Nu ati avut niciodata un drept asupra apartamentului in discutie. Mama nu avea nevoie de acordul Dvs pt vanzare... deci nu ati pierdut nimic si nici nu puteti recapata ceva.
de ce spuneti va rog ca nu am niciun drept??? nici dupa tata nici dupa mama ???va rog da-ti mai multe explicatii....daca eram prinsa si eu in contr cu icralul ???putea sa vanda fara acordul meu? A dica ea avea dreptul sa ma dea in strada ca mama? si concubinul care a instigat-o sa vanda sa-i pape banutii avea drept asupra unui bun ptr care nu a facut nimic???
Contractul cu icral era pentru inchiriere si confera un drept locativ (nu de proprietate) pe durata lui. Din cate spuneti apartamentul a fost achizitionat de mama dupa decesul tatalui, deci ea a avut drept de proprietate asupra apartamentului. Dvs daca nu erati parte in contractul de vanzare cumparare cu icral nu aveati nici un drept.
In ceea ce priveste instrainarea ulterioara a apartamentului.... ce sa va spun.... fiecare proprietar poate face ce vrea cu bunul lui.... putea sa il si doneze si tot nu aveati vreun drept.
Acum, cu datul afara din casa .... e neplacut, nu stiu stiu ce sa va zic... depinde daca erati minora sau majora, insa dupa 13 ani de la vanzarea bunului nu mai e relevant. Nu va puteati opune atunci vanzarii si nu va puteti indrepta acum impotriva cumparatorului.
Mama nu avea obligatia legala sa va consulte sau macar sa va informeze si Dvs nu aveti un motiv de a cere anularea contractului de vanzare cumparare de acum 13 ani.
Ca si mostenitor aveti un drept numai dupa decesul tatalui, respectiv mamei. Inteleg ca nu exista un drept de proprietate asupra apartamentului in discutie nici la data decesului tatalui, nici la data decesului mamei.
In momentul de fata va sfatuiesc sa deschideti succesiunea impreuna cu ceilalti mostenitori (daca mai sunt) si vedeti daca exista alte bunuri care pot fi impartite (bunuri mobile, conturi bancare etc). Trebuie insa sa va luati gandul de la apartament.
Ca sa fiu mai clar trebuie sa va subliniez ca parintii nu au nici o obligatie legala fata de copii lor dupa implinirea varstei de 18 ani (sau 23 daca isi continua studiile). Un copil nu are nici un drept asupra bunurilor parintilor pe durata vietii, putand in schimb sa imparta averea acestora dupa deces, in calitate de mostenitori.
va rog spuneti-mi daca eu eram minora in momentul in care mama mea a cumparat de la icral apartamentul si eram impreuna in casa si cu acel,,domn,, nu trebuia sa exist ca sa zic asa undeva in acel contract pentru asta intreb daca veam vreun drept la aceea casa.Mama mea avea o boala necrutatoare (cancer) si din luna martie pana-n momentul decesului (ianuarie 2013)am fost impreuna zi de zi,la un moment dat mi-a zis sa ma interesez cum imi pot recupera apartamentul,era un subiect ,,inchis,, de multi ani am ramas foarte surprinsa ca l-a deschis era o rana veche de a mea,stiind ca concubinul la aceea vreme avea firma de imobiliare si sincer in toti acesti ani am fost convinsa ca s-au facut oarece ,,magarii,, dar ea s-a simtit probabil vinovata de ceea ce mi-a facut la vremea respectiva si vazand ca eu sunt cea care am grija de ea ,eu am suportat toate operatiile si chelt aferente spitalizarii (ea avand o pensie de 350 lei de boala)probabil vroia sa-si indrepte greseala si nedreptatea la care m-a supus.Mentionez ca am plecat din aceea casa la varsta de 18 ani deci la momentul achizitionarii de catre mama a casei eram minora iar in anul 2000 cand a vandut eram majora.Va rog sa ma scuzati daca vi se pare ciudat ca va tot cer sfatul dar mi se pare totusi ca treb sa fac ceva ,de ce oare dupa atatia ani de tacere cu acest subiect ,,tabu,, nu mi-a spus niciodata nimic? oare simtea ca moare si a vrut sa-mi faca dreptate?? va rog ajutati-ma sa-mi limpezesc gandurile un pic......multumesc mult
Nu este nimic ciudat in a cere sfatul.
Stiu ca va dezamageste raspunsul meu insa nu trebuia "sa existati" in contractul de vanzare cumparare. Tranzactia se incheie intre vanzator si cumparator (cel care are dr de proprietate asupra bunului si cel care il dobandeste contra unei sume de bani) ... fara copii, parinti, unchi, matusi s.a.m.d.
Cu parere de rau... dupa 13 ani de la instrainare nu vad un motiv ce poate fi invocat de un mostenitor pentru anularea tranzactiei. Nu stiu ce magarii ar fi putut face concubinul cu firma lui de imobiliare insa atata vreme cat mama a semnat un contract de vanzare cumparare si a incasat banii pentru apartament, subiectul este inchis. Nu are importanta ce a facut cu banii ulterior... cu cine i-a cheltuit si pt ce.