avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 869 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie Alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie Alimentara

Buna seara.Sotul meu are din prima casatorie o fata care a implinit in decembrie 2013 18 ani.Fata e in stabilita in italia de la 6 ani si a vazuto doar cand o aducea mama ei in vacanta si atunci doar daca il anunta ca vine in Romania.Timp de 15 ia platit o pensie in valoare de 500 de lei .Acum cateva zile fosta sotia la anuntat prin telefon ca la dat in judecata ca sa ii dea in continuoare fetei pensia tot in valoare de 500 de lei.Noi avem un copil de 1 an si 7 luni .De cateva zile ii trimite mesaje de amenintare ca o sa murim de foame ca va trebuii sa ii platim pensia din urma pe cateva luni.Ea zice ca procesul se va termina in august si va trebuii sa ii platim pensie pe 8 luni din urma.
Buna seara.Imi cer scuze pt greseala.Vroiam sa scriu ca timp de 15 ani ia platit pensie de 500 lei.Intrebarea este ce sansa avem sa ii platim o pensie mai mica tiinand cont ca avem un copil in crestere ?

Pensia de întreţinere este datorată de părintele care nu creşte copilul pe toată perioada cât acesta este minor, dar şi până la împlinirea vârstei de 25 de ani, când copilul îşi continuă studiile.Totuşi, există o limită de vârstă, în sensul că acest drept încetează după împlinirea vârstei de 26 de ani a copilului, chiar dacă acesta studiază în continuare.

Art. 529

Cuantumul întreţinerii

(1) Întreţinerea este datorată potrivit cu nevoia celui care o cere şi cu mijloacele celui care urmează a o plăti.

(2) Când întreţinerea este datorată de părinte, ea se stabileşte până la o pătrime din venitul său lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii şi o jumătate pentru 3 sau mai mulţi copii.

(3) Cuantumul întreţinerii datorate copiilor, împreună cu întreţinerea datorată altor persoane, potrivit legii, nu poate depăşi jumătate din venitul net lunar al celui obligat.
Ultima modificare: Luni, 2 Iunie 2014
Ofelia Teodorescu, Avocat
Este posibil sa fie obligat la plata pensiei din urma, dar doar de la data introducerii actiunii.

Procentul este de 1/3 cd e vorba despre 2 copii aflati in intretinere.

Conditia de baza pt a se continua plata pensiei dupa implinirea a 18 ani este ca fiica sa urmeze cursurile unei institutiii de invatamant de zi.
Pana la implinirea varstei de 26 de ani , majorul are dreptul la pensie de intretinere, daca studieaza si nu presteaza nicio activitate remunerata.


Legiutorului , in materie de pensie de intretinere, a instituit o competenta teritoriala alternativa.



Instanta de judecata va putea stabili plata pensiei de intretinere, pentru motive intemeiate , pe o perioada in avand , pensia reprezentand o suma globala a anumite luni.



Daca se solicita instantei de judecata plata pensiei de intretinere in raport de venitul net obtinut , este necesar sa fie indicata societatea angajatoare.




Pensia este calculata in functie de nevoile creditorului obligatiei legale de intretinere, dar si de posibilitatile de plata ale debitorului.




Hotararea prin care s-a stabilit pensia de intretinere nu este necesar a fi investita cu formula executorie, fiind executorie de drept.


Plafonul maximal , pentru asigurarea subzistentei a de copii ,este de 33 %din veniturile nete realizate, nu mai putin de salariul minim pe economia nationala .


Succes.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara asdeass asdeass Buna ziua,sunt in divort cu sotia ,avem 2 copii minori.Doresc sa aflu cat va fi cuantumul pensiei de intretinere in urmatoarele conditii: Copiii raman cu ... (vezi toată discuția)
Divorþ. momentul de la care se plãteºte pensia de întreþinere stefan42 stefan42 Buna ziua, am si eu o intrebare : indemnizatia de crestere a copiilor se plateste din momentul introducerii actiunii de divort sau dupa pronuntarea divortului. (vezi toată discuția)
Procent pensie alimentara Ellyn Ellyn Buna ziua! Lucrez in Italia si am salariu de 2000 euro,am 3 copii,1 in Romania si 2 in Italia,copilul din Romania m-a dat in judecata pentru majorare si apoi ... (vezi toată discuția)