avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 791 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... va rog sa ma ajutati cu un sfat!neplata concediului de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

va rog sa ma ajutati cu un sfat!neplata concediului de odihna de catre angajator

buna seara! firma la care lucrez isi restrange activitatea iar eu voi fi trimisa in somaj!concediul pe anul trecut nu l-am efectuat insa sefa a pontat pe statele de plata ca si cu l-am fi efectuat cu promisiunea ca la sfarsitul anului ni-l va plati!normal ca acum nu mai recunoaste nimic si nu mai vrea sa plateasca!mentionez ca nu ne-a pus sa facem nici o cerere pentru acordarea concediului de odihna ci doar am fost pontate pe statul de plata!mai pot sa primesc acesti bani legal? pot si demonstra ca in perioada in care am fost trecuta in concediu am lucrat!semnatura mea figureaza pe notele de receptie intocmite si pe monetarele de plata predate predate!va multumesc anticipat pentru raspuns!
Cel mai recent răspuns: miky_mihaela , utilizator 22:33, 18 Februarie 2013
1. Compensarea in bani a CO neefectuat este posibila numai la incetarea raportului de munca, conform art.146 alin.4 C.mun.
Astfel, pana la data incetarii c.i.m. dreptul dvs de a solicita acest lucru este prematur.

2. Daca aveti cum sa demonstrati ca in perioada cat ati fost pontata in CO ati fost la munca, atunci depuneti o sesizare la ITM ...
- daca ati semnat statul de plata, ati recunoscut ca ati primit inclusiv indemnizatia de concediu inclusa in suma pentru care ati semnat; aceasta insemna ca sunteti propria dv victima, v-ati lasat pacalita si nu mai aveti ce sa faceti decat sa va luati gandul...
- daca primeati banii pe card, evident ca se poate face dovada in justitie ca nu ati primit indemnizatia de concediu;
- daca nu ati semnat statul de plata sau nu v- au fost virati pe card, inregistrati o cerere la registratura unitatii prin care solicitati plata indemnizatiei de CO; daca va refuza inregistrarea, trimiteti-o prin posta cu recomandata cu continut declarat (la mesagerie - oficiantul postal atesta in baza listei de inventar, continutul plicului);
Daca firma nu va raspunde , nu exista o cerere de concediu si nici o programare semnata de dv, adresati-va Tribunalului din raza domiciliului Dv cu o cerere prin care solicitati obligarea societatii la plata indemnizatiei cuvenite; aratati in cerere ca ati fost trecuta in fals in Co si anexati inscrisurile care dovedesc ca in luna respectiva ati fost la serviciu; alaturati cererii de chemare in judecata si copie a cererii pe care ati transmis-o societatii si copie lista de inventar a plicului si confirmarea de primire .
Daca depune pontaje false cu care justifica intocmirea statului de plata, declarati-le false; daca aveti si un martor dispus sa declare adevarul ca ati prestat munca in perioada respectiva este si mai bine; daca nu, doar actele din care rezulta ca ati fost prezenta la serviciu sunt suficiente; atentie, daca pe stat figurati cu ore lucrate si cu ore de CO, si nu aveti documente din care rezulta ca ati fost la serviciu in toata perioada, o sa sustina ca in Co ati fost in perioada pentru care nu aveti dovezi ( asta daca nu aveti pontajul semnat din care rezulta ca ati fost la serviciu, sau copie de pe condica de prezenta - in acest caz, pierdeti procesul)
Asigurati-va ca aveti dovezi, altfel, pierdeti; daca nu aveti dovezi, asumati-va vina si lasa-ti-va pagubas;
Cand aveti toate cele , consultati un aparator specializat inainte sa depuneti cererea.
Acest lucru va va scuti de greselile pe care le-ati putea face, fie in cererea de chemare in judecata , fie referitor la dovezi.
Termenul de prescriptie este de trei ani de la data la care aveati dreptul sa vi se plateasca indemnizatia de Co.
Succes
freeelis a scris:

2. Daca aveti cum sa demonstrati ca in perioada cat ati fost pontata in CO ati fost la munca, atunci depuneti o sesizare la ITM ...

Munca in CO nu ar fi interzisa ... insa CO se ia pentru a sta acasa si nu a se veni la munca ... nerespectarea dreptului la CO nu este sanctionata de catre ITM.

Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/for...
:)
Ultima modificare: Luni, 18 Februarie 2013
Dragos Stefan, Consultant resurse umane
Cred ca mai intai trebuie sa cititi foarte bine ceea ce doreste angajtul si apoi sa dati copy-paste la mesajele mele ... situatia este alta .. prin urmare ...
va multumesc pentru raspuns!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Urgent daca se poate! cuantum compensare concediu odihna! cipri_h cipri_h Am si eu o intrebare..... Un angajat,care nu a fost pontat in concediu de odihna in anul 2007-2008,cu toate ca l-a efectuat integral,avand platite absolut ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia de concediu odihna mihaela sidonia mihaela sidonia Buna ziua, Indemnizatia de concediu se plateste de catre angajator cu cel putin 5 zile lucratoare inainte de plecarea in concediu . - conform Cod Muncii ... (vezi toată discuția)
Fals sau nu? ClaudiaN ClaudiaN Buna seara! Sunt in urmatoarea situatie: in litigiul de munca civil cu angajatorul acesta a trebuit sa depuna statele de plata si pontajele pentru a dovedi ... (vezi toată discuția)