in aceeasi zi, intrucat Actul de adjudecare este titlu executoriu impotriva oricaror terti.
Cu stima,
Av.Niculescu-Gorpin
Cum ați motiva contestația la executare în acest caz?
Dacă se depune contestație la executare doar așa... pentru a se întârzia executarea, se poate ca debitorul să mai plătească creditorului și daune datorate întârzierii executării.

Dacă Y a fost de acord cu ipoteca, nu prea văd motive de contestație la executare.
Ultima modificare: Joi, 14 Februarie 2013
Patrick_, utilizator
cristinaanghel ,

Vedeti art 578 indice 1 Cod procedura civila. Nicio evacuare din imobilele cu destinaţie de locuinţă nu poate fi făcută de la data de 1 decembrie şi până la data de 1 martie a anului următor, decât dacă creditorul face dovada că, în sensul dispoziţiilor legislaţiei locative, el şi familia sa nu au la dispoziţie o locuinţă corespunzătoare ori că debitorul şi familia sa au o altă locuinţă corespunzătoare în care s-ar putea muta de îndată.

Dispoziţiile alin. (1) nu se aplică în cazul evacuării persoanelor care ocupă abuziv, pe căi de fapt, fără niciun titlu, o locuinţă, şi nici celor care au fost evacuaţi pentru că pun în pericol relaţiile de convieţuire sau tulbură în mod grav liniştea publică.

Faceti contestatie la executare.
Ultima modificare: Joi, 14 Februarie 2013
gi-jane2, moderator
Domnule Moderator Patrick,
As motiva contestatia in drept, si apoi in fapt, in functie de situatia reala. Evident, asupra vanzarii in sine as putea face aparari pe fond daca mai suntem in termen, doamna care a deschis topicul nu precizeaza cand s-a facut licitatia, daca s-a eliberat actul de adjudecare, etc.
Cat priveste cererea de suspendare provizorie a executarii, aici lucrurile sunt simple, vedeti mai sus explicatiile colegului avocat Valentin.
Pana se judeca contestatia in sine, ceea ce poate insemna si un an de zile, oamenii raman in casa.Daca am mai fi in termen pentru contestarea licitatiei, se poate chiar obtine o anulare daca exista motive temeinice. Daca nu, evident solutia e de respingere.
Cand se termina dosarul si se da o noua somatie, se poate face o noua contestatie si o noua cerere de suspendare provizorie. Aici chiar nu mai conteaza motivarea: se poate face aceeasi motivare de catre debitor, evident, va fi respinsa, dar se mai castiga timp. Apoi se pot face "n" contestatii si cereri de suspendare de catre orice alta persoana, interesata, sau nu, cu o motivare in fapt pertinenta, sau nu.
Doamna care a deschis topicul nu a intrebat de costuri, dar Dvs. ma intrebati. La evacuare, e o taxa de timbru de cativa lei si o cautiune de 500 de lei. O eventuala amenda pentru introducerea cu rea credinta a contestatiei e maxim 700 de lei, dar n-am avut cazuri in care instanta sa pronunte mai mult de 200 de lei amenda.
Am avut dosare in care mi se faceau contestatii la executare si cereri de suspendare provizorie cu o seara inainte de evacuare, si se judecau dimineata devreme, fara citare, iar judecatorul neputand intra in fond pe cererea de suspendare provizorie, ar fi putut admite cererea, si daca venea vacanta judecatoreasca de vara, sau eram in pragul iernii, debitorul mai ramanea automat in casa 4-5 luni..
Am folosit la randul meu procedura, uneori cu succes, alteori fara, depinde cat de "alert" si interesat de caz era colegul avocat adversar, pot sa va spun ca oamenii pot fi ajutati sa ramana in casa ani buni (chiar si 8 ani..). in acest fel, si sunt situatii in care e vorba de oameni de buna credinta, dar amarati, unii sunt chiar in situatii disperate, cu copii, parinti bolnavi, toti traind sub acelasi acoperis, si atata timp cat exista modalitati legale si procedurale de a-i nu scoate in strada, consider ca ele trebuie aplicate. Mai ales in situatia in care creditorul nu e o persoana fizica aflata in situatia de a nu avea unde sa puna seara capul pe perna.
Cu stima,
Av.Niculescu-Gorpin

Alte discuții în legătură

Contract de închiriere sca baloisibaloi sca baloisibaloi Cum interpretați următoarea speță. Contract de închiriere pentru un spațiu, respins de către OCPI la înscrierea în CF art.888 NCC (motivul că nu ... (vezi toată discuția)
Restituire cautiune andrei8 andrei8 Am initiat contestatie la executare .Am facut o cerere de suspendare provizorie a executarii , la care am achitat cautiunea de 10%, care mi s-a respins din ... (vezi toată discuția)
Suspendare executare silita - caz social dumitru2000 dumitru2000 X a incheiat cu Y - proprietar care si-a redobandit casa in baza legii 10 - un contract de inchiriere pe 1 an. La sfarsitul anului Y nu a mai vrut sa ... (vezi toată discuția)