Socri mei doresc sa treaca apartamentul pe care il detin pe numele nostru. Ei mai detin o casa la tara unde se vor muta peste cateva luni. Am cazut de comun acord sa ne faca un contract de vanzare-cumparare pentru a nu avea mai tarziu probleme cu sora sotului. Doar ca acum am aflat ca vor sa puna clauza de intretinere. Aceasta clauza ne poate afecta mai tarziu? Sunt niste persoane foarte dificile. Am mai avut probleme cu ei in trecut. Am stat o perioada in apartamentul lor, dupa care ne-au dat afara. De aceea, imi este teama sa nu investesc niste bani in acte si in apartament, ca mai apoi sa surpe actul si sa ramanem fara nimic.Va multumesc.
... Nu va trebui sa investiti bani in apartament pentru ca atata timp cat socrii traiesc vor trebui ingrijiti si cu atat mai mult nu aveti dreptul sa le tulburati folosinta apartamentului, in situatia in care s-ar specifica faptul ca intrati in posesie la o data ulterioara. Veti cheltui niste bani cu asigurarea mijloacelor materiale necesare traiului acestora, ci nu va apucati de reparatii, renovari sau modificari ale apartamentului. Daca sunteti intradevar dispusa pentru efectuarea intretinerii perfectati actul, daca nu, ..... vor fi mai multe pierderi decat va imaginati
Art.1091(4) NCC: "Pana la dovada contrara, instrainarea cu titlu oneros catre un descendent ori un ascendent privilegiat sau catre sotul supravietuitor este prezumata a fi donatie daca instrainarea s-a facut cu rezerva uzufructului, uzului ori abitatiei sau in schimbul intretinerii pe viata ori a unei rente viagere. Prezumtia opereaza numai in favoarea descendentilor, ascendentilor privilegiati si a sotului supravietuitor al defunctului, daca acestia nu au consimtit la instrainare"
Deci, dacă încheiaţi un contract doar pentru ca sora soţului să nu poată invoca vreun drept dupa decesul părinţilor (fără ca, de fapt, să existe intenţia întreţinerii - şi nici întreţinerea efectivă), sora soţului va putea invoca efectele art.1091 după decesul părinţilor, caz în care sarcina de a proba că actul nu a fost o donaţie vă revine în întregime. Neputînd proba întreţinerea, va opera prezumţia de gratuitate a transmisiunii dreptului de proprietate, sora fiind îndreptăţită să solicite reducţiunea donaţiei în vederea respectării rezervei succesorale.
Pe de altă parte, dacă intenţia reală este aceea a întreţinerii, trebuie, pe de o parte, să o prestaţi efectiv (altfel întreţinuţii vor putea cere desfiinţarea actului, cu consecinţa revenirii imobilului în proprietatea lor), iar pe de altă parte va trebui să conservaţi toate probele care, în cazul în care sora soţului va invoca art.1091, să puteţi proba existenţa întreţinerii efective, paralizînd astfel acţiunea surorii.
Dacă întreţinerea va fi prestată conform prevederilor contractuale, nu riscaţi nimic din partea întreţinuţilor, aceştia neputînd cere desfiinţarea actului în acest caz. Adică, aşa cum spuneţi dumneavoastră, nu vor putea surpa actul.
In apartament urmeaza sa locuim noi trei (eu, sotul si copilul nostru). Socri se muta in locuinta de la tara definitiv, deci nu vor locui cu noi in apartament. Ei au fost cei care ne-au propus ca ei sa se mute la tara si sa faca naveta la serviciu si sa treaca apartamentul pe numele nostru. Nu aveam de gand sa nu-i intretinem, departe de noi acest gand. Trebuie sa investim bani in apartament pentru ca acolo vom locui si mi se pare normal sa-ti amenajezi locuinta astfel incat sa ai confortul necesar. Noi am mai investit bani in acel apartament pe perioada cat am locuit acolo, deci stim ce inseamna sa investesti si sa te trezesti fara nimic.
Va multumesc pentru raspunsuri!