avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 859 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort

Buna ziua ! Am o intrebare la dumneavoastra domnilor avocati ! Tatal meu a cumparat casa in care locuim momentan , dar cand a facut contractul de cumparare scrie ca e dobandita ca mostenire sau ca e cumparata cu bani mosteniti de la familia lui ... acum vrea sa bage el divort de mama si ne obliga sa ne mutam cu chirie , eu sunt majora dar fratele meu este minor... ma intereseaza daca mama are drept la aceasta casa in urma divortului si daca fratele meu beneficiaza de pensie alimentara daca tata are 60 de ani si nu e nici pensionar nici angajat ...in plus el a cumparat aceasta casa in urma cu 5,6 ani cand era casatorit cu mama , dar el a mai tinut 2 neveste si mai are vre-o 5 copii acestia pot beneficia si ei de aceasta casa ?? va rog dati-mi un raspuns concret ce se poate face spre ajutorul nostru... va multumesc mult !
Cel mai recent răspuns: Ana-Maria Dinescu , Avocat 18:37, 13 Februarie 2013
Buna ziua!

Atata timp cat casa este CUMPARATA in timpul casatoriei cu mama dumneavoastra, casa cu pricina este bun comun si este supusa partajului. Ca atare, mama dumneavoastra are dreptul sa ceara partajarea, insa cel ce solicita partajul trebuie sa achite si o taxa de timbru in valoare de 3 % din masa partajabila.

Daca este mostenita sau se poate face dovada faptului ca banii platiti in schimbul casei au facut obiectul unei mosteniri, atunci casa este bun propriu al tatalui si nu mai poate fi supus partajarii.

Pe de alta parte, chiar daca nu are venituri, tatal este obligat sa plateasca pensie alimentara raportat la venitul minim pe economie (pentru un copil, o patrime).

La aceasta casa mai pot avea pretentii ceilalti copii doar in cazul unui deces.

Numai bine!
Ultima modificare: Miercuri, 13 Februarie 2013
Ana-Maria Dinescu, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj cosmin311 cosmin311 Mama a divortat de tata acum 15 ani din cauza lui dar mai locuiesc impreuna si cand au divortat tata nu a mai cerut partajul.Din cauza situatiei financiare ... (vezi toată discuția)
Mostenire sau testament? ContSters280210 ContSters280210 Buna seara! Parintii vor sa imi faca acte pe o garsoniera. In afara actului de vanzare-cumparare ce poate sa imi faca , act de mostenire sau ... (vezi toată discuția)
Dezbatem succesiunea după tata. cum se poate trece casa părintească pe numele copiilor mei? Andrej2014 Andrej2014 Buna ziua, tatăl meu a decedat in Feb 2019 si acum, împreună cu mama si cei doi frați ai mei, trebuie sa facem succesiunea. Tatăl si mama aveau in ... (vezi toată discuția)