Din Fd. de rulment se pot „acoperi” tot felul de cheltuieli care tzin de cheltuielile de intretinere, deci mai putin cele care fac obiectul cheltuielilor cu reparatiile.
Insa, asa cum precizati, daca Fd. de reparatii este insuficient dar apare o reparatie foarte urgenta, ce faceti, cereti aprobare bancii europene pentru dezvoltare?
Cred ca sunteti rationali, procedati la o mica discutie in com. executiv & com. de cenzori (se stie, da?), faceti reparatia, achitati costurile din „pusculita mare” si treceti urgent la recuperarea sumelor si umplerea la loc a pusculitei.
Este decizia conducerii as. prop. cum tre' sa procedeze cel mai bine, faza este sa nu ai prin preajma un Gica contra...
Fondul de rulment exista intreg doar in registrul fondului de rulment doar scriptic.
Faptic banii din fondul de rulment, fondul de repartaii, incasari din cote de intretinere, incasari din penalizarii..., sunt toti in contul bancar si in casierie, la un loc si nu in conturi diferite.
Atunci cand este nevoie de bani pentru un pix, un robinet, pentru plata salariilor, a contribuitiilor la stat, a achitarii unei facturi (catre furnizori sau prestatori)..., banii se iau din contul bancar ori din casierie. Ori asa cum am explicat in aceste pungi sunt banii asociatiei din orice sursa inclusiv din fonduri.
Asadar la o avarie de rezolvat, o lucrare de facut... se iau bani din casierie sau banca si se achita acea lucrare, reparatie... chiar daca fondul de reparatii este mai mic decat reparatia.
Modul legal de repartizarea a acestei cheltuieli cu reparatia ne duce la lumina. Si va explic, cu scuze pentru cei care stiu.
Lucrarea costa 5000 lei. Se face liucrarea si se achita factura cu banii asociatiei din cont sau casierie. Se repartizeaza suma pe cota indiviza si revine de plata, celor 50 de apartamente, de exemplu cate 50, 100, 150 lei/apartament.
Aceste sume se inregistreaza in registrul fondului de reparatii ca sume datorate. Dar sunt unii care au in sold fond de reparatii achitat la asociatie sume de 20, 80, 120, 200 lei...
Trecandu-le acele sume de plata de 50, 100... acestea se scad din soldul fiecaruia. Asa se afla ca pentru unii fondul existent este suficient iar altii trebuie sa mai completeze cu diferenta. Pe lista de plata lunara se trece numai acea diferenta ca obligatie de plata.
Dupa cum vedeti asociatia s-a folosit efectiv, pentru plata, de bani si nu de fond. Fondul este doar evidentiat, este sursa banilor din cont si se completeaza prin incasare dupa afisarea pe lista de plata. Atunci, dupa afisare, suma incasat pentru repartie (diferenta) se inregistreaza in registrul fondului de reparatii, acoperindu-se fondul lipsa. Fondul de reparatii poate apoi creste prin contribuitia lunara a proprietarilor.
Dupa cum ati sesizat, facem mereu cand este cazul operatiuni in registrul fondului de reparatii prin diminuarea, refacerea sau cresterea acestuia. Dar nu umblam la inregistrari in fondul de rulment, in registrul fondului de rulment. Acolo raman sumele intregi atat cat a achitat fiecare proprietar indiferent ca asociatia mai are vreun leu in casa ori banca ori nu mai are nimic.
Deci banii proveniti din fondul de rulment se cheltuiesc dar nu se scad din fondul de rulment.