avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 646 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... dizolvare intreprindere familiala
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

dizolvare intreprindere familiala

Am o firma in care eu am drepturi 50 % si asociatul 50 %. Asociatul refuza sa rezilieze firma. Eu ,fiind administratorul firmei, am incetat activitatea,dar asociatul refuza sa se prezinte la Camera de Comert pentru a dizolva firma. Ce pot face in acest caz?
Cel mai recent răspuns: conta032 , utilizator 13:18, 29 Mai 2013
Este societate sau intreprindere familiala? Procedura de dizolvare, lichidare si radiere difera asa cum diferita este si legislatia care le reglementeaza.
Daca este societate, cred ca este deoarece faceti referire la existenta unui asociat - in intreprinderea familiala nu exista asociat, dizolvarea, lichidarea si radierea o puteti face dumneavoastra ca asociat si administrator cu conditia ca asociatul dumneavoastra sa semneze hotararea de dizolvare, lichidare si radiere, iar ulterior hotararea de aprobare a bilantului de lichidare.
Nu este necesar ca asociatul sa se prezinte impreuna cu dumneavoastra la Registrul Comertului (procedurile nu se mai fac la Camera de Comert).
Intocmiti hotararea de dizolvare, lichidare si radiere, solicitati asociatului sa semneze si depuneti-o la Registrul Comertului.
Este intreprindere familiala,iar asociatul nu vrea sa semneze. Ce se poate face in acest caz?
Stimate domn nu mai inteleg nimic, cred ca faceti o confuzie.
Conform art. 2 lit. h din OG nr. 44 din 2008 întreprinderea familială este întreprinderea economică, fără personalitate juridică, organizată de un întreprinzător persoană fizică împreună cu familia sa, deci nu aveti cum sa aveti un asociat. Intreprinderea familiala nu are administrator. Asociat si administrator exista numai in societatea comerciala.


Este intreprindere familiala,asa scrie si in contract. Nu este asociat, m-am exprimat gresit. Este membru din familie cu drepturi de 50 %. Eu sunt reprezentantul intreprinderii familiale. Eu vreau sa radiez firma,iar el nu doreste lucrul acesta. Nu mai exista activitate in firma. Se poate radia si fara dorinta lui?
Ultima modificare: Duminică, 17 Februarie 2013
gigiburlan, utilizator
Conform art. 33 din O.G. nr. 44 / 2008 intreprinderea familială îşi încetează activitatea şi este radiată din registrul comerţului în următoarele cazuri:
a) mai mult de jumătate dintre membrii acesteia au decedat;
b) mai mult de jumătate dintre membrii întreprinderii cer încetarea acesteia sau se retrag din întreprindere;
c) în condiţiile art. 25 din Legea nr. 26/1990 - nu este cazul în situaţia dumneavoastra, acest articol se refera la situatia cand prin infiintarea unei forme de desfasurare a unei activitati economice s-a adus un prejudiciu (pagubă) unei persoane.
Asadar, aveti doua posibilitati: fie va retrageti din intreprinderea familială, fie va convingeti ruda sa accepte radierea acesteia.

Alte discuții în legătură

Intreprindere familiala edy1984 edy1984 vreau sa renunt am la titlu de asociat in if pot fara acordul celuilalt membru? suntem 2 (vezi toată discuția)
Infiintare asociatie familiala slk268 slk268 Va rog frumos sa imi spuneti si mie care sunt conditiile si documentele necesare pentru infiintarea unei asociatii familiale , in scopul vanzarii diferitelor ... (vezi toată discuția)
Incetare asociatie familiala ralucagogiltan ralucagogiltan daca reprezentantul unei asociatii familiale decedeaza ce se intampla cu asociatia si cu datoriile contractate de aceasta? va multumesc (vezi toată discuția)