avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 501 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediu pre si postnatal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediu pre si postnatal

Buna seara,
Am o nelamurire. Anul acesta voi deveni mama, dar din nefericire nu voi avea dreptul la concediul de ingrijire a copilului (am o intrerupere pe cartea de munca intre doua joburi, inteleg ca nu am stagiul de cotizare complet).
Nu mi-e foarte clar ce se intampla cu concediiile pre si postnatal - le mai pot lua?Adica, dpdv legal?
Dar daca dupa concediul postnatal as vrea sa mai stau acasa 1 luna, sa spunem, am vreun temei legal sau trebuie sa ma intorc la munca?
Sotul meu nu poate sa intre nici el in CIC, deci practic cel mai probabil vom apela la o bona... Insa a fost sfatuit sa faca cere de CIC si apoi cerere de incetare. Eu nu am inteles cu ce ne avantajeaza asta foarte exact (imi cer scuze, dar sunt cam pulbere cu noua legislatie, nu mai inteleg nimic!)
Astept un sfat competent. Multumesc mult.
Ultima modificare: Vineri, 15 Februarie 2013
magicstar, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:32, 17 Februarie 2013
Concediile pre si post natal le puteti lua. Daca dupa terminarea concediului postnatal doriti sa mai stati o luna, puteti opta fie la concediul de odihna sau la un concediu fara plata.
Cu stima,
Mediator Maria S. Raduc
1. Concediul de maternitate are caracterul unui concediu medical si se acorda, de regula, de medicul de specialitate obstetrica-ginecologie care supravegheaza sarcina sau de medicul de familie.
Concediul se acorda femeilor care au cel putin o luna de stagiu de cotizare sau stagiu asimilat in ultimele 12 luni anterioare lunii de acordare a concediului medical de sarcina/lauzie. Asta inseamna ca odata ce au devenit salariate, chiar si daca numai cu o luna in urma, gravidele vor beneficia de indemnizatia de concediu prenatal si/sau postnatal in valoare de 85% din salariul brut avut pe luna pe care o au lucrata.

2. Potrivit dispozitiilor OUG 158/2005, concediul de maternitate (126 zile) este format din:
- Concediu de sarcina (concediu prenatal) se poate acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere in exclusivitate pentru sarcina,
- Concediu de lauzie (concediu postnatal) se poate acorda pe o perioada de 63 de zile dupa nastere.
Concediile pentru sarcina si lauzie se compenseaza intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare sau in functie de imprejurari (nasterea la o data diferita de cea prognosticata), insa, pentru protecţia sănătăţii mamei şi a copilului este interzis angajatorilor să permită salariatelor să revină la locul de muncă în mai putin de 42 de zile de concediu postnatal obligatoriu.

3. Pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit in ultimul an anterior datei nasterii copilului timp de 12 luni , aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.

4. Care este data preconizata a nasterii ?
Buna ziua!Am si eu o intrebare despre concediul medical...CUM SE CALCULEAZA?eu sunt insarcinata in 24 de saptamani si sunt in concediu medical de mai bine de o luna de zile.Contabilul de la firma unde lucrez imi calculeaza 75% din salariul pe care il am pe cartea de munca adica 800 lei,dar eu in realitate iau mai multi bani.Din care bani ar trebui sa-mi dea 75%?din 800 lei?sau din banii pe care ii iau in mana de fapt?Si din cate am inteles trebuie sa se faca o media a venitului pe ultimele 6 luni de munca NUU???Ca el nu face asa.Calculeaza 75% din 800 lei si imi da in mana 600 lei.ESTE CORECT ASA????Va rog sa imi raspundeti!
Va multumesc foarte mult de raspunsuri, imi sunt de mare ajutor.

Inteleg ca de concediu pre si postnatal beneficiez oricum, indiferent daca angajatorul actual va decide sa ma dea afara, in baza faptului ca lucrez legal in prezent, deci o sa am mai mult de o luna de cotizare? (eu sunt angajata acum cu contract de munca pe perioada determinata, intelegerea noastra era ca din iulie voi trece pe perioada nedeterminata. Foarte posibil insa ca acum sa nu isi mai doreasca acest lucru, desi eu nu intentionez sa stau acasa mai mult de 2 luni cu copilul...dar evident sunt o angajata cu probleme...) Pana cand nu am citit raspunsul dvs nu mi-am pus problema ce se intampla daca din iulie raman fara job....se pare ca de cand cu sarcina nu mai gandesc in perspectiva, ca sa zic asa!:(

Data preconizata a nasterii este - 14 august.

Legat de intrarea sotului in concediu de ingrijire a copilului, am avea vreun avantaj daca sotul meu face cerere, sta de exemplu o saptamana si apoi revine la job? daca am inteles bine se acorda un stimulent pentru revenirea din Cic mai devreme de un an? Daca da, acest stimulent il poate lua si tatal sau este rezervat mamicilor?
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Februarie 2013
magicstar, utilizator
magicstar

1. Daca aveti c.i.m. pe durata determinata, atunci la incetarea duratei pentru care a fost incheiat acesta va inceta de drept, iar dvs puteti beneficia de somaj.

2. Perioada in care ati beneficiat de indemnizaţie de şomaj, stabilită conform legii, se ia in considerare la stabilirea celor 12 luni preazute la art.2 alin.1 din OUG nr.111/2010.

3. Se poate solicita direct stimulentul de insertie ... astfel:
Persoana îndreptăţită poate solicita direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, dacă îndeplineşte condiţiile pentru acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, denumită în continuare OUG nr. 111/2010. Dacă la momentul cererii persoana solicită de la început stimulentul de inserţie, se consideră că şi-a exprimat opţiunea pentru varianta de concediu/indemnizaţie lunară sau, după caz, stimulent, prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din OUG nr. 111/2010. Această opţiune nu mai poate fi modificată pe parcurs, însă persoana poate reveni în concediu de creştere a copilului, până la împlinirea de către acesta a vârstei de un an, cu plata unei indemnizaţii aferente concediului şi poate continua apoi cu stimulentul de inserţie până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, în situaţia în care se reîntoarce la activitatea profesională înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an.

4. Perioada eligibila in cazul dvs este sept 2012 - aug 2013 ... in aceasta perioada va trebui sa aveti realizate venituri supuse impozitului pe venit, aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau sa va fi aflat în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.

Alte discuții în legătură

Se poate intra in somaj dupa concediu postnatal? crisana crisana Buna ziua ,am o intrebare.Imi spuneti va rog daca sunt angajata din octombrie 2014 iar in iulie 2015 urmeaza sa nasc,dupa concediu post natal(cele 42 de zile ... (vezi toată discuția)
Prenatal alina102 alina102 buna ziua ,am si eu o intrebare la dvs sunt insarcinata in 5 luni jumate si sunt angajata incepand cu data de 09 septembrie 2013 iar data aproximativa cand voi ... (vezi toată discuția)
Concediu de cresterea copilului gigicone gigicone daca sotia mea a avut incheiat un contract pe 5 luni,din data de24 iun- 21 nov anul 2011,cu jumatate de norma si la data de 21 nov 2011 contractul a incetat de ... (vezi toată discuția)