Buna ziua,
In urma decesului bunicului,unul dintre mostenitori a prezentat un act de instrainare(facut de bunicul) in urma cauia mosteneste 5/8 din avere.In act este specificat ca actul nu a putut fi semnat de catre cel ce instraineaza datorita bolii,Dobanditorul spune ca pe copia notarului au fost puse amprentele celui ce instraineaza in favoarea lui.Intrebarea mea este daca acest act este autentic si poate fi luat in considerare.
Va multumesc anticipat pentru raspuns.
In primul rand depinde in ce fel a fost instrainat, oneros sau cu titlu gratuit, adica, este vorba de o vanzare sau despre o donatie?
in al doilea rand, avand in vedere faptul ca actul respectiv este autentic, procedura notariala prevede posibilitatea ca in cazul in care o parte, din conditii de boala, nu poate semna, mentiunea facuta de notar in incheierea de autentificare sa tina loc de semnatura, insa, aici intram in alte discutii. Teoretic ati putea ataca actul respectiv, practic, ar trebui sa aveti si dovezi in sprijinirea actiunii.
Oricum, daca respectivul act este o donatie, puteti cere reductiunea donatiilor, dumneavoastra avand dreptul la rezerva succesorala (care reprezinta o fractiune din patrimoniul defunctului calculata dupa ce au fost readuse in masa succesorala toate bunurile instrainate cu titlu gratuit).
Sper ca v-am putut fi de folos. Succes!
Donatie
Mihai488
Am in proprietate un apartament si ma gandesc sa il trec pe numele fiului, unic copil, pt a evita complicatii viitoare. In sensul ca o eventuala viitoare sotie ... (vezi toată discuția)