avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 675 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Număr zile preaviz și contract colectiv de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Număr zile preaviz și contract colectiv de munca

Bună seara,

Vin cu câteva întrebări în urma unei concedieri. În data de 31.03 am fost informata ca, conform art 65 art. 1, se desființează postul și mi se oferă un preaviz de 20 de zile în perioada 31.03 - 29.04. Ei au luat ca fiind prima zi din preaviz ziua când mi-a fost comunicat. Este în regula?
O a doua nelămuriri este legală de contractul colectiv de munca. În preaviz apare ca motivul de drept al concedierii individuale îl constituie art 65-67. Am întrebat dacă conform art 67 as avea dreptul la vreun salariu compensatariu, s-au simțit chiar jigniți și mi-au zis ca ma asigura ca nu exista asa ceva.. Am dreptul sa vad acel contract colectiv? El sigur exista, discutam de o firma cu peste 500 de angajați. Una dintre colege a solicitat verbal să i se trimită pe email dar nu a primit. Mulțumesc pentru ajutor!
Cel mai recent răspuns: Mihai. Ana , utilizator 11:10, 24 Aprilie 2020
1. În calculul termenului de preaviz nu intră ziua comunicării sale angajatului.

2. Referitor la c.c.m. , exista sindicat sau reprezentanti ai salariatilor ?
Nu știu dacă exista sindicat sau reprezentați ai salariaților.. Când am întrebat de ccm mi-a confirmat ca avem dar sunt trecute date precum program de lucru, condiții de munca.

Cornel Vasile a scris:

1. În calculul termenului de preaviz nu intră ziua comunicării sale angajatului.

2. Referitor la c.c.m. , exista sindicat sau reprezentanti ai salariatilor ?

Existenta unui c.c.m. presupune si existenta unui sindicat sau a reprezentantilor salariatilor , altfel nu se poate incheia asa ceva.

Puteti intreba la ITM daca exista sau nu incheiat c.c.m. la nivel de unitate.
Mulțumesc pentru răspuns!

Cornel Vasile a scris:

Existenta unui c.c.m. presupune si existenta unui sindicat sau a reprezentantilor salariatilor , altfel nu se poate incheia asa ceva.

Puteti intreba la ITM daca exista sau nu incheiat c.c.m. la nivel de unitate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concedierea colectiva elenadragoi2008 elenadragoi2008 salut, firma la care lucrez se inchiriaza iar patroni noi ne preiau pe unii dintre noi, iar ceilalti intra in somaj, va rog sa imi spuneti ce drepturi avem, ... (vezi toată discuția)
Restructurare post - salarii compensatorii florinbele florinbele Buna ziua, La ora actuala in caz de restructurare post individuala nu colectiva ce obligatii are angajatorul vis-a-vis de plata salariilor compensatorii ? ... (vezi toată discuția)
Concediere chiritarodica chiritarodica S-a inchis punctul de lucru unde lucram 6 persoane si toti am primit preaviz de concediere..De la firma ne-au spus ca e concediere individuala.Este adevarat ... (vezi toată discuția)