Timp de 3 luni pe an lucrez pe luna in medie 86 de ore suplimentare, nu am cum sa beneficiez de cele 2 zile libere consecutiv, pentru ca lucrez o zi da, una nu,din pacate nu exista suficient personal şi nu se fac angajari. Pe pontaj sunt trecute toate orele suplimentare, dar imi sunt platite doar 32 de ore. Ce se intampla cu restul de ore lucrate si neplatite, nimeni nu stie. Acum vor sa se faca 2 pontaje unul cu orele lucrate efectiv si unul conform legii, problema este ca cel care face pontajele refuza sa tina o evidenta dubla pentru ca se comite o ilegalitate si nu le semneaza pe cele cu 32 de ore.
Care este solutia optima pentru toata lumea? Este exclusa varianta angajarii de personal.
daca va referiti la o solutie care sa nu-l deranjeze pe angajator, acesata nu exista. este ilegal sa nu va plateasca orele suplimentare, prin umrare, ori doriti sa va aparati drepturile ori continuati asa.
un prim pas ar fi o reclamatie la ITM
in acelasi timp incercati sa va faceti probe ( copii pontaje ore suplimentare, alte inscrisuri din care sa rezulte exact ...martori) si sa deschideti un proces pentru plata orelor suplimentare. doar asa veti putea sa obtineti drepturile ce vi se cuvin
Presupun ca in situatia dvs se mai afla un salariat. In acest caz, angajarea unui alt salariat care sa va dea libere ar fi cea mai buna solutie. Cheltuiala cu plata orelor suplimentare si a sporurilor pentru lucru in zile nelucratoare este mai mare decat un salariu.
Sunt mai multi angajati in aceasta situatie. Pana anul acesta au fost platite toate orele suplimentare, din primavara avem o firma care se ocupa de departamentul de resurse umane si ei refuza sa ni le plateasca, pentu ca conform legii nu avem voie sa lucram atat si ca sa fie ei acoperiti ne platesc doar cele 32 de ore. Sa fie acoperiti nu prea am inteles in fata cui, pentru ca pontajele si registrele societatii atesta faptul ca pe zi angajatii societatii muncesc intre 10-15ore/zi, iar a doua zi se sta acasa. Au motivat ca au intrebat la ITM si ca este exclus ca un angajat sa aiba atatea ore suplimentare pe luna si ca societatea este pasibila de amenda pentru ca nu se respecta timpul de odihna, dar nu suntem pasibili si de amenda pentru ca nu le platim orele suplimentare? Este o situatie doar pentru 3 din 12 luni ale anului, nu e ceva ce se intampla zi de zi. Credeti ca ITM ar fi dispus sa accepte aceasta situatie, pentru ca specializarea unui om in acest domeniu dureaza intre 2-3 ani, iar angajatii sunt de acord sa lucreze aceste ore suplimentare?
Pozitia mea in societate este intre angajati si departamentul de resurse umane si eu vreau sa stiu cum e mai bine pt angajati si pentru firma. Nici firma sa nu plateasca amenda ca un angajat lucreaza asa mult si ca salariatul sa isi primeasca banii. Departamentul de resurse umane nu prea vine cu solutii. Motiveaza ca ei fac conform legii si nu vor sa plateasca ei amenda si sa fie trasi la raspundere, iar societate dispune de capital sa plateasca orele suplimentare si e dispusa sa le plateasca.
A va supara pe cineva ca respecta si aplica legea nu este, cel putin, corect. Solutia este respectarea Codului Muncii, care limiteaza la maxim 32 orele suplimentare efectuate de un salariat intr-o luna.Daca societatea dispune de resursele materiale, nu vad de ce nu angajeaza alti salariati pentru acordarea de libere.Chiar daca exista pontaje cu orele lucrate efectiv, acestea reflecta o realitate care nu este "tocmai legala".
Eu nu mă supăr pe nimeni, eu îmi doresc să găsesc o soluţie să fie bine pentru toată lumea. Angajarea unui om înseamnă să fie trimis la specializare în afara ţării, pentru 6luni, după care mai are de obţinut specializarii şi de făcut în ţară cursuri ce durează încă un an, iar societatea este presată de timp.
S-a funcţionat timp de 5 ani pe acest sistem de ore suplimentare şi nu s-a primit nicio amendă, să putem remedia această problemă a numărului de angajaţi avem nevoie de timp, ceea ce nu avem azi, timp.
Oricum este o problemă că în stat apar 32ore plătite pe pontaj sunt 70ore. Ce ar trebui să prefer amendă de la ITM că nu am plătit toate orele sau amendă că sunt prea multe ore suplimentare sau amândouă amenzi şi angajaţi furioşi că nu le sunt plătite orele şi dă în judecată societatea?
În ce măsură răspunde departamentul de resurse umane?
Ore de noapte
LambaCorina
Buna seara,
cum pot sa aflu daca firma pt. care lucrez prezinta la ITM pontajul corect: program
saptamanal,ore lucrate in wekend-uri si program de ... (vezi toată discuția)
Bonuri masa
emanuel2001
Buna ziua,am o intrebare-un angajator poate sa nu-ti mai acorde tichete de masa daca a promis?Si poate sa nu-ti mai dea salariul cuvenit?
Am lucrat undeva si ... (vezi toată discuția)