avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 432 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Contact de comodat
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Contact de comodat

Am facut un contract de vanzare-cumparare de spatiu pe persoana fizica. Acum mi-am infiintat o firma la sfarsitul lui 2004. Ce este mai bine de facut act de comodat la spatiu sau de inchiriat spatiul firmei?
Cel mai recent răspuns: Dimancea , utilizator 11:56, 15 Septembrie 2006
depinde ce se urmareste prin contract. Comodatul este gratuit iar contractul de inchiriere este oneros adica implica plata unei chirii deci venituri impozabile. Av. C.S.
Atentie! Din punctul de vedere al M Finante - contractul de comodat este recunoscut ca si dovada legala de sediu daca urmeaza unui contract de inchiriere. Altfel, toate cheltuielile aferente spatiului nu sunt recunoscute drept cheltuiala in firma (telefon, intretinere, lumina, etc)
de regula obligatiile comodatarului cuprinse in contractul de comodat sunt:
a) să se îngrijească de conservarea lucrului împrumutat ca un bun proprietar şi chiar mai bine decât de lucrurile sale, pe care este obligat să le sacrifice la nevoie în vederea conservării lucrului împrumutat, întrucât contractul este încheiat în interesul său;
b) să întrebuinţeze lucrul numai la destinaţia determinată prin natura lui sub sancţiunea plăţii de daune interese;
c) să suporte riscul pieirii fortuite a bunului, cu excepţia întrebuinţării normale şi fără culpă din partea sa;
d) SA SUPORTE cheltuielile necesare folosinţei lucrului, neavând dreptul să ceară restituirea lor deoarece acestea sunt accesoriu al folosinţei
e) să nu încredinţeze lucrul cu orice titlu unei terţe persoane;
f) să restituie la scadenţă lucrul împrumutat în natura sa specifică.
Eu personal imi deduc cheltuielile aferente imobilului proprietate personala, in baza contractului de comodat cu societatea mea(intretinere, gaz, curent, telefon) pe firma si nu am avut nici o problema pana acum.
Madalina
deductibilitatea cheltuielilor nu tine de forma contractuala ci de prevederile(continutul) actului. Administratia financiara iti recunoaste dreptul de a-ti deduce cheltuielile doar daca acest fapt este prevazut expres in contract.
Prin contractul de inchiriere se pot scoate niste bani din societate cu un impozit de 12% platibil pe venituri din chirii.

Alte discuții în legătură

Contract de comodat domeniu web meyer meyer Buna ziua, intrebarea este legata de contractele de comodat, vreau sa transmit dreptul de folosinta al unui domeniu web al carui proprietar sunt, firmei la ... (vezi toată discuția)
Contract de comodat roberta1 roberta1 Buna ziua, Stau cu chirie (fara a declara) si as dori sa inchei un contract de comodat cu proprietarul, pentru a beneficia iarna viitoare de ajutorul de ... (vezi toată discuția)
Modernizare spatiu BEATRICEM BEATRICEM O societate comerciala cu obiect de activitate comert, functioneaza intr-un spatiu pentru care are incheiat un contract de comodat cu o persoana fizica pe o ... (vezi toată discuția)