avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 613 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Evaluare UZUFRUCT VIAGER, executare imobil cu uzufruct ...
Discuție deschisă în Executare silită

Evaluare UZUFRUCT VIAGER, executare imobil cu uzufruct viager

Buna ziua,

Avem in bloc o garsoniera cu restante mari la intretinere. Am castigat fond+recurs, asteptam sa iasa decizia definitiva si irevocabila prin care proprietarii sunt obligati la plata acestor restante.

Nuda proprietate este detinuta de o doamna, fiica sa avand uzufruct viager pt imobil. Tranzactia de vanzare a uzufructului viager s-a petrecut inainte ca noi, asociatia, sa ii actionam in instanta.

Va putea fi vandut la licitatie acest imobil? Ce va putea vinde executorul judecatoresc? Nu cred ca va dori cineva sa cumpere imobilul grevat de dreptul de uzufruct viager...

Va multumesc.


Ultima modificare: Miercuri, 13 Februarie 2013
andreistan, utilizator
Cel mai recent răspuns: avvalentina , utilizator 19:57, 19 Februarie 2013
Poate sa cumpere cineva imobilul, insa va respecta uzufructul viager.....asa ca nu este atractiva o astfel @e achizitie.
Va multumesc pentru raspuns, dar inca NU pot sa cred ca nu exista o solutie de recuperare a restantelor la intretinere.

Mama(are nuda proprietate) si fiica(detine uzufruct viager) locuiesc impreuna in aceasta garsoniera. Practic impreuna au acumulat aceste datorii la intretinere.

Nu putem executa silit si fiica pentru uzufructul viager?

Venituri nu au (mama e florareasa, pe fiica o banuim ca face vizide domnilor generosi), alte imobile nu detin, intretinerea... in continuare nu o platesc...

Ce putem face?

Va multumesc.
Ultima modificare: Joi, 14 Februarie 2013
andreistan, utilizator
Art. 488
Sunt supuse urmaririi silite imobiliare bunurile imobile.
Pot forma obiectul urmaririi silite imobiliare si dreptul de uzufruct asupra unui bun imobil, precum si dreptul de superficie.
Dreptul de servitute poate fi urmarit silit numai o data cu fondul dominant caruia ii profita.

Daca aveti titlu executoriu si impotriva fiicei puteti sa scoateti la vanzare si dreptul de uzufruct. Practic, cu nuda proprietate si uzufructul, veti vinde imobilul respectiv fara probleme.
Nu exista titlul executoriu impotriva fiicei si nu va exista, pentru o creanta a Asociatiei. Fiica nu are calitate procesuala intr-un alt proces intre asociatie si proprietar.( mama).
Se poate scoate la licitatie nuda proprietate a memei. Abia ulterior se poate trece la aplicarea art. 488.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cine plateste intretinerea, uzufructuarul sau nudul proprietar? andreistan andreistan Buna ziua, Cine este raspunzator in fata legii pentru plata intretinerii unui apartament? Situatia este urmatoarea, [b]mama a vandut fiicei dreptul de ... (vezi toată discuția)
O lamurire va rog george77 george77 detin un imobil cu dreptul de uzufruct viager si din pacate am ramas in urma cu datoriile la intretinere iar proprietarul vrea sa ma dea afara din locuinta ... (vezi toată discuția)
Contract v-c pe nume copil major MoP MoP Buna ziua. Dorim sa achizitionam o casa direct pe numele copilului major. Putem face acest lucru stipuland in contract uzufruct\\/ habitat viager (nu ... (vezi toată discuția)