avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 851 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bună seara. Am următoarea întrebare și speță: ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bună seara. Am următoarea întrebare și speță: Bunicii mei ...

Bună seara.
Am următoarea întrebare și speță:
Bunicii mei au cumpărat un apartament de la icral, iar acel apartament are trecuta în acte "sc1 în loc de sc7"(aceasta fiind greseala în acte).
Bunicii au vândut în timpul vieții către mama mea cu contract de vânzare cumpărare, unde greseala cu SC 1 în loc de sc7 s a perpetuat.
Acum mama mea dorește sa mi vândă mie, iar eu am descoperit eroarea din acte în ceea ce privește faptul ca scara blocului este trecuta greșit.
Notarul actual ne a îndrumat către Icral sa rectifice actul inițial.
Icral a rectificat actul inițial de vânzare cumpare printre un Act adițional prin care se specifica clar ca scara 1, este de fapt scara 7.
Acum, notarul care a constituit următorul act de vânzare cumpărare între bunici și mama mea, cere ca moștenitorii de drept(frații mamei mele) de la momentul respectiv sa-si dea acordul ptr modificare în actul de vânzare cumpărare.
Intrebare: ce logica are, bunicii și mama mea au făcut act de vânzare cumpărare!? Nu a moștenit nimic.
Actul inițial care avea greseala, s a rectificat de către firma în cauza, recte Icral.
Acei moștenitori sunt plecați din tara și nu au cum sa vina!
Ce se poate face? De ce e atât de complicat dacă exista Act adițional în care se recunoaște aceasta eroare și e corectata!?
Cel mai recent răspuns: MihailZC , utilizator 13:03, 8 Decembrie 2021
Icral "a remediat" eroarea prin incheierea unui act aditional la un contract care nu a fost incheiat doar de mama dvs, sau care oricum a produs efecte juridice si pentru tatal dvs. Ca sa se incheie un asemenea act aditional, daca tatal dvs era in viata la momentul respectiv, actul aditional trebuie semnat si de dansul, iar daca era decedat, actul trebuia semnat de cei care au mostenit partea sa.
Nu pe aceeasi "pe aceeași logica, trebuiau sa fie de fata și celelalte părți la semnarea contractului de vânzare cumpărare inițial." pentru ca atunci "celelalte parti" adica mostenitorii, nu avea nici un drept asupra apartamentului, ci acesta era detinut si exercitat de tatal dvs, persoana fizica in viata.
Considerati corect ca " singurele părți implicate sunt cele care au legatura acum cu eroarea" dar calificat gresit aceste parti: ele nu sunt Icral, notarul si mama, ele sunt Icral, mama si tatal sau mostenitorii sai.
Notarul a autentificat ceea ce i s-a cerut sa autentifice si ceea ce a vazut in actele de proprietate anterioare. Ca nimeni dintre proprietari sau dobanditori nu au avertizat notarul la timp, la incheirea actelor despre eroare (ca nu stiu, ca nu pot, dar ca doresc sa incheie acte) nu este o eroare imputabila notarului cata vreme inadvertenta nu rezulta din nici un document prezentat.
Sa persistati in atitudinea pe care o aveti va ajuta doar la prelungirea solutionarii problemei dvs. Incercati sa fiti cooperant si sa respectati regulile carora sunt supuse toate "partile implicate".
Nu ați citit corect speța.
Bunicii mei, adică părinții mamei mele au vândut mamei mele în timpul vieții lor.
În actul inițial de cumpărare al bunicilor de la Icral al apartamentului era trecuta greșit scara blocului.
Când bunicii și mama mea divorțată la acea vreme au încheiat cvc, eroarea cu scara blocului s a regăsit și în noul contract.
Mama mea trebuia sa fie atenta și în egala măsură și notarul(ptr ca mai este o mențiune, în cadastru era menționat ca este trecuta greșit scara, cu stampila mare). Trebuia sa se uite pe toate actele notarul și sa întrebe măcar...(nu este într un totul vina sa)
Acum, icral a făcut un act adițional prin care se remediază eroarea cu scara blocului.
Normal era ca notarul care a încheiat cvc dintre mama și bunicii mei sa ia act de aceasta rectificare, mai ales ca nu aduce nici un fel de prejudiciu, celorlalti copii ai bunicilor(o fiica și un fiu) .
Bunicii mei au vândut ce au deținut în timpul vieții lor. Nu a fost necesara succesiune, nu era nimic de împărțit. Acele 2 persoane, așa-zise părți, nu au legătură cu acel bun vandut.
Dacă legea e prost făcută, e clar ca trebuie schimbata.


Ultima modificare: Marți, 7 Decembrie 2021
gi-jane2, moderator
Exista si acum norme juridice prin care se poate indrepta eroarea.
Aveti dreptate, nu am citit speta cum trebuie.
Icral vinde bunicilor cu adresa gresita.
Bunicii vand mamei tot cu adresa gresita (desi, spuneti, exista o mentiune in documentatia cadastrala).
Acum vreti sa cumparati de la mama cu o adresa corecta.
Pentru asta trebuie rectificat actul prin care a cumparat mama. Pentru asta trebuie rectificat actul pe care l-au semnat bunicii cand au cumparat de la Icral. Pentru ca acestia/unul din acestia nu este in viata, respectivul act aditional la contractul incheiat cu Icral trebuie semnat de mostenitorii acestora. Cam asta este logica, dar de fapt v-au trimis la plimbare.
In functie de uzantele locale puteti avea la indemana o alta posibilitate pe care merita sa o explorati.
Mergeti la compartimentul abilitat din primarie si solicitati o adeverinta de nomenclatura stradala care sa ateste adresa corecta a imobilului aflat acum in proprietate mamei apoi, pe baza ei, actualizati documentatia cadastrala a imobilului dupa care cumparati de la mama. Daca asta nu functioneaza, solicitati aceeasi adeverinta privind imobilul ce face obiectul contractului nr XXX (cel incheiat intre bunici si Icral) pe baza careia solicitati rectificarea contractului dintre bunici si mama (din oficiu, fara prezenta mostenitorilor bunicilor sau cu citarea lor la o adresa din Romania), apoi solicitati rectificarea cartii funciare si apoi cumparati de la mama.

Inteleg frustrarea dvs si va scriu in ideea de a va ajuta si nu de a va descuraja in vreun fel. Dar pentru ca este o eroare care s-a perpetuat in mai multe acte, daca ce v-am sugerat mai sus nu functioneaza, va trebui sa obtineti o procura sau macar o declaratie intocmita la consulat de mostenitorii bunicilor ca sa rezolvati problema.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Trebuie să rectific o eroare materială în adresa apartamentului: ... Ileana2022 Ileana2022 Trebuie să rectific o eroare materială în adresa apartamentului: este scrisă greșit scara, atât în contractul de vânzare-cumpărare (întocmit în ... (vezi toată discuția)
Indreptare eroare materiala florance01 florance01 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns. Indreptarea de eroare materiala la un contract de vanzare cumparare se poate face de catre cumparator? La ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare cumparare cu o greseala in numele cumparatorului mariana26 mariana26 Buna seara Va rog sa i.mi raspundeti si mie la aceasta intrebare. In 2004 am vindut apartamentul nepoatei mele si dupa atita timp ne.am dat seama ca numele ... (vezi toată discuția)