avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 777 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită suspendare executare silita - caz social
Discuție deschisă în Executare silită

suspendare executare silita - caz social

X a incheiat cu Y - proprietar care si-a redobandit casa in baza legii 10 - un contract de inchiriere pe 1 an.

La sfarsitul anului Y nu a mai vrut sa prelungeasca ctr. sau sa incheie un nou contract si a actionat in justitie pe X cerand evacuarea.

Y a obtinut hotararea de evacuare si a investit-o cu formula executorie, cerand executorului sa o puna in executare.

X a primit somatie sa evacueze in 5 zile.


DETALII SUPLIMENTARE:

1. La data icnheierii ctr de inchiriere X era casatorita si in contract sunt specificati atat sotul cat si copilul.
desi nu ca parti ci ca persoane care vor locui acolo.

2. intre timp, X a divortat in drept , sfatuita de nu stiu cine ca asa macar sotul si copilul vor putea sa nu fie evacuati.

3. hotararea judecatoreasca se refera doar la X si nu face nici o mentiune cu privire la fostul sot si la copil.

4. somatia executorului e doar pe numele lui X.

-------------------------------------

Ce trebuie sa obtinem in speta:

- intarzierea evacuarii cu cateva luni ptr. ca copilul sa poata lua vacanta si astfel sa fie trimis la bunici ptr. a nu suferi socul evacuarii

---------------------------------------

Sotutii posibile:

- doar X sa faca o contestatie la executare - insa ptr. ce motive ?
- sa ceara totodata suspendarea excutarii - motivand inclusiv ca nu are unde sa se mute cu copilul etc. ?


-----------------------------------------
Ce pot face sotul si copilul ? - sa se opuna executarii pe motiv ca nu sunt trecuti in titlu exec. ?
Daca se incearca evacuarea prin forta sa faca contestatie executare ? - motivand cu constrcatul in care si ei sunt trecuti ?

-------------------------------------------

Poate imi recomandati cateva spete in materie,
------------------------------
multumesc
Cel mai recent răspuns: Eugen Huruba , Executor judecatoresc 19:05, 19 Aprilie 2008
da, trebuie formulata contestaie la executare si neaparat suspendarea executarii .
Cf legii 112/1995, contractele de inchiriere se prelungesc pe o perioada de 5 ani, ca masura de protectie a chiriasilor.
Cum contractul de inchiriere a avut durata de un an, va puteti prevala si de acest aspect, in plus, puteti sa invocati si motive sociale (imposibilitatea dobandirii unei locuinte, salar mic, copil mic, s.a.)
Este neaparat necesara cererea de suspendare a executarii silite. Aceasta poate fi facuta in aceeasi cerere de contestatie la executare, sau pe cale separata, alaturi de contestatia la executare.
Ce contestam? Aici avocatii, de obicei, sunt inventivi. Nu cred insa, ca motivele aratate de Vera sunt demne de luat in considerare.
Daca riscul executarii silite este major, se poate cere pe cale de ordonanta presedintiala suspendarea vremelnica, pana la solutionarea cererii de suspendare.
In ambele situatii suspendarea se poate obtine doar ca urmare a consemnarii unei cautiuni de 500 lei.
bun, eu m-am gandit in felul urmator:

1. facem o contestatie la eecutare din partea lui X mama : motivul este ca nu poate sa evacueze imobilul de vreme ce in imobil domiciliaza si copilul ei minor. solicita admiterea contestatiei pe motiv ca nu poate fi evacuata decat dupa ce se va obtine titlu exec si ptr. minor altfel se incalca relatiile de dr familiei.
cere si suspendarea exec pana la hot irevoc asupra contestatiei sau macar, in subsidiar, pana cand ia vacanta copilul minor. (cautiunea va fi stabilita in instanta - care este procedura ? instanta aproba suspendarea si dupa aceea stabileste cat sa platesti cautiune ?)

in paralel

2. facem o contesttaie la exec din partea minorului - tert interesat - si solicita incetarea executarii silite ptr. ca mama trebuie sa stea cu ea ptr. ca e minora
nu cerem si aici susp exec ptr. ca sa nu mai platim cautiune

in paralel

3. facem contestatie la titlu din partea copilului minor care nu este nominalizat in somatie - pe motiv ca a fost amenintat verbal de xecutor ca va fi si el evacuat.
Solicitam sa se pronunte expres instanta care a pronuntat hot ca nu poate fi executat si minorul.


Astept opinii.:-/

Eugen , tu ca profesionist in aceasta materie ce m-ai sfatui.

ideea este sa reusim sa targem cat mai mult de timp fiind vorba despre un caz social.

multumesc




Interventie moderator: Va rog nu mai postati mai multe mesaje, puteti adauga prin editarea celui anterior. Multumesc.
Andreea Lisievici.
Ultima modificare: Joi, 3 Aprilie 2008
ContSters20980, utilizator
Cert este ca orice hotarare judecatoreasca trebuie respectata. In acest sens, sunt in sprijinul realizarii acestei evacuari.
Motivatia sociala nu poate fi luata in discutie ca fiind un impediment la executare. Asta este opinia unui profesionist.

Cat despre posibilitatea castigarii unui termen, cred ca o contestatie la executare in care trebuie invocat faptul ca in imobil locuiesc si persoane care nu sunt cuprinse in titlul executoriu, este de natura a amana executarea silita. Bineinteles ca intre timp trebuie solicitata si suspendarea executarii silite, cu plata cautiunii pentru actiunile neevaluabile in bani, respecziv de 500 lei. In mod firesc, instanta poate sa suspende executarea silita pana la solutionarea contestatiei la executare. Contestatia la executare va lamuri cealalta problema, daca minorul poate fi evacuat sau nu. Abea aici pot veni surprizele..................

in concluzie este bine ca minorul, prin ocrotitorul legal sa faca contesttaie la executare in sensul ca nu-i este opozabil titlul executoriu.
totodata minorul sa ceara susp exec silite.

in paralel minoryul ar putea face si contesttaie la titlu - in sensul ca instanta care a pronuntat hot sa lamureasca daca dispozitivul se aplica si minorului care nu este inclus in hotarare.


corect ?

Alte discuții în legătură

Executare imobil ipotecat in favoarea bancii- se pot evacua si tertele persoane care au domicilul la acea adresa conform ci? solutii amanare evacuare. cristinaanghel cristinaanghel Buna seara, Va rog sa ma ajutati si pe mine cu un raspuns in ceea ce priveste urmatoarea problema: Clientul X a luat un credit, si a ipotecat cu ... (vezi toată discuția)
Suspendarea privizorie si cererea de suspendare a executarii silite Irina S. Irina S. Considerati ca in cadrul unei contestatii LA TITLU se poate formula cerere de suspendare provizorie si apoi cerere de suspendare in cadrul acestui gen de ... (vezi toată discuția)
Evacuare silita hecla hecla Buna ziua. Tatal meu in 1990 a revendicat in instanta un imobil. Acest imobil ia fost retrocedat dar intre timp primaria a inchiriat-o. Deci a inceput un ... (vezi toată discuția)