avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 559 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... expertiza judiciara!
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

expertiza judiciara!

Mam prezentat vineri la expertiza tehnica judicara pe santier la Bucuresti dar cum era de asteptat partea reclamanta e si proprietarul santierului nu ma lasat sa intru sa iau partea la expertiza eu fiind parat deci legal am drepturi depline sa fiu acolo sa asist!Am chemat Politia .mam certatat putin cu ei pina la urma am intcmit un proces verbal in care se scrie la ca data aceea mam prezentat la poarta santierului dar era incuiata si nu mi sa permis accesulul,numai expertul tehnic a intrat!Intrebarea mea ar fi..daca am calitate de parat si se efectueaza o expertiza tehnica din codu de procedura civila am dreptul legal sa particip ,dar daca expertiza se desfasoara pe o proprietate privata mai am dreptul sa intru acolo?asta e pb mea..am dreptul sa particip la expertiza daca se desfasoara pe o propietate privata?Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: razvandicu , utilizator 10:29, 16 Februarie 2009
Conform art.208 din Codul de procedura civila trebuia sa fiti citat si apoi sa participati la efectuarea exepertizei, formulati obiectiuni la exeprtiza si in opinia mea ar fi necesar sa va angajati si un avocat
Buna ziua,

conform art. 208 din Codul de Procedura Civila, daca pentru expertiza este nevoie de o lucrare la fata locului , ea nu poate fi facuta decat dupa citarea partilor prin carte postala recomandata, cu confirmare de primire, aratand zilele si orele cand incepe si continua lucrarea.
Din acest text de lege deducem faptul ca partile au dreptul sa participe la efectuarea unei astfel de expertize, indiferent de locul unde ea are loc.
Nu se arata insa, care este sanctiunea in cazul in care proprietarul ( parte in proces) nu permite accesul celeilalte parti.
In acest caz, judecatorul trebuie sa aplice reguliule de la nulitate, urmand sa constate ca acea expertiza este nula daca, neparticiparea partii la expertiza i-a adus acesteia o vatamare care sa nu poata fi inlaturata decat prin anularea expertizei.
De regula insa, o asemenea vatamare nu se produce, caci prezenta partii nu ar trebui sa influenteze modul in care expertul lucreaza. In ce priveste lamuririle care ar putea fi date de catre parte expertului, acestea pot fi date si inscris sau in alt loc.
In concluzie - daca ati suferit o vatamare ( si aici vorbim despre expertiza iar nu despre vreo suferinta morala!!!) care nu s-ar putea inlatura altfel, atunci puteti cere anularea expertizei.

Cu stima,
avocat Constantin Boncu
Da, aveti dreptul sa participati la expertiza, acolo unde apreciaza expertul ca ar trebui sa se desfasoare.Temeiul legal l-au prezentat colegii.

Mai mult, avand calitatea de parat in cauza, expertiza este posibil sa fi fost solicitata de dvs. Exista cazuri cand ambele parti se impotrivesc la efectuarea unei expertize dar instanta dispune efectuarea din oficiu a acesteia, apreciind ca este hotaratoare pentru dezlegarea pricinii. De regula, in ambele cazuri aceasta este achitata de parat.

Expertul este dator sa va prezinte concluziile la care a ajuns si sa le discute cu dvs. Este membru CECCAR si trebuie sa respecte reglementarile create special pentru acest corp profesional.
Expertiza a cerut o partea reclamanta,nu mi a permis accesul pe santier ca el nefiind de specialitate il pot convinge cu argumente convingatoare pe expert ca am dreptate si sunt invinuit pe motive netemeinice..practic el ca parte reclamanta,proprietar de spatiul unde e santierul, ii este frica sa lupte corect bazand u se ca expertul tehnica judiciar este din oras de la el si poate sa intervina intre 4 ochi,mie interizicandu-mi accesul pe santier(fiind locul unde se desf expertiza)!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Abuz! razvandicu razvandicu Buna ziua! Vreau sa va intreb cum pot proceda in asemnea caz...sunt chemat vineri in calitate de parat pe santier in Bucuresti pt efectuare expertizei tehnice ... (vezi toată discuția)
Expertiza judiciara - partaj bunuri comune - consecinte? anniela anniela Buna ziua, in cadrul unui dosar civil de partaj s-au desemnat doi experti pentru evaluarea bunurilor comune. Ce se intampla daca: 1. una din parti refuza sa ... (vezi toată discuția)
Un expert poate sa faca documentatie cadastrala proprietarului unui imobil fara sa se prezinte la fata locului si fara sa avizeze partea? Aurelian Gherasim Aurelian Gherasim O experta topo, care a participat la o expertiza tehnica judiciara la un imobil aflat in litigiu: - poate sa faca documentatie cadastrala la un proprietar a ... (vezi toată discuția)