avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1838 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu risc maternal
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu risc maternal

Buna ziua. Daca o angajata este insarcinata in 7 saptamani, poate sa intre in concediu de risc maternal chiar daca inca nu a anuntat angajatorul in scris despre faptul ca ea este insarcinata ?
Mentionez faptul ca locul de munca nu presupune riscuri (munca de birou normala, efort mediu, 8 ore pe zi), dar medicul i-a spus ca sarcina ei prezinta un anumit risc de pierdere a acesteia si i-a recomandat repaus total la pat.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:01, 14 Februarie 2013
Angajata poate sa intre in concediu de risc maternal daca risca sa-si piarda sarcina. Acest lucru poate fi ceva fizic si poate interveni indiferent de conditiile de munca.

Anuntarea in scris este prevazuta de Ordonanta de urgenta 96/2003 actualizata.
Art. "1. - Prezenta ordonanţă de urgenţă reglementează măsuri de protecţie socială pentru:
a) salariate gravide şi mame, lăuze sau care alăptează, de cetăţenie română ori a unui stat membru al Uniunii Europene şi din Spaţiul Economic European, care au raporturi de muncă sau raporturi de serviciu cu un angajator; "

"(2) În cazul în care salariatele nu îndeplinesc obligaţia prevăzută la alin. (1) şi nu informează în scris angajatorul despre starea lor, acesta este exonerat de obligaţiile sale prevăzute în prezenta ordonanţă de urgenţă, cu excepţia celor prevăzute la art. 5, 6, 18, 23 şi 25. "

Practic, scopul anuntarii in scris este acela de a va obliga pe dvs, ca angajator, sa o protejati conform legii.
OUG 96/2003:

Art. 2. - În sensul prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă, termenii şi expresiile de mai jos sunt definite după cum urmează:
c) salariata gravidă este femeia care anunţă în scris angajatorul asupra stării sale fiziologice de graviditate şi anexează un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care să îi ateste această stare;
h) concediul de risc maternal este concediul de care beneficiază salariatele prevăzute la lit. c)-e) pentru protecţia sănătăţii şi securităţii lor şi/sau a fătului ori a copilului lor.

Normă metodologică de aplicare a prevederilor OUG 96/2003 din 07/04/2004:

Art. 5.
(1) Concediul de risc maternal, definit la art. 2 lit. h) din ordonanţa de urgenţă, este concediul pe care poate să îl solicite o salariată care se află în una dintre situaţiile prevăzute la art. 2 lit. c)-e) din ordonanţa de urgenţă, în cazul în care angajatorul, ca urmare a evaluării riscurilor prezente la locul de muncă al salariatei, nu poate, din motive justificate în mod obiectiv, să dispună măsura modificării condiţiilor şi/sau programului de muncă al acesteia sau măsura repartizării ei la alt loc de muncă, fără riscuri pentru sănătatea sau securitatea sa şi/sau a fătului ori a copilului.
(2) Concediul de risc maternal se solicită de către salariata prevăzută la alin. (1) ca urmare a primirii Informării privind protecţia maternităţii la locul de muncă, prevăzută la art. 2 lit. f).

OUG 96/2003:

Art. 3. - (1) Salariatele prevăzute la art. 2 lit. c)-e) au obligaţia de a se prezenta la medicul de familie pentru eliberarea unui document medical care să le ateste starea.
(2) În cazul în care salariatele nu îndeplinesc obligaţia prevăzută la alin. (1) şi nu informează în scris angajatorul despre starea lor, acesta este exonerat de obligaţiile sale prevăzute în prezenta ordonanţă de urgenţă, cu excepţia celor prevăzute la art. 5, 6, 18, 23 şi 25.
@ valcris


Poate intra in concediu de risc maternal ... Salariatele protejate (salariata gravida, salariata care a nascut recent si/sau salariata care alapteaza) pot beneficia de concediu de risc maternal daca angajatorul, din motive justificate, nu poate sa modifice conditiile, orarul si/sau locul lor de munca in conformitate cu recomandarile medicului de medicina muncii.
Se acorda in urmatoarele cazuri:
- Orice salariată care anunţă în scris angajatorul asupra stării sale fiziologice de graviditate şi anexează un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care să îi ateste această stare.
- Angajatorul nu poate asigura conditii igienice de munca, in medii salubre, usor de suportat sau transferarea gravidei sau proaspetei mamici la un loc de munca de zi, in cazul in care aceasta efectueaza ore de munca de noapte.
- Orice salariată care alăptează copilul după efectuarea concediului de lăuzie şi informează angajatorul în scris cu privire la începutul şi sfîrşitul prezumat al perioadei de alăptare.
Deci, inteleg ca poate intra in concediu de risc maternal, dar numai dupa ce depune instiintarea catre angajator, corect ?
Exact. In plus, depunerea acesteia este si o protectie impotriva concedierii dvs., cu exceptia concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului, în condiţiile legii.

Alte discuții în legătură

Motive concediu risc maternal pentru mame mihaelasofronea mihaelasofronea Buna ziua, as dori sa imi iau un concediu de risc maternal ( copilul inca nu a implinit 6 luni), am efectual cele 42 zile lauzie si nu intentionez sa iau ... (vezi toată discuția)
Conditii acordare concediu de risc maternal ramona18121984 ramona18121984 Buna seara.Sunt insarcinata in 5 luni si medicul specialist mi-a recomandat intrarea in concediu de risc maternal,intrucat am o sarcina cu probleme.Am ... (vezi toată discuția)
Am dreptul la concediu de risc maternal? Silvianiny Silvianiny Buna ziua,va rog sa ma lamuriti si pe mine cu privire la drepturile mele de a beneficia de concediul de risc maternal si I.D.C prin urmare va prezint situatia ... (vezi toată discuția)