Buna ziua, stimati colegi si forumisti. Vreau sa supun atentiei o problema de procedura civila, in speranta ca un coleg, cu o experienta mai vasta decat a mea, m-ar putea ajuta cu un sfat.
Astfel, situatia este urmatoarea:
Clientul, administrator la S.C. X S.R.L. - societate in insolventa (procedura inchisa), a fost obligat, in solidar cu celalalt administrator, la suportarea pasivului societatii ramas neacoperit. La 2 zile dupa pronuntarea sentintei (pronuntata la 25.10.2012), acesta m-a rugat sa ii redactez o cerere de comunicare a hotararii (neredactata) la noul domiciliu, prin aceeasi cerere imputernicindu-ma pe mine, ca si persoana fizica, sa depun respectiva cerere. La 5 zile de la pronuntarea sentintei, am depus cererea respectiva, urmand sa verific periodic redactarea acesteia, intrucat la vechiul domiciliu nu mai locuia nimeni si nu avea cine sa verifice comunicarea hotararii. La fiecare 3-4 zile treceam pe la arhiva instantei, pentru a verifica redactarea acesteia, insa de fiecare data am primit acelasi raspuns. La un moment dat, intrucat am intrat intr-o perioada de examene, nu am reusit sa mai fac aceste verificari. Astfel, dupa ce am terminat perioada de examene, in jurul datei de 05.12.2012, m-am prezentat la arhiva instantei, pentru verificarea redactarii. Domnul de la arhiva mi-a spus ca dosarul se afla in arhiva veche si ca hotararea a fost redactata la 26.11.2012, urmand ca, in situatia in care doresc sa-l studiez, sa il programez. Zis si facut. La data programarii, 10.12.2012, m-am prezentat la arhiva, unde mi s-a comunicat faptul ca asupra cererii de comunicare a hotararii la noul domiciliu, s-a pronuntat judecatorul printr-o rezolutie, respingand aceasta solicitare. Iau dosarul spre studiu si observ, cu stupoare, ca pe spatele hotararii, apare ca fiind facute 4 comunicari (catre client la vechiul domiciliu) la data de 26.11.2012 si ca "rezolutia" instantei consta in doua randuri (respinge cererea formulata de catre parat), aceasta fiind pronuntata la data de 21.11.2012. Astfel, am formulat o cerere de xerox, prin care am solicitat efectuarea unei copii de pe hotarare, gandindu-ma ca putem face recurs, fiind un motiv veritabil "dorinta" instantei de a nu comunica sentinta la noul domiciliu.
M-am gandit ca termenul de recurs (7 zile de la comunicare) ar curge de la data in care am depus cererea de xerox (termen la care am luat cunostinta de hotarare - eu, personal nu si clientul).
Ajuns la birou, incerc sa contactez clientul, sa-i comunic aspectele mai sus amintite si sa formulam recursul respectiv. Din pacate, telefonul acestuia era inchis si asa a ramas in continuare pana la sfarsitul anului, cand am renuntat in a mai incerca sa-l contactez (in mintea mea, o fi plecat omul in Dubai ca... vorba aia.. are de dat o caruta de bani).
Astazi m-a sunat clientul si mi-a comunicat faptul ca a fost arestat in data de 26.11.2012 si ca nu a putut sa mai ia legatura cu mine, pentru a verifica stadiul dosarului. In atare situatie, am urmatoarele intrebari, la care caut un raspuns, mai avizat decat ceea ce stiu eu.
1. In situatia in care eu am depus acea cerere de xerox, ca si persoana fizica, nu ca si avocat al clientului, acesta poate merge sa depuna o cerere de studiu si de xerox, pentru a fi in termenul de recurs?
2. In situatia in care raspunsul la intrebarea mai sus amintita este negativ, am putea formula recurs si, in cadrul acestuia, cerere de repunere in termenul de recurs, avand in vedere "motivele mai presus de vointa" clientului de a lua legatura cu mine si, implicit, de a formula recurs impotriva sentintei (clientul fiind eliberat recent)?
In situatia in care aveti rabdarea de a citi si analiza situatia si in masura in care aveti posibilitatea, va rog a ma ajuta cu un sfat!
Va multumesc anticipat.
Cu deosebita stima, Av. Hulea Ionut-Marius
Cel mai recent răspuns:
vladfesan , utilizator
15:32, 12 Februarie 2013