avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 514 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensia alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensia alimentara

1.Buna seara! As dori sa stiu pana la ce varsta primesc copiii pensia alimentara.Pana la 18 ani,sau daca isi continua studiile,dupa aceasta varsta,primesc in continuare?
Si daca da,institutia de invatamant trebuie sa fie neaparat de stat sau poate fi si particulara?

2.Daca copilul meu primeste pensie,doar 30 ron,pt marire trebuie sa actionez neaparat in instanta?(tinand cont ca am salariul minim pe economie...si ma descurc f. greu (n-as avea bani pt...avocat si alte cheltuieli).
Va multumesc!


Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 16:14, 14 Februarie 2013
Daca copilul se afla in continuarea studiilor primeste pensie alimentara pana cel mai tarziu la implinirea varstei de 26 ani, fara a conta daca este invatamant de stat sau particular acreditat, ambele forme de invatamant facand parte din sistemul national de educatie.

Pentru marirea pensiei va trebuie o sentinta in acest sens a instantei, dar va puteti formula aceasta cerere si fara asistenta unui avocat. Gasiti destule modele pe net. Va trebui insa sa indicati locul de munca al tatalui si instanta va face adrese pt aflarea veniturilor acestuia.
Tanarul trebuie sa urmeze o forma de invatamant insa de zi, nu fara frecventa sau cu frecventa redusa. Si sa nu aiba venituri indestulatoare.
Pensia de intretinere este datorata majorului, pana la implinirea varste de 26 de ani, daca studieaza si face dovada starii de nevoie, in sensul de a nu obtine venituri in mod constant, dintr-o activitate lucrativa.


Adresati-va instantei de judecata, in vederea majorarii pensiei de intretinere.
In situatia in care debitorul obligatiei de intretinere nu obtine niciun venit, pensia va fi raportata la salariul minim pe economia nationala.

Poprire este obligatorie si se dispune de catre instanta de judecata, din oficiu, contabilul urmand a retine din veniturile salariale cota procentuala reprezentand pensia de intretinere ( plafonul maximal, pentru asigurarea intretinerii unui copil este de 25 % din venitul net obtinut sau din salariul minim pe economia nationala ).


Succes.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara la 18 ani danabi danabi Buna ziua, acum cativa ani am divortat si in sentinta de divort scria ca tatal copilului trebuie sa-i plateasca pensie alimentara pana la varsta de 18 ani. ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara elenyta 7 elenyta 7 Fiul meu a implinit 18 ani cum poate sa beneficieze in continuare de pensie alimentara.? Ce trebuie sa faca si ce acte ii trebuiesc? Tatal lui mai are un ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara lala1980 lala1980 Buna seara.Sotul meu are din prima casatorie o fata care a implinit in decembrie 2013 18 ani.Fata e in stabilita in italia de la 6 ani si a vazuto doar cand o ... (vezi toată discuția)