avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 445 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Cand capata copilul starea civila?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Cand capata copilul starea civila?

Buna ziua. Cand capata copilul starea civila? Ma intereseaza in mod deosebit si argumentarea. :help:
Cand i se inregistreaza nasterea in Registrul National de Evidenta a Persoanelor.

Stare civilă = situația unei persoane așa cum rezultă din actele sale privitoare la naștere, căsătorie, deces
Starea civila (capacitatea de folosinta) incepe la data nasterii si inceteaza la moartea acestuia. Sunt cazuri insa cand copilul are anumite drepturi inca de la data conceptiei acestuia cu conditia ca fatul sa se nasca viu.
Daca va referiti la capacitatea de folosinta a copilului, aceasta este prevazuta de dispozitiile art. 36 din Noul Cod Civil - Drepturile copilului conceput.
Astfel:
Drepturile copilului sunt recunoscute de la concepţiune, însă numai dacă el se naşte viu. Dispoziţiile art. 412 referitoare la timpul legal al concepţiunii sunt aplicabile.

Art. 412
Timpul legal al concepţiunii
(1) Intervalul de timp cuprins între a trei suta şi a o sută optzecea zi dinaintea naşterii copilului este timpul legal al concepţiunii. El se calculează zi cu zi.
(2) Prin mijloace de probă ştiinţifice se poate face dovada concepţiunii copilului într-o anumită perioadă din intervalul de timp prevăzut la alin. (1) sau chiar în afara acestui interval.

Cu stima.
Va multumesc tuturor pentru raspunsuri ! :) Ca sa inteleg si eu exact despre ce este vorba, daca un copil se naste viu, el dobandeste starea civila (capacitatea de folosinta) cu efect retroactiv inca de la momentul conceptiunii, sau nu ? Adica, se considera ca acel copil a dobandit starea civila inca din momentul conceptiunii ? Va multumesc anticipat ! :)
Eu zic ca starea civila e una iar capacitatea de folosinta este alta.
Spuneti pentru ce va intereseaza :)

Alte discuții în legătură

Inregistrarea nasterii la starea civila cool123 cool123 buna ziua, am inteles ca nasterea se inregistreaza la termen de 14 zile la starea civila pe raza careia a avut loca nasterea, respectiv sectorul unde se afla ... (vezi toată discuția)
Paternitate veronika2008 veronika2008 Buna tuturor. Am si eu o problema. Am conceput un copil in timpul casatoriei cu altcineva. Sunt in 6 luni si tatal biologic ameninta cu revendicarea copilului. ... (vezi toată discuția)
Certificat de nastere alinaionascu alinaionascu buna dimineata am nevoie de ajutor am fost casatorita in urma cu 5 ani am divortat anul acesta dar in timpul casatoriei am ramas insarcinata su actualul ... (vezi toată discuția)