avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 446 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... sold casa asociatie de proprietari
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

sold casa asociatie de proprietari

Buna seara. Vreau sa verific soldul de casa la o asociatie de proprietari. Va rog sa-mi spuneti daca procedez corect.
Fd. rulment+Fd reparatii - Depozit bancar = Sold casa ?
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 17:43, 24 Februarie 2013
Soldul casei se verifica confruntand chitantierul prin care s-au facut incasarile, chitantele si bonurile de casa prin care s-au facut platile, foile de varsamant prin care s-au facut depuneri in banca, cu inscrierea fiecareia in registrul de casa.

Cred ca, totusi, vreti sa intrebati altceva...

Multumesc pentru raspuns. Verificarea chitantelor si a bonurilor este facuta, problema este daca acel sold in casa este corect. Am un fond de rulment = 3100 lei, un fond de reparatii = 2500 lei, s-a constituit un depozit bancar in valoare de 3400 lei si un sold in casa de 1000 lei. Depozitul este constituit cu ceva timp in urma, mai exact in 2008. Daca fac cu acea formula avem 3100+2500 = 5600 lei bani incasati scad depozitul 3400 lei si ramane un sold de 2200 lei care ar trebui sa se regaseasca in soldul de casa? Sper ca am explicat bine
Ca sa vedeti daca aveti un sold corect sau, mai bine zis, daca nu aveti minusuri in gestiune, trebuie sa faceti situatia soldurilor de pasiv-activ.
Aveti un model in partea dreapta a paginii la "Documente utile".
Nu are nici o legatura soldul casei cu fondurile.
Asociatia poate avea fond de rulment si reparatii de zeci mii de lei si doar doi lei in soldul casei.
Cum tot asa poate avea fond de rulment, de reparatii de zeci de mii, cu sau fara legatura cu soldul in banca, cu sau fara legatura cu sodul casei.

Soldul casei se stabileste zilnic dupa formula;
Sold initial + Incasari - Plati = Sold final
Soldul initial este soldul final din ziua precedenta.
Incasarile sunt sume intrate in casierie pe baza de chitante (incasari de la proprietari, debitori, chiriasi...), incasari din banca (sume scoase numerar din banca pentru orice cheltuiala).
Platile sunt sumele ce ies din caserie: furnizori achitati, prestatori achitati, salarii achitate, impozite achitate, sume achitate proprietarilor ce-si retrag fondul de rulment...
Soldul final rezulat in registrul de casa trebuie sa corespunda exact cu suma de bani din sertar, din casa de bani, efectiv acei bani ce fosnesc si nu banii aflati la banci sau fondurile aflate in evidenta asociatiei in registrul de fonduri (rulment, reparatii, penalizari...)
Multumesc celor care au raspuns, dar ceva nu se leaga. Sa inteleg ca acei bani incasati pentru fond de rulment si reparatii nu au legatura cu soldul in casa? Daca acei bani nu sunt depusi in banca in ce sold ar trebui sa se regaseasca? Chiar nu inteleg. Soldul casei este intradevar constituit din incasari -plati(aici intra si depunerile si ridicarile de numerar) dar daca acei bani din orice fond nu au fost depusi niciodata in banca, unde ar trebui sa-i caut?
Situatia este urmatoarea: in registrul cu fondul de rulment scrie sold x depus in banca x, dar in registrul cu fondul de reparatii am sold la 31.12. suma y din care au fost scazute cheltuielile efectuate, pe baza de facturi cu bonuri fiscale. Eu inteleg ca acei bani sunt in sold daca nu au fost depusi in banca. Luminati-ma!!!
Ultima modificare: Vineri, 15 Februarie 2013
cata2472, utilizator

Alte discuții în legătură

Balanta activ-pasiv asociatii proprietari pante pante Cu ceva timp in urma, radet a emis doua facturi pentru plata in aceeasi luna calendaristica, de ex. pentru decembrie si ianuarie. Acestea au fost prinse drept ... (vezi toată discuția)
Sold casa BEN46 BEN46 Avem un fond de rulment scriptic fiindca in perioada de iarna ajunge la limita fondului de rulment constituit sau chiar a fost depasit ... (vezi toată discuția)
Transfer sume intre fonduri Mihaela_32 Mihaela_32 Anul trecut sa incasat fondul de reparatii fara a se specifica pe chitanta ce reprezinta, contabilul de pe vremea aceea la trecut la fondul intretineri, ... (vezi toată discuția)