As vrea, daca se poate, sa ma lamuresc cu privire la aspectele legale ce tin de dreptul mostenitorilor. E vorba despre un bun prieten care a primit niste semnale contradictorii de la persoanele de specialitate cu care a discutat, si de aceea am intervenit recomandandu-i sa scrie pe avocatnet. Pana una, alta, am agreat sa scriu eu care este situatia lui.
Asadar, tatal prietenul meu a divortat de mama prietenului meu in urma cu multi ani. Prietenul meu a fost unicul lor copil. Tatal sau a plecat impreuna cu o alta doamna, si in urma cu putin ani, s-a si insurat cu aceasta.
Pana atunci, cei doi (tatal prietenului meu si doamna respectiva) au trait in concubinaj (asa se numea), si au cumparat impreuna o casa care a fost inscrisa pe numele amandorura, chiar daca nu erau casatoriti.
Situatia fiind ocazional tensionata intre prirtenul meu si tatal lui, se pare (nu exista o confirmare) ca tatal lui ar fi facut fie un testament in care ar lasa totul sotiei sale actuale, fie chiar a vandut (cedat) casa in intregime sotiei lui actuale.
Altfel, cei trei se inteleg in general bine, culmea e ca sotia actuala a tatalui este o femeie cumsecade si nu se opune deloc relatiei dintre tata si fiu (ambii trecuti acum de prima tinerete).
Prima intrebare tine insa de situatia in care tatal ar deceda. Daca este reala situatia in care tatal a cedat partea sa actuale sotii, asta inseamna ca fiul sau natural nu mai mosteneste nimic ? Mentionez ca tatal si sotia lui actuala nu au avut niciun copil si mai mult, sotia actuala nu are nicio ruda, nici macar de gradul trei, in viata.
A doua intrebare - in situatia in care tatal se stinge si apoi se stinge si actuala lui sotie (fosta concubina devenita sotie, deci care nu are nicio legatura de rudentie cu fiul tatalui), ce se intampla cu averea ei, in lipsa oricaror mostenitori de sange ? Intrebarea se naste din situatia in care fiul ar primi asa cum ar legal, 3/8 din casa respectiva, si ar fi de acord ca sotia tatalui lui sa traiasca in casa singura pana la sfarsitul vietii. Dupa acel moment, insa, cui i-ar veni cele 5/8 din casa?
Stiu ca se poate, teoretic, face un testament, insa vorbim despre oameni in varsta, care poate ca nu realizeaza intotdeauna care este realitatea si cum se interpreteaza legile.
Daca tatal decedeaza primul, trebuie sa afle intai daca tatal a instrainat cota sa din casa si prin ce act- si daca a fost vb de donatie sau sotia va veni cu un testament la dezbaterea succesiunii, va putea cere in instanta reducerea liberalitatilor excesive , astfel va avea de mostenit doar rezerva care e de jumatate din cea pe cale legala (3/8 din cota tatalui ).
Poate tatal nu si-a instrainat cota, iar la dezbaterea succesiunii, din cota tatalui de 50 % din casa, baiatul va mosteni 3/4, sotia 1/4.
Mai departe, daca relatia e buna cu mama sa vitrega, aceasta poate sa ii lase partea sa din casa prin testament sau chiar sa incheie un contract de intretinere, altfel averea sa va fi mostenita de vreun neam cat de indepartat ar fi, sau daca nu apare nimeni, o va lua statul.
Multumesc.
Intreb acum teoretic. Deci daca eu agreez ca sotia actuala a tatalui meu sa locuiasca in continuare in apartamentul respectiv dupa decesul tatalui meu, locuinta in care eu am conform legii 3/8 drepturi, ce se intampla atunci cand ea decedeaza, neavand mostenitori si presupunand ca nici eu nu ma duc la ea sa imi faca vreun act ? Devin coproprietar cu statul ?! Dace u de pilda dupa aia vreau sa inchiriez apartamentul in care am 3/8, nu inteleg la cine ma duc ca sa cadem de acord asupra cat am vrea pe chirie ? La primar ? La presedinte ?
Concubinaj
ady492
am o matusa care traieste in concubinaj cu un barbat cu 30 ani mai tinar decit ia mentionez ca matusa are 78 care urmareste sa ramina in cota parte dintro casa ... (vezi toată discuția)
Drept la mostenire
nicu2108
tata si mama au divortat si paratjat bunurile comune. tata s-a recasatorit.nevasta din cea de-a doua casatorie are un copil din o casatorie anterioara, copil ... (vezi toată discuția)