avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 499 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Recuperare bani pentru factura emisa
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Recuperare bani pentru factura emisa




Am incheiat un contract de prestari servicii cu o firma. Contractul
are ca obiect traducerea de documente. Am incheiat un act
aditional pt prima lucrare, am eliberat factura si am primit banii in
cateva zile de la eliberarea facturii.


Al doilea proiect a fost terminat pe 16 octombrie, am incheiat act aditional si am
trimis factura pe 11 noiembrie. Mi s-a platit jumatate din factura in decembrie.
In contract se stipuleaza:
"Daca Beneficiarul, din vina lui, nu efectueaza plata in termenii
stabiliti, va plati penalitati in cuantum de 0.5% din suma totala
datorata prestatorului pentru fiecare zi de intarziere. Litigiile care
se vor naste din prezentul contract sau in legatura cu prezentul
contract, inclusiv cele referitoare la validitatea, interpretarea,
executarea sau desfiintarea lui vor fi solutionate pe cale amiabila de
catre reprezentantii sai legali.Daca partile nu vor ajunge la o
intelegere amiabila, atunci litigiile vor fi inaintate spre
solutionare instantelor judecatoresti competente in a caror raza
teritoriala se afla sediul Beneficiarului" Nu am calculat penalitati
cand am trimis factura.
Problema este ca nu mai sunt de gasit din decembrie: nu raspund nici
la mail, nici la telefon fix/mobil.


Ce pot sa fac din pct de vedere legal pentru a primi banii?

Ce ma sfatuiti sa fac?


Multumesc,


Oana


Cel mai recent răspuns: Meroiu Daniela , Avocat 22:20, 17 Februarie 2009
Buna ziua,

Puteti sa ii actionati in instanta pentru obtinerea unei somatii de palta ( in temeiul OG 5/2001) sau pentru obtinerea unei ordonante de plata ( OUG 119/2007). Veti solicita si obligarea debitoarei la plata penalitatilor contractuale. Taxa de timbru este de 39 lei.
Inainte de promovarea actiunilor privind somatia sau ordonanta de plata incercati si o conciliere in temeiul disp. art. 720 indice 1 din Codul de Procedura Civila , pentru a putea opera si punerea in intarziere a debitoarei .
meroiud a scris:

Inainte de promovarea actiunilor privind somatia sau ordonanta de plata incercati si o conciliere in temeiul disp. art. 720 indice 1 din Codul de Procedura Civila , pentru a putea opera si punerea in intarziere a debitoarei .


Dna avocat vorbim despre un contract, vorbim despre facturi, scadenta este cu siguranta clar prevazuta in acestea. De ce-l mai trimiteti pe domnul sa faca procedura prealabila a concilierii?! Sa poata debitorul sa isi ascunda bunurile intre timp? =D> OUG 119/2007 prevede clar ca procedura concilierii prealabile nu trebuie urmata, iar pentru OG 5/2001 sunt foarte multe hotarari ale instantei care stipuleaza acelasi lucru.
Multumesc pentru sfaturi!

Le-am trimis un mail in care le-am spus ca le acord o saptamana, timp in care sa faca plata banilor, dupa care ii voi actiona in instanta.
Dupa luni de zile mi-au raspuns astazi la telefon acuzandu-ma ca i-am "amenintat" si ca m-am folosit de contractul semnat si conceput de ei "in buna credinta" pentru a obtine banii.MI-au spus ca vor incerca sa faca plata intr-o saptamana, ca nu au avut bani si ca administratorul a avut probleme personale si nu a avut timp sa se ocupe de firma.

Vi se pare ca am exagerat, in conditiile in care eu am finalizat si trimis proiectul inainte de termenul stabilit, 16 octombrie 2008 si de atunci astept banii sau macar o explicatie sau un termen fictiv de plata? Eu cred ca nu; nu as fi recurs la aceast ultima solutie daca dadeau un semn de viata si o explicatie.

Multumesc inca o data,

Oana
In masura in care cererea este formulata in baza disp. og5/2001 , practica di doctrina judiciara statueaza faptul ca daca debitorul contesta creanta invocand aparari de fond , atunci singura solutie este de respingere a cererii de emitere a somatiei .O procedura de conciliere efectuata concomitent cu actiunea prin care se solicita somatia este perfect valabila pentru situatia in care trebuie sa apelezi la actiunea pe drept comun .Sunt situatii forte dese intalnite in practica , intrucat in cadrul somatiei de plata nu fac cercetari pe fondul cauzei ci doar se constata daca creanta este certa , lichida si exigibila .Asa ca , Brom , nu tendentios am facut referire si la indeplinirea procedurii concilierii concomitent cu depunerea cererii privind somatia de plata .Cam acelasi lucru este valabil si pentru actiunea intemeiata pe disp. OG 119/2007 , conform practicii judiciare .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mai trebuie sa fac procedura concilierii? glo glo o societate comerciala are contract de prestari servicii cu un debitor-societate comerciala.daca vreau sa introduc somatie pe oug 119 mai trebuie sa mai fac ... (vezi toată discuția)
Ce temei juridic este cel corect? nicoleta_85 nicoleta_85 o societate comerciala semneaza cu o alta societate un contract, prin care prima se obliga sa monteze diferite produse intr-un sediul al celei de-a ... (vezi toată discuția)
Og 5/2001 versus oug 119/2007 Emil Lasconi Emil Lasconi Fratilor va rog sa ma ajutati. Am avut o somatie de plata respinsa de judecatorie( inca nu stiu motivele ca nu este motivata ) insa pot sa va spun ca am ... (vezi toată discuția)