Daca a fost semnat un c de munca, pe o perioada de 3 luni, plus o convenie la contract, iar in conventie este scris ca: respectiva conventie are o durata de 3 ani, cu exceptia contractului de munca incheiat pe o perioada determinata, asupra carora efectele conventiei se vor aplica numai daca, si de la data la care contractului de munca incheiat pe o perioada determinata se va prelungi, adica se va transforma intr-un c de munca pe o perioada nedeterminata.
Daca persoana respectiva a urmat niste cursuri de pregatire profesionala, ea trebuie sa le achite daca nu doreste prelungirea cintractului? Desi, in conventie scrie ca aceasta se aplica numai c de muna pe o perioada nedeterminata, iar in final se prevede, in conventie, obligatia angajatului de a achita toate cursurile. Adica sunt 2 lucruri care se contrazic
Asa e, sunt doua lucruri contradictorii .In final ceea ce conteaza este contractul de munca.Daca contractul a expirat, angajatul nu mai poate fi obligat in nici un fel sa plateasca retroactiv.
La data expirarii CIM, nimeni nu va poate obliga sa il prelungiti. Prelungirea se face numai cu acordul ambelor parti. Indiferent cum inceteaza CIM, angajatorul este obligat sa va inmaneze carnetul de munca iar daca are pretentii banesti de la dvs. trebuie sa va actioneze in judecata (ceea ce la dvs. nu e cazul, asa cum vi s-a spus mai sus). In caz contrar faceti o sesizare la ITM sau actionati pe angajator in instanta.
Daca in convetia semnata se specifica clar ca prevederile ei se aplica doar in cazul prelungirii CIM pe durata nedeterminata, salariatul nu poate fi obligat la plata incetarea CIM de drept la data specificata in contract. Daca salariatul nu mai doreste prelungirea CIM, nu mai semneaza actul aditional de prelungire si nici nu poate fi obligat la plata. Angajatorul nu poate retine carnetul de munca, in cazul in care nu il elibereaza completat la zi faceti o reclamatie la ITM sau actionati in instanta. Este bine sa aveti si copia angajamentului cu privire la plata cursurilor de formare profesionala.