avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 311 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bună seara. Am următoarea întrebare și speță: ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bună seara. Am următoarea întrebare și speță: Bunicii mei ...

Bună seara.
Am următoarea întrebare și speță:
Bunicii mei au cumpărat un apartament de la icral, iar acel apartament are trecuta în acte "sc1 în loc de sc7"(aceasta fiind greseala în acte).
Bunicii au vândut în timpul vieții către mama mea cu contract de vânzare cumpărare, unde greseala cu SC 1 în loc de sc7 s a perpetuat.
Acum mama mea dorește sa mi vândă mie, iar eu am descoperit eroarea din acte în ceea ce privește faptul ca scara blocului este trecuta greșit.
Notarul actual ne a îndrumat către Icral sa rectifice actul inițial.
Icral a rectificat actul inițial de vânzare cumpare printre un Act adițional prin care se specifica clar ca scara 1, este de fapt scara 7.
Acum, notarul care a constituit următorul act de vânzare cumpărare între bunici și mama mea, cere ca moștenitorii de drept(frații mamei mele) de la momentul respectiv sa-si dea acordul ptr modificare în actul de vânzare cumpărare.
Intrebare: ce logica are, bunicii și mama mea au făcut act de vânzare cumpărare!? Nu a moștenit nimic.
Actul inițial care avea greseala, s a rectificat de către firma în cauza, recte Icral.
Acei moștenitori sunt plecați din tara și nu au cum sa vina!
Ce se poate face? De ce e atât de complicat dacă exista Act adițional în care se recunoaște aceasta eroare și e corectata!?
Cel mai recent răspuns: MihailZC , utilizator 13:03, 8 Decembrie 2021
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ce se poate face?

Mai multe se pot face. Una este, mergeti la notar si sa va dea refuz (prin incheiere de notar), apoi atacati incheierea in instanta.
In opinia mea, este o eroare materiala care nu necesita prezenta mostenitorilor, si poate fi indreptata printr-o incheiere de rectificare.
Ultima modificare: Joi, 2 Decembrie 2021
trandafir2, moderator
Articolul 88 din Legea 36/1995
Actele notariale care prezintă erori materiale sau omisiuni vădite pot fi îndreptate sau completate prin încheiere de către notarul public, la cerere sau din oficiu, cu acordul părților, dacă lucrările cuprind date care fac posibilă îndreptarea greșelilor sau completarea omisiunilor. Acordul părților se prezumă dacă, fiind legal citate, nu își manifestă opunerea. Despre îndreptarea sau completarea efectuată se face mențiune pe toate exemplarele actului.

Alineatul 8, art. 218 din Regulamentul de aplicare a Legii 36/1995
(8) Cererea se înregistrează în registrul general, fixându-se prin rezoluție termenul de soluționare. Partea care depune cererea are termenul în cunoștință. Prin citație se aduc la cunoștința celorlalte părți data, ora și locul soluționării cererii, precum și obiectul rectificării. Dacă s-a îndeplinit procedura de citare, la termenul stabilit, notarul public procedează la rectificare chiar și în lipsa celor citați; acordul acestora se prezumă dacă nu au făcut obiecțiuni sau opuneri.

Mulțumesc pentru răspunsuri.
Dacă îmi puteți spune va rog, de ce se pune problema de moștenitori(aceștia fiind părțile din ce înțeleg eu), având în vedere ca bunicii au vândut în timpul vieții lor un bun, aflându-se în deplinătatea facultăților mentale!?
Nu pare sa aibă logica, pentru ca acel imobil vândut prin contract de vânzare cumpărare, nu tine cont de moștenitori, ci de dorința de a face ce dorește un om cu bunul sau.
Dacă imobilul s ar fi vândut de 15 ori prin contract de vânzare cumpărare și nu se observa eroarea cu scara de bloc...
Atunci când se observa eroarea, era necesar sa mergi la toți cei 15 notari pentru rectificarea actelor?
nu are legatura cu mostenirea, ci pt ca bunicii au decedat, daca vb de acordul partilor, o parte e mama si o parte mostenitorii bunicilor, doar pt ca cealalta " parte" nu mai e in viata.
Dacă Icral a remediat eroarea printr un act adițional la cererea mamei mele, ce sens mai are sa fie aduse alte părți pentru rectificarea contractului de vânzare cumpărare, mai ales ca acele părți nu au de a face cu respectivul contract?
Altfel, pe aceeași logica, trebuiau sa fie de fata și celelalte părți la semnarea contractului de vânzare cumpărare inițial.
Eu consider ca singurele părți implicate sunt cele care au legatura acum cu eroarea: Icral, notarul care nu care nu a verificat bine actele (ca nu știe, ca nu poate...dar face acte) și mama mea.

gi-jane2 a scris:

nu are legatura cu mostenirea, ci pt ca bunicii au decedat, daca vb de acordul partilor, o parte e mama si o parte mostenitorii bunicilor, doar pt ca cealalta " parte" nu mai e in viata.

Ultima modificare: Vineri, 3 Decembrie 2021
Catalin V, utilizator

Alte discuții în legătură

Trebuie să rectific o eroare materială în adresa apartamentului: ... Ileana2022 Ileana2022 Trebuie să rectific o eroare materială în adresa apartamentului: este scrisă greșit scara, atât în contractul de vânzare-cumpărare (întocmit în ... (vezi toată discuția)
Indreptare eroare materiala florance01 florance01 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns. Indreptarea de eroare materiala la un contract de vanzare cumparare se poate face de catre cumparator? La ... (vezi toată discuția)
Contract vanzare cumparare imobil un singur exemplar din 6 mariuscilin mariuscilin buna ziua vreau sa cumpar un imobil si vanzatorul are contract de vanzare cumparare 1 singur exemplar din 6 contractu a fost realizat in anu 1996 EL A facut ... (vezi toată discuția)