intampinarea este de fapt raspunsul paratului la actiunea reclamantului.
asa cum scrie in citatie trebuie sa depuneti aceasta hartie la registratura cu cel putin 5 zile inainte de proces.
av. myra vasilescu
In procesele de divort, paratul nu este tinut sa faca intampinare.
Totusi, intampinarea este actul procesual pe care paratul are facultatea sa-l indeplineasca inainte de a incepe dezbaterea orala a procesului si care cuprinde:
- exceptiile de procedura pe care le ridica fata de cererea reclamantului, de exemplu, necompetenta, prescriptia, autoritatea lucrului judecat;
- raspunsul la toate capetele de fapt si de drept ale cererii formulate de reclamant;
- dovezile impotriva fiecarui capat de cerere;
- semnatura.
Intampinarea se depune in atatea exemplare cati reclamanti sunt, pe langa exemplarul pentru instanta, anexandu-se si copiile de pe inscrisuri.
Mltumesc mult pentru raspuns, insa as mai avea cateva intrebari. Mentionez ca divortul este din lipsa de comunicare, atat sotul meu cat si eu suntem de acord cu el, iar din casatoria noastra nu au rezultat copii, deci ar fi cel mai simplu divort din lume. Bunurile comune rezultate in timpul casatoriei, le vom imparti fara sa mai fie nevoie de judecata.
1. Este obligatoriu sau nu sa depun acea intampinare?
2. Imi poate dauna in vreun fel faptul ca nu depun intampinarea?
3. Am nevoie de un avocat pentru a face acest lucru, si la ce costuri trebuie sa ma astept?
Mii de multumiri!!!
De vreme ce divortul se intemeiaza pe acordul patilor, in temeiul art. 613, indice 1 din Codul de procedura civila, iar din casatorie nu au rezulatat copii, iar asupra cererilor accesorii ( respectiv numele sotiei dupa divort) ati convenit tot de comun acord, intimpinarea nu este obligatorie si nu va dauneaza in nici un fel daca nu o depuneti. De asemenea, va puteti prezenta singura in proces ( asa cum va puteti angaja si un avocat care sa va asiste), acest lucru fiind la altitudinea dvs. Daca va judecati doar pentru divort, cu privire la partaj urmind sa decideti ulterior pe cale amiabila, chiar ca nu este nici o problema.
Daca judele considera ca sunt indeplinite conditiile pentru divortul prin acord, e posibil sa va puna in vedere sa faceti o actiune comuna cu sotul pe divort.
Daca va descurcati singuri, atunci nu aveti nevoie de avocat.
Cu privire la bunuri, incheiati o tranzactie, fie ea la notar, fie la judecatorie. Altfel, acele bunuri nu sunt legal partajate si va puteti trezi ca unul dintre dv. se va razgandi pente 3 ani sau cand va e lumea mai draga.
Daca nu v-ati ganditi cum sa faceti tranzactia, macar interesati-va de ce inseamna ea si care e siguranta unei imparteli legale, corecte, pe hartie... Caci nu ar fi primul caz in care partile au crezut ca scapa frumos si au facut demersuri care le-au daunat pe termen lung.
Daca insa tot va intelegeti, faceti totul in scris sa fiti siguri ca se va fi terminat totul definitiv.
In functie daca ati inteles ce inseamna divortul si partajul, care sunt consecintele actelor pe care vreti sa le incheiati sau nu, in functie de asta aveti nevoie sau nu aveti nevoie de un avocat.
E ca la medic: nu orice crestere a temperaturii ne face sa ne deplasam la doctor, insa daca avem nevoie de investigatii si diagnostice, ne ducem.
Succes!