avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 597 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Hartuiere de catre proprietar dupa inchiriere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Hartuiere de catre proprietar dupa inchiriere

Subiect: Hartuiere de catre proprietar dupa inchiriere
Buna seara,
Am inchiriat acum o luna o garsoniera fara contract, doar cu o chitanta de mana, semnata de mine si de proprietar, care confirma suma pe care am platit-o(chiria pe o luna si garantia), data la care am facut intelegerea, si datele din buletin ale ambelor parti (la insistentele mele).
In ziua urmatoare m-am dus cu buletinul la administratorul blocului, cum e firesc sa se intample atunci cand te muti intr-o resedinta noua. Acesta a incercat sa ma avertizeze in legatura cu cei doi proprietari (sot-sotie), insa l-am rugat sa evitam sa purtam astfel de discutii. Mi-a marturisit, de asemenea, ca toate chiriasele pleaca de la ei in maximum doua luni, ca nu a stat nimeni mai mult acolo. Subiectul mi se parea deplasat in contextul respectiv.
Garsoniera nu era incalzita (caloriferul nu functiona), asa ca am sunat proprietarul. A venit pana la resedinta doar ca sa ma anunte ca nu se poate aerisi caloriferul pentru ca e sub presiune prea mare si toti instalatorii refuza sa-si asume responsabilitatea. I-am propus sa cumpere un calorifer electric, pe care mi l-a adus in ziua urmatoare. Pentru ca era in stare de ebrietate, i-am multumit si l-am rugat sa ma lase sa il instalez eu, dar a insistat sa o faca el. A rupt o roata si a plecat.
Ziua urmatoare m-a sunat de dimineata sa ma intrebe daca e in regula caloriferul, sa ma invite la cafele, si sa imi spuna ca sotia lui e rea, dar el va avea grija de mine. La al treilea telefon intr-un interval de 20 de minute i-am spus ca situatia mi se pare total deplasata si il rog sa inceteze cu telefoanele. A inceput sa ma ameninte, sa imi spuna ca imi promite ca ma va urmari, ca stie tot ce fac, ca daca duc pe cineva in garsoniera o sa ma puna el la punct, ca nu voi scapa usor de el, etc. A continuat pana spre dupa-masa (aveam aproximativ 40 de apeluri de la el), cand am chemat pe cineva la mine(intrasem in panica), iar apoi am sunat-o pe sotia lui sa o rog politicos sa vorbeasca cu sotul ei, sa nu ma mai sune, urmand ca toate chestiunile legate de inchiriere sa le discut exclusiv cu ea. Doamna m-a asigurat ca sotul ei nu ma va mai suna(cu toate astea, omul nu se oprise decat noaptea tarziu), si mi-a cerut sa am incredere in ea, sustinand ca sotul ei e doar betiv, dar nu e afemeiat.
Incepand cu dimineata urmatoare, am inceput sa imi caut chirie in alta parte, si am gasit o alta locuinta pe care am ocupat-o de alaltaieri. Nu le-am spus ca plec, pentru ca imi era frica de o noua hartuire, de data asta mai grava, daca nici nu ar mai fi avut vreun interes.
In timp ce ma mutam, doamna respectiva m-a sunat de 40 de ori, insa nu i-am raspuns decat dupa ce mi-am luat toate lucrurile de acolo si am plecat. Mi-a cerut chiria urmatoare, i-am spus ca nu mai raman, si am rugat-o, ca dupa ce verifica garsoniera, si se asigura ca totul e in ordine si nu lipseste nimic, sa ma sune sa fixam o intalnire ca sa imi dea inapoi jumatate din garantie(doar jumatate, pentru ca nu le-am dat preaviz- desi chiria pe o luna acoperea si timpul in care si-ar cauta un nou chirias- si ca sa le ramana pentru cheltuieli, care valorau, oricum, cam a sasea parte din garantie).
Ziua urmatoare, femeia m-a sunat si a inceput sa vorbeasca in cuvinte foarte licentioase, apoi mi-a trantit telefonul in nas. Spre seara, au inceput sa ma sune amandoi incontinuu, si, printre injuraturi si amenintari (cum ca ma vor urmari si ca imi promit ca o sa regret amarnic) mi-au spus sa-mi iau gandul de la garantie, pentru ca "am stricat draperia"(mi-a cazut in cap chiar in seara in care m-am mutat, si am reusit sa improvizez o reparatie cat de cat), si pentru ca "am rupt caloriferul"(doamna asistase la momentul in care sotul ei a rupt roata, fiind mort de beat). I-am amenintat ca merg la politie cu convorbirile (desi nu le am inregistrate, speram ca astfel se vor mai calma), moment in care barbatul a inceput sa lanseze niste amenintari atat de teribile incat nu am mai putut sa le ascult, i-am inchis telefonul.
Desigur, intrebarea mea e ce pot sa fac intr-o astfel de situatie. Mi-e cat se poate de clar ca nu imi voi recupera nimic din bani, si nu mai vreau sa am de-a face cu ei, insa nu e deloc in regula, si nu cred ca lucrurile trebuie sa ramana asa.
Faptul ca mi-am permis sa ma mut instant, de la primul semn, nu ma linisteste catusi de putin. Atat pentru toate insultele care mi-au fost adresate, pentru hartuirea din partea amandurora, dar in special pentru faptul ca au fost, si cu siguranta vor mai fi, fete care se vor supune unui mare pericol, si unor mari traume, si poate nu vor avea alternative, nu cred ca oamenii astia ar trebui sa inchirieze mai departe linistiti, traind din chirii si garantii.
Mi-e putin frica sa merg la politie din cauza amenintarilor. Singura dovada pe care o am e un mesaj vocal pe care l-am salvat, in care, fara sa isi dea seama, omul isi lasase telefonul pornit, mi-a intrat mesageria, iar el se lauda sotiei de cate ori a fost el la tribunal si a scapat, si ii relata cum are de gand sa se razbune pe mine.
Pot sa declar un caz de evaziune fiscala daca nu am avut contract, doar cu o chitanta de mana?
Ultimul lucru la care m-am gandit a fost sa merg la agentii si la presa si sa raportez cazul, ca sa nu mai poata da anunturi.
As aprecia foarte mult orice sfat.
Va multumesc, o seara placuta.
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 22:32, 15 Februarie 2013
Precizati ca la intrarea in spatiu ati incheiat chitanta de mana cu proprietarul spatiului
Pentru a preintampina alte situatii neplacute este de preferat sa formulati plangere la politie sa detaliati succesiunea de evenimente care au culminat cu atitudinea si comportamentul verbal care prin amenintari va creat o reala stare de teama si frica



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Returnarea garantiei dupa incheierea perioadei de inchiriere Lucrix Lucrix Salutare, Am avut inchiriata o garsoniera. La inceput am platit ca si garantie chiria pe inca o luna. Contractul a fost facut initial pe 6 luni si nu a mai ... (vezi toată discuția)
Chiriasi rau-platnici tammy tammy Proprietarul inchiriaza o garsoniera in iulie 2012, doar in baza unui acord verbal, emitand doar un inscris de mana din care rezulta ca a primit de la ... (vezi toată discuția)
Proprietarul vrea sa depuna plangere la tribunal natka natka Buna ziua, Am o mica (MARE) problema: Anult trecut mai exact in 13.06.2007 am inchiriat o garsoniera prin intermediul unei agentii imobiliare, in momentul ... (vezi toată discuția)