avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 940 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... Insolventa PFI
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

Insolventa PFI

Buna ziua,

Sunt angajata la o firma cu contract de prestari servicii ca PFI, in prezent fiind insarcinata si deci nemaiputand presta serviciul din cauza unor probleme de sanatate. In decursul acestor 4 ani s-au adunat datorii la finante, sanatate si pensii in valoare de pana la 15000 ron. In acest caz dupa nastere, cand voi intra in CIC voi putea sa deschid procedura de insolventa sau nu? Si dupa aceea voi putea sa-mi deschid o firma cu un alt statut sa-mi continui activitatea? In procedura de insolventa se includ si cele doua credite pe care le-am contractat si la care am achitat ratele pana in luna decembrie 2012, din ianuarie nemaiputand achita aceste rate?

Cu stima,
Ioana Suciu.
Cel mai recent răspuns: Ilinca1958 , utilizator 18:12, 23 Aprilie 2015
Eu stiu ca patrimoniul PFA se confunda cu cel al persoanei fizice care a infiintat-o, pt ca PFA nu are personalitate juridica. Era un articol pe undeva prin OUG 44. Asta nu inseamna ca vei raspunde cu propriile bunuri pentru datoriile PFA?
Conform art. 20 alin. 1 din OUG 44/2008, PFA raspunde pentru obligatiile sale cu patrimoniul de afectatiune, daca a fost constituit, si in completare cu intreg patrimoniul sau.
Cu alte cuvinte, daca PFA are un patrimoniu distinct raspunde prioritar in limita acestuia, dupa care, in completare, raspunde persoana fizica cu patrimoniul propriu.

Cu alte cuvinte, nu scapi de datoriile la stat decat daca nici patrimoniul PFA, nici cel al persoanei fizice nu sunt suficiente pentru plata acelor datorii. Corect?
Obligatiile pe care un contribuabil le datoreaza statului trebuie platite, asa functioneaza un stat, pe baza taxelor si impozitelor care le percepe.
In aug 2012 legea nu numai ca permitea, dar te si obliga sa faci PFI pentru anumite profesii liberale, formularul 070. In ceea ce priveste insolventa, acesta este neajunsul in cazul PFI si PFA, ca esti bun de plata. [editat]. Exista solutii care sa va ajute si merita sa va preocupati. Sau puteti plati, ce va este mai convenabil.

[editat - conform regulamentului de postare în forum este interzisă trimiterea la anumite persoane indiferent de pregătirea lor profesională. Vă multumesc]
Ultima modificare: Marți, 19 Martie 2013
Lucian Huzum, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Raspunderea pfa in caz de insolventa amuller amuller Buna ziua. As dori sa va rog sa-mi aspundeti la cateva intrebari legate de raspunderea PFA in cazul insolventei. Este posibil sa se ajunga la executare silita ... (vezi toată discuția)
Pfa sau microintreprindere jaab jaab Buna ziua tuturor, si as vrea sa va cer sfatul urmator.Fratele meu ar vrea sa isi faca o mica firma (lucreze singur) de confectionat lumanari. In ce categorie ... (vezi toată discuția)