avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 890 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Fals sau nu?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Fals sau nu?

Buna seara!

Sunt in urmatoarea situatie: in litigiul de munca civil cu angajatorul acesta a trebuit sa depuna statele de plata si pontajele pentru a dovedi ca nu mi-a platit salariul conform CIM. Intre statele de plata si pontaj apar diferente in sensul ca desi eu am fost prezenta toate cele 21-22 de zile lucratoare ale lunilor pentru care imi cer drepturile in stat apar ca si lucrate 16-17 zile, astfel incat salariul mi-a fost diminuat cu 25%. Celelalte zile nu apar nici ca CO, CM, nemotivat, invoit etc. pur si simplu nu apar deloc. Pot spune ca statele de plata sunt false in sensul ca nu sunt in conformitate cu fisele de pontaj anexate, mai ales ca ele au fost depuse si la ITM si prin aceasta nu numai ca mi s-a diminuat mie salariul, dar angajatorul s-a sustras si de la plata contributiilor catre institutiile statului.
Astept parea dv. este vorba de fals, sau nu?
Ultima modificare: Joi, 29 Aprilie 2010
ClaudiaN, utilizator
Cel mai recent răspuns: ClaudiaN , utilizator 22:30, 29 Aprilie 2010
Angajatorul dvs este un mare prost! Pai eu daca eram in locul lui, depuneam pontajele in conformitate cu statul de plata sau viceversa. Normal ca daca este cum spuneti, statele sunt false si intocmite cu scopul sustragerii de la plata taxelor si impozitelor aferente catre stat. Problema este sa dovediti ca dvs ati fost prezenta conform pontajelor si ca statele de plata au fost intocmite defectuos cu rea credinta. Condica de prezenta nu aveti?
Inteleg ca va judecati! De ce nu cereti interogatoriul angajatorului in care sa-l intrebati cum motiveaza zilele neavute in vedere la calcul in statul de plata?
Pai in primul rand pontajul este semnat de cel de la resurse umane si aprobat de catre administrator, daca eu nu era prezenta nu mai treceau astfel in pontaj sau nu-l aproba administratorul si asta timp de 8 luni consecutive.
Vreau sa precizez ca nu mai am incredere in justitia romana, o colega de-a mea a intentat proces pentru aceeasi cauza si i-a fost respinsa actiunea ca nefondata (inca nu a primit motivarea), si sunt convinsa ca nici nu s-au sinchisit sa se uite pe state si pontaje si nici pe concluziile scrise.
Avand in vedere cele prezentate ma gandesc ca cel mai bine ar fi sa fac plangere penala pentru fals si de aceea vreau sa stiu clar daca acest fapt este un fals si este vorba de fals in inscrisuri sub semnatura privata sau fals in acte oficiale, avand in vedere ca ele sunt depuse la ITM.
fals in inscrisuri sub semnatura privata
Dar daca aveti si birou de resurse umane mai mult ca sigur ca aveti si serv de contabilitate. Acolo se intocmesc statele de plata. Or fi pontaje semnate de cel de la resurse umane si contrasemnate de administrator dar tot contabilitatea intocmeste statul de plata. Aceste state nu au fost semnate de dvs? Nu ati putut sesiza mai demult acest fapt? Nu au existat fluturasi de salariu?
mihaela_1973ro a scris:

Angajatorul dvs este un mare prost! Pai eu daca eram in locul lui, depuneam pontajele in conformitate cu statul de plata sau viceversa. Normal ca daca este cum spuneti, statele sunt false si intocmite cu scopul sustragerii de la plata taxelor si impozitelor aferente catre stat. Problema este sa dovediti ca dvs ati fost prezenta conform pontajelor si ca statele de plata au fost intocmite defectuos cu rea credinta. Condica de prezenta nu aveti?

Inteleg ca va judecati! De ce nu cereti interogatoriul angajatorului in care sa-l intrebati cum motiveaza zilele neavute in vedere la calcul in statul de plata?

interventie moderator: va rog sa nu va mai exprimati asa...cu "mare prost".

av.m.vasilescu
Nu statele de plata nu au fost semnate de mine, aveam contract de 2 ore/zi (era o companie dintr-un grup de firme al aceluiasi patron unde aveam si ctr. de 8 ore) si mi se trimitea salariul la firma unde lucram cu 8 ore. Stiam ca s-a dat o hotarare AGA prin care s-au diminuat pe o perioada de 3 luni salariul cu 25% urmand ca in lunile imediat urmatoare sa primim 125%. La sfarsitul perioadei initiale de 3 luni cand a venit scadenta sa primim 125% s-a luat o alta hotarare AGA prin care se spunea ca nu ne mai dau banii inapoi si ca se mentine decizia de a reduce salariul cu 25% si ca in perioada imediat urmatoare se vor renegocia salariile. In fapt nu a fost nicio negociere ci ni s-au trimis spre semnare niste acte aditionale prin care puteam primi intre 80% si 100% din salariu functie de realizarile firmei, act aditional pe care am refuzat sa-l semnez si cu toate acestea si in luna urmatoare am primit salariul diminuat si astfel mi-am depus demisia si mi-am solicitat drepturile banesti in instanta. Deci nu avea cunostinta de modul in care s-a pus in plicare diminuarea, adica desi am fost pontata 21 de zile am fost platita doar 16.
Ba chiar mai mult, cred ca daca stau bine sa ma gandesc este vorba si e inselaciune. nu? Imi spui ca-mi dai 75% trei luni dupa care imi dai diferenta neplatita in urmatoarele 3 luni, iar la scadenta vii si spui ca nu-mi mai dani nici banii pe care mi i-ai promis si imi dai in continuare mai putin...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ore suplimentare UnInger UnInger Timp de 3 luni pe an lucrez pe luna in medie 86 de ore suplimentare, nu am cum sa beneficiez de cele 2 zile libere consecutiv, pentru ca lucrez o zi da, una ... (vezi toată discuția)
Martori pentru program de lucru integrity integrity Va rog pareri in legatura cu urmatoarea situatie: - Programul normal de lucru trecut in Contractul individual de munca (intre 2008 si 2010) a fost 8 ore/zi si ... (vezi toată discuția)
Plata orelor suplimentare poate fi facultativa in cazul anumitor societati? serban19 serban19 Buna ziua , As dori sa aflu parera unui cunoscator despre codul muncii. Am un contract de munca pe perioada nederminata in care este specificat clar ca ... (vezi toată discuția)