avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 712 soluții astăzi

Joi, 27 martie, are loc evenimentul: Dreptul proprietății intelectuale în raport cu salariații - Aspecte practice și provocări actuale. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... drepturi in perioada de preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

drepturi in perioada de preaviz

Buna ziua ,
fiica mea a primit o Informare de incetare a contractului de munca conform legii 53/2003, art 65,iar contractul de munca va inceta in termen de 20 zile .Mai este anuntata ca va beneficia de art 64(2),67,din Codul Muncii si art 78 din Contractul Colectiv de Munca .
intrebari ;1. ce drepturi are pe perioada preavizului ?
2.(poate sa se invoaiasca sa plece in timpul programului sa participe la interviu tinand cont ca programul ei de lucru este de la 9 l 17?
3.-poate sa negocieze sau sa impuna suma ce i se cuvine conform art 78 din Contractul colectiv de Munca ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:09, 15 Februarie 2013
Multumesc , insa care sindicat ?nu e inscrisa la nici un sindicat !off.... iar cat despre temeiul desfacerii contractului de munca ... offf... scarba imi e ...si ei si mai mult ,cred ca nici nu isi mai doreste colaborarea cu acesti oameni greci de natie , un job pentru care a te lupta in instanta , in a-ti cheltui timpul ,banii si nervii ,nu merita... va imaginati cum s-ar comporta acesti ,,directori ,, cate noduri in papura ar cauta ? .. si asta pt un salariu de mizerie , macar acum are o sansa sa gaseasca un angajator de bun simt , care stie sa si aprecieze munca altora facuta chiar si pe bani putini ., stiu ca exista!
Nu cred ca conteaza daca e sau nu inscrisa in sindicat...
Litigiile de munca sunt scutite de taxa judiciara de timbru si de timbrul judiciar iar sarcina probei revine angajatorului, acesta fiind obligat sa depuna dovezile in apararea sa pana la prima zi de infatisare.
Ultima modificare: Vineri, 15 Februarie 2013
Dragos Stefan, Consultant resurse umane
CCM la nivel de unitate se aplica in egala masura tuturor salariatilor, indiferent daca sunt sau nu membrii de sindicat ... in caz de refuz, de a pune la dispozitie ccm se poate sesiza ITM-ul.
A rugat la contabilitate print=-un mail sa-i trimita spre consultare contracul colectiv de munca la care face referire art.78 din informarea desfacerii contractului de muncarecent primit. Raspunsul ; ,,noi nu avem contract colectiv de munca , iar informarea desfacerii de munca e una generala , e un model ,si daca te intereseaza cauta pe internet,,... ce sa inteleg ? ca aceste informari despre defacerea contractului de munca se fac dupa ureche , pe un model universal si ceea ce scrie ca ai drept nu e sigur ? ca ,tu ,angajat ,e necesar sa stai sa cantaresti daca ai dreptul sau nu la ce ei te informeaza , ca trebuie sa te transformi in jurist .. , va rog edificati-ma ,ei doar ne-au trimis ,, pe internet ,,
...
1. Înștiințarea de preaviz nu are cadrul legal .. si de aceea nu veti gasi niciun act normativ care sa prevada asa ceva ... de aceea, in practica, se folosesc modele gasite pe Internet ..

2. "Nemo censetur, ignorare legem" (nimeni nu are voie să nu cunoască legea) este un adagiu formulat încă în dreptul roman, a cărui consecinţă este că necunoaşterea legii nu poate fi o scuză pentru absolvirea de răspundere şi de aplicarea unei sancţiuni în cazul încălcării normelor de drept.

3. Dva aveti dreptul de a ataca in instanta decizia de concediere .. drepturile dvs pe perioada de preaviz sau ca urmarii concedierii ar trebui sa fie prevazute in ccm aplicabil angajatorului , in.c.i.m. sau in reg.intern al angajatorului ... Codul Muncii nu reglementeaza in totalitate aceste drepturi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reducere post calin andrei calin andrei buna ziua;va rog sa-mi raspunde-ti la urmatarea problema:mi s-a comunicat ca se reduce postul pe care sint angajat;motivul era nerealizarea target-ului de ... (vezi toată discuția)
Număr zile preaviz și contract colectiv de munca Mihai. Ana Mihai. Ana Bună seara, Vin cu câteva întrebări în urma unei concedieri. În data de 31.03 am fost informata ca, conform art 65 art. 1, se desființează postul ... (vezi toată discuția)
Concedierea colectiva elenadragoi2008 elenadragoi2008 salut, firma la care lucrez se inchiriaza iar patroni noi ne preiau pe unii dintre noi, iar ceilalti intra in somaj, va rog sa imi spuneti ce drepturi avem, ... (vezi toată discuția)