avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 282 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA facturi fiscale emise fara TVA
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

facturi fiscale emise fara TVA

Supun atentiei dvs urmatorea speta:
O soc romana incheie cu o soc impozabila din Austria un contract prin care soc rom se obliga sa puna la dispozitie firmei austriece personal. Soc impozabila din Austria comunica un cod valabil. Soc romana emite facturile in baza acestui contract fara tva potrivit dispozitiilor art. 133 alin. 2 din Codul fiscal (locul prestarii serviciilor care in cazul nostru este Austria).
Finantele apreciaza ca in mod incorect s-a apreciat ca se aplica regula generala si considera ca facturile tb emise cu TVA conform art. 133 alin. 4 considerand ca punerea la dispozitie de personal este in legatura cu bunul imobil (o fabrica - s-au pus la dispozitie lacatusi, mecanici).
Care este opinia dvs? Tb emise sau nu cu TVA? Si dc da ce se poate face?
Cel mai recent răspuns: CI Ioana Butan , Avocat 09:54, 15 Februarie 2013
Buna ziua,

Poate detaliati putin serviciile prestate catre firma din Austria. In ce au constat acestea? Inteleg ca obiectul contractului este punerea la dispozitie de personal, insa este important sa precizati care este natura serviciului prestat de personalul respectiv. Pentru ca este posibil ca prin natura serviciului sa existe o legatura cu un bun imobil.

Numai bine,
Societatea din Romania punea la dispozitie personal (mecanici, lacatusi, electricieni) pentru montaj, lucrari la imobilul din Romania ce a fost construcit de la zero. Pontajele, situatile de lucrari erau aprobate de beneficiarul serviciilor prestate, respectiv societatea austriaca. Problema este ca garda a sesizat organele penale pt evaziune. Noi asteptam decizia de impunere pt a o ataca. Se pot intocmi facturi de corectie in cazul in care se stabileste ca am interpretat gresit dispozitiile art. 133 alin. 2? Cum ne-am putea apara ca am emis facturile fara TVA?
In opinia mea in cazul acesta nu cred ca aveti sanse de reusita, deoarece serviciile sunt prestate pe teritoriul Romaniei si chiar sunt legate de bunul imobil, caz in care nu intra pe regula generala de la art 133, alineatul 2 ci pe exceptia de alineatul 4.
Da, se pot intocmi si este recomandat sa faceti, facturi de corectie.
Nu cred insa ca este cazul de evaziune fiscala, ci doar de interpretarea si aplicarea eronata a unor prevederi fiscale. Ar fi interesat de stiut in ce articol din Legea 241/2005 privind prevenirea si combaterea evaziunii fiscale a fost incadrata operatiunea respectiva.

Numai bine,
Multumesc frumos pentru raspuns. Nici noi nu consideram ca este vb de evaziune fiscala dar organele de cercetare penala se misca foarte rpd si probabil ca vom ajunge in instanta. Si-au intemeiat sesizarea pe art. 9 alin. 1 lit. a. Cand am putea emite aceste facturi de corectie? Solicitam organelor fiscale?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prestari servicii intracomunitare scutite de plata tva Daria8 Daria8 Buna ziua, Am mare nevoie de un sfat, va rog Am o societate neplatitoare de TVA in Romania. In luna decembrie am solicitat inregistrarea ca platitor de ... (vezi toată discuția)
Cazare hotel in ue irinadiana irinadiana ce fac in cazul in care primesc o factura de cazare hotel din Austria pe firma?Cum o declar ? (vezi toată discuția)
Tva intracomunitar - locul unde a prestat serviciu miraj miraj firma mea platitoare de tva are contract cu o firma din Austria ptr executare prestari servicii eu ca firma prestez servicii in Romania pentru firma din ... (vezi toată discuția)