avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1084 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Victima sau vinovat?
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Victima sau vinovat?

In 2 Aprilie 2012 ma indreptam de la Arad spre Bucuresti in interes privat cu un Peugeot Boxer, proprietatea unei firme din Arad. Intre 6 - 7 dimineata in dreptul localitatii Gaesti din Jud. Dambovita a incetinit brusc in fata mea pe banda 1 un autoturism Dacia 1300. Am incercat sa il evit dar l-am lovit din spate, ambele autoturisme iesind de pe carosabil. In autoturismul Dacia se aflau 2 persoane, tata (sofer) si fiica. Autoturismul Dacia fiind veche (ruginita) a intrat la dauna totala iar Peugeot-ul Boxer a fost reparat (avand asigurare full CASCO). La cateva minute dupa accident a sosit Politia, Ambulanta si finul soferului din Dacia de Dambovita. Acesta din urma mi-a marturisit ca a fost sunat de catre soferul Daciei sa vina dupa el ca are probleme cu masina. Soferul Daciei impreuna cu fiica lui au fost luati de catre Ambulanta si dusi la spitalul din Gaesti. Si eu am fost dus la spital, unde pentru soferi s-au efectuat testele de alcoolemie, care au iesit bune (0 la mie). Apoi am fost dus la Politia autostrazii A1 pentru declaratii. Soferul Daciei a fost diagnosticat cu fisura la sold, fiica nu a avut nimic, iar soferul Peugeot-ului adica eu am avut 2 coaste fisurate dar nu am avut nevoie de interventii medicale.
Epava Daciei a fost dusa la Politia autostrazii A1 iar la Peugeot s-a facut o expertiza tehnica apoi a fost dus pe o platforma inapoi la Arad.
In 17 Aprilie m-am interesat de soferul Daciei, de situatia lui, pentru ai face o vizita la spital inainte de sarbatorile Pascale, dar am fost informat ca acesta a fost externat. Astfel l-am vizitat dupa 2 luni cand am fost chemat la Politia autostrazii A1 pentru revizuirea declaratiilor. Ne-am intalnit la sediul locatiei unde isi desfasoara afacerea, la un popas de pe autostrada A1. Am constatat ca se poate deplasa fara carje sau baston. M-a asigurat ca nu are nimic pesonal cu mine dar sfatuit de avocatul lui a dat in judecata firma de Asigurari dar si pe mine in acelasi timp, urmand ca la solutionarea litigiului cu firma de asigurare de la care pretindea o suma de bani, sa isi retraga plangerea directa asupra mea. In acest timp eu am fost de 5 ori de la Arad la Gaesti, pe cheltuiala mea (aprox. 400 lei pe un drum dus-intors). Am platit expertiza accidentului, politistii mi-au spus ca se poate plati de catre ambele parti, dar soferul Daciei a refuzat sa plateasca vreun ban, astfel pentru ca dosarul sa merga mai departe am achitat suma integrala de 900 lei. Situatia mea financiara nu este foarte buna, nu am loc de munca si locuiesc impreuna cu sotia si cei 3 copii in chirie. Probabil ca de la firma de Asigurari soferul Daciei nu a primit suma solicitata, ca nu si-a retras plangerea asupra mea. Cert e ca pentru 19 Decembrie 2012 am primit prima citatie pentru a ma prezenta la Judecatoria Gaesti dar din motive financiare nu am reusit sa ma prezint. In prezent am primit a doua citatie pentru 13 Martie 2013 la care ma voi prezenta. Apelez la dvs sa ma sfatuiti ce pot face in acest caz. Mentionez ca nu imi permit un avocat personal (voi primi unul din oficiu). Cum pot sa ma apar? Cum pot sa demonstrez ca este o culpa comuna, soferul Daciei circuland pe autostrada constiend fiind de problemele autoturismului lui? Multumesc anticipat, Cristi.
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Februarie 2013
ginavalan, utilizator
Cel mai recent răspuns: ginavalan , utilizator 22:59, 17 Februarie 2013
in primul si in primul rand ai facut foarte rau ca nu te-ai prezentat la instanta....poti sa fii condamnat daca nu te prezinti.....in al doilea rand e bine sa ai un aparator si sa te prezinti la toate termenele......e un semn de buna-credinta pentru judecator , plus ca ai posibilitatea sa expui situatia de fapt cu cuvintele tale......si nu ai precizat in citatie ce scrie ? pentru ce infractiune esti trimis in judecata? ca sa iti poti spune daca beneficiezi de avocat din oficiu.....desi nu iti recomand sa te bazezi pe avocatul din oficiu , de asta ti-am si zis sa iti angajezi avocat pentru ca nu isi va da deloc interesul pentru tine..
Am fost citat de soferul Daciei de Dambovita pentru vatamare corporala din culpa (art.184 C.p.). Da, este clar ca avocatul din oficiu nu isi va da interesul, insa nu am cum sa fac rost de bani sa angajez un avocat. Ma bucur sa pot sa-mi platesc eu drumul din Arad pana la Gaesti.
Multumesc!
este foarte important sa te prezinti......sa te imbraci adecvat....sa ai o atitudine corespunzatoare......toate astea se iau in considerare
Care sant concluziile raportului de expertizei?Aveati dreptul si la expert parte.Este greu sa faceti ceva fara avocat angajat si fara bani,dosarul trebuie analizat temeinic si nu este vorba ca avocatul din oficiu nu isi va da interesul dar nu are timpul necesar pentru studierea dosarului si pregatirea unei aparari corespunzatoare.
patrascu razvan.....
Ce inseamna expert parte? raportul de expertiza consider ca este eronat, s-a facut pe baza declaratiilor si a procesului verbal de la politie.
La prima expertiza au fost multe date eronate ca si cum s-ar fi copiat toata expertiza de la un alt caz numai ca au schimbat numele si autovehiculele. Am cerut refacerea si am modificat ceea ce era eronat.
Ce ma sfatuiti sa fac?
Ultima modificare: Duminică, 17 Februarie 2013
ginavalan, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ucidere culpa!!! patricia_4y patricia_4y Buna ziua, As dori sa ma ajutati cu niste sfaturi ; o cunostinta de-a mea este invinuita intr-un proces penal de ucidere din culpa si vatamare corporala. Va ... (vezi toată discuția)
Vatamare corporala in urma unui accident rutier axell1 axell1 Buna ziua, Am si eu o nelamurire. Duminica seara am avut un accident rutier , am fost lovit in spate de un autoturism condus de un sofer care ulterior s.a ... (vezi toată discuția)
Accident rutier iulianad2 iulianad2 Buna ziua, La inceputul lunii August fiica mea ( pieton fiind ) a fost accidentata pe trecerea de pietoni, soferul depasind pe contrasens tranvaiul in ... (vezi toată discuția)