Avem un fond de rulment scriptic fiindca in perioada de iarna ajunge la limita fondului de rulment constituit sau chiar a fost depasit o luna ,doua din cauza restantierilor si un fond de reparatii in derulare .
Întrebarea mea este daca in perioada de vara ne situam la jumatatea fondului de rulment constituit la care se mai adauga si fondul de reparatii pot fi pastrati in soldul casei mai multe luni fara a fi depusi in contul bancar al asociatiei de catre firma de administrare ?
De obicei in casa se pastreaza un disponibil pentru viitoare plati in cash pe 1 - 2 saptamani, in functie de incasari. In functie de experienta pe care o are administratorul cam stie la ce incasari sa se astepte si-si planifica platile in cash si depunerile in banca.
Dar la marea majoritate a furnizorilor platile se fac prin banca, asa incat in casa n-ar mai fi necesar de pastrat decat pentru facturi marunte sau, eventual, pentru un avans la o lucrare de reparatii, salarii, marunte cheltuieli administrative, ceva de genul acesta.
E bine ca sumele mari de bani, daca nu e strict necesar sa fie platite urgent in cash, sa fie depuse in banca.
Fondul de rulment il utilizati lunar pentru plata furnizori/prestatori de servicii
Dar fondul de reparatii il utilizati numai in anumite situatii si este de preferat sa fie depozitat in unitate bancara unde mai genereaza o dobanda
Banii in banca nu mai genereaza demult dobanda, ba dimpotriva, se pierd bani deoarece comisioanele sunt mai mari decat dobanzile ridicole.
Ca sa va dau un exemplu:
- la o banca prestigioasa depozitul de 5.000 lei aduce o dobanda de 0.16 lei / luna. Adica, sa nu ziceti ca nu v-am spus, 16 bani / luna la 5.000 lei.
Dar banii depusi in banca au avantajul ca nu sunt atat de tentanti ca cei pastrati in casa, de unde o fire mai slaba de inger se poate "imprumuta" mai lesne.
Cunosc valorile dobanzilor...
Referitor la paragraful cu tentatia banilor din casa,aveti perfecta dreptate,banul este...si de multe ori inclusiv pe forum au fost postate situatii de disparitii msi mult sau mai putin clare de sume apartinand asociatiei dar detinute de catre diversi=presedinte,administrator,care ba i-au folosit in scopuri personale sau la un momentdat au anunutat cu durere ca au constatat disparitia acestora
Se mai intampla si cazuri nefericite de spargeri de sedii administrative
Cunosc o situatie "draguta" in care un sediu de asociatie ,asigurat cu gratii,a fost spart la sfarsit de saptamana,disparand strict banii achitati vinerea de la locatari
Ulterior s-a probat ca autorul nu era altcineva decat un locatar cu debit substantial,pentru a carui recuperare asociatia a inteles sa il angajeze pe respectivul sa exercite responsabilitatea de ingrijitor/femeie de serviciu
Este vorba de mii de lei care se vor aduna pana la toamnă cand probabil se va face lucrarea .Și anul trecut i-am spus presedintei că nu este in regulă ce se intamplă cu banii asociației mai ales că dacă vrei să vezi soldul casei poate să iți fluture banii in față de la alte asociații .
Aș putea să refuz semnarea listelor de cheltuieli pană ce banii apar in cont sau pot depune plangere pt. contabilitate frauduloasă .