subiectul care ma intereseaza mi se pare foarte complicat, dar sper sa-l prezint cat mai clar .
Am un apartament mostenit de la parintii mei, nu am copii, sunt casatorita, iar sotul meu are dintr-o alta casatorie trei copii, nepoti etc.
In principiu, as dori ca acest apartament sa ii revina candva nepoatei mele de verisoara, dar nu as vrea sa risc prin incheierea unui act de vanzare-cumparare, chiar cu acea clauza de intretinere si de ramanere in apartament pana la sfarsit. Varsta mea este de 55 de ani si, nepunand raul in fata, ma pot gandi ca se mai pot intampla multe de acum inainte. Ideea este si ca nu as vrea ca acest apartament sa ajunga la un moment dat sa fie disputat de persoane straine mie, respectiv de catre copiii sotului meu, dar nici ca sotul meu sa aiba de suferit in cazul in care imi supravietuieste.
Verisoara mea si sotul ei au propus cumpararea pe numele lor a unei case in care sa locuim ambele familii, iar apartamentul meu - vandut nepoatei- sa fie inchiriat si eu sa beneficiez de chirie toata viata. Initial propunerea mi s-a parut interesanta, dar am unele indoieli si o stare neplacuta cauzata de gandul ca nu voi avea totusi o locuinta pe numele meu. Ma gandesc sa fac un testament pe numele nepoatei.
Intrebarile mele sunt:
1 - Ce se poate intampla daca ii fac testament nepoatei? Ar putea copiii sotului sa atace acest testament?
2 - Cum as putea sa ii asigur sotului meu ramanerea in apartament, in cazul in care dispar inaintea lui, dar si dupa disparitia sa nepoata mea sa nu aiba probleme cu respectivii copii?
3 - Ce riscuri ar fi daca accept propunerea verisoarei mele, prezentata mai sus?
Cu speranta ca am relatat cat de cat coerent problemele mele, astept un raspuns care sa imi permita luarea unei hotarari pe care sa nu o regret vreodata.
Buna ziua.La prima intrebare raspunsul e Nu.Apartamentul fiind mostenire va apartine exclusiv,nimeni nu poate ataca nimic pentru ca sunteti singura care dispuneti in legatura cu ce veti face cu acesta.
La intrebarea a doua cred ca ar trebui sa intocmiti un testament pentru nepoata dumneavoastra, in care sa mentionati o clauza prin care sa va asigurati drept de folosinta pana la decesul ambilor soti.Cat priveste propunerea rudei ,aveti dreptate,nu e o solutie fie si doar pentru faptul ca nu e tocmai confortabil sa locuiesti impreuna cu cineva oricat de apropiat,mai ales dupa de ai avut casa ta pana la o varsta.Cu siguranta v-ar prinde bine si sfatul unui notar.
Sotul Dv. are vocatie succesorala insa in concurs cu succesibili ai Dv. in gradul necesar spre a putea mosteni. Ar trebui sa ne spuneti care sunt rudele Dv. in cel mai apropiat grad.
Copiii sotului dv., nefiind mostenitori rezervatari, nu pot ataca testamentul, cu succes.
Verisoara este fiica fratelui mamei mele si nepoata este fiica acesteia. In orice caz, am mult mai multi verisori, copii ai fratilor si surorilor parintilor mei. Sa inteleg ca toti acestia ar putea deveni la un anumit moment dat mostenitori ai mei?
Daca in timpul vietii,veti instraina apartamentul sau veti desemna un mostenitor ,prin testament,lucrurile vor ramane asa cum hotariti.Oricine ar mai veni la mostenire va avea sanse minime.
Mostenire
iris65
Buna ziua,
sunt unic proprietar al unui apartament. In cazul decesului meu, Doamne-fereste!,
1. cum s-ar imparti mostenirea? Mentionez ca am : 2 copii din ... (vezi toată discuția)
Testament
flaviaradimat
Buna ziua! Aș dori sa știu care este procedura legala pentru următoarea situație:
2 soti în viață au cumpărat un apartament pe numele amândurora în ... (vezi toată discuția)