avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 749 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Divort-credit nevoi personale
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Divort-credit nevoi personale

Buna seara,
Numele meu este Marian, si va cer sfatul in legatura cu un credit de nevoi personale, incheiat de sotie in urma cu 4 ani (pe 10 ani), in care eu sunt denumit ca si imprumutat solidar(conform denumirii din contract) .Deoarece in casnicie au intervenit unele probleme, am depus actele de divort. O prima infatisare a avut loc urmand a se incheia la a doua. Din aceasta relatie, au rezultat un copil in varsta de 13 ani si un contract de credit incheiat de sotie.Ca si partaj nu avem mare lucru, deoarece nu avem acte pe nimic;fizic, am echipat/ mobilat doua locuinte una pusa la dispozitie de parintii ei , unde am locuit in prima parte a casatoriei, a doua de parintii mei unde locuim in prezent . Conform intelegerii dintre noi (soti) urma sa platim cate jumatate din valoarea ratei lunare. O perioada a functionat, a urmat doua situatii in care sotia nu a mai platit partea ei de rata la timp , lucru ce a dus la prelungirea contractului, chiar daca eu luna de luna am platit partea mea . In situatia data, am reusit sa o conving sa depunem de comun acord o cerere la banca pentru a separa restul de credit in doua parti egale, pe numele fiecaruia, chiar daca in momentul de fata ea nu a mai platit partea ei de rata de aproape 4luni si nici nu intentioneaza a o face prea curand. Pana la o solutionare din partea bancii, avand in vedere ca la inceputul lui martie va fi a doua infatisare pentru divort, cum ma sfatuiti sa procedez pentru a pune punct acestei nereusite in viata. Este necesar sa deschid o alta actiune in instanta?! , pun aceasta intrebare intrucat angajatii bancii unde am depus cererea spun ca interesul bancii este de a recupera banii si mai putin i-i intereseaza de la cine - de la ea ca si titular de contract sau de la mine ca si imprumutat solidar(sot la momentul incheierii contractului).
Va rog a ma ajuta !!!.
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 08:43, 21 Februarie 2013
Contractul a fost prelungit urmare a unei cereri de reesalonare a creditului pe o perioada mai mare de timp?

Parerea mea este ca daca doamna are intarzieri la plata ratelor, banca nu va fi de acord cu separarea creditului. Tot banca este aceea care va poate da raspuns la aceasta intrebare.

Iar in instanta nu puteti decat sa deschideti actiune separata pentru partaj. Sau daca se merge pe intelegerea amiabila intre parti, va puteti adresa unui notar.
Adresanduva unui mediator odata cu divortul puteti dezbate si partajul, mai mult ca medierea a devenit obligatorie dar si pentru ca medierea prezinta multiple avantaje: costuri reduse, eficienta, rapid,etc.
Da, creditul a fost prelungit /reesalonat ca urmare a neplatii tot de catre doamna; interesul meu e acela de a nu mai fi co partas la acelasi credit cu doamna ci titular pe jumatate din valoarea ramasa de plata , conform cererii depuse la unitatea bancara respectiva. In caz contrar doream sa stiu ce pot face si cum trebuie actionat in instanta pentru a obtine separarea creditului fata de doamna , fara a mai depinde de plata sau neplata din partea acesteia.
Nu cred ca un mediator poate solutiona ceea ce doresc si anume separarea creditului ramas , fiecare la randul sau raspunzator pentru plata sau neplata ratelor. Intrebarea mea era , daca unitatea bancara nu va da curs cererii de separare a creditului, interesul lor fiind acela de a-si recupera banii indiferent cine va plati, ce pot face , cum pot actiona in instanta in vederea rezolvarii problemei?!

Ultima modificare: Marți, 19 Februarie 2013
gi-jane2, moderator
Printr-o actiune de partaj. Daca decizia judecatorului va fi aceea ca fiecare sa achite 50% din contravaloarea ratei lunare, prezentati hotararea aceea impreuna cu hotararea de divort si banca va lua act de acestea.

De ce nu luati Dvs. legatura cu juristul bancii respective, in care sa ii expuneti ceea ce doriti sa faceti si sa vedeti daca este valabila aceasta incercare de separare a datoriei?
De regula, drepturile si obligatiile sotilor sunt comune.

Atat activul, cat si pasivul patrimoniul poate fi cuprins in masa partajabila.
Sotii raspund pentru obligatiile contractate in timpul mariajului, pentru implinirea nevoilor obisnuite ale casatoriei.

E adevarat ca legiutorul a inteles sa prezume ca datoriile unuia dintre soti sunt proprii ale acestuia, in masura in care acesta nu dovedeste ca sunt comune.

E esential de stabilit ratiunea perfectarii contractului de imprumut , destinatia sumei de bani, modul in care sumele de bani au fost dobandite si investite.

Adresati-va instantei de judecata, in vederea partajarii datoriei comune.( impareteala vizeaza atat activul, dar si pasivul patrimonial ).

Creditul contractat de catre soti, in vederea sustinerii raporturilor de casatorie, in vederea suportarii cheltuielilor ocazionale repezinta o datorie comuna a acestora.



Instanta de judecata, in urma administrarii probatoriului , va constata ca aceasta datorie este comuna a sotilor, in pofida faptului ca numai dumneavoastra aveti calitatea de imprumutat, conform contractului.

Totodata, va fi individualizata cota- parte din suma de bani imprumutata de la banca.


In situatia in care va fi perfectat o trazactie, instanta de judecata va lua act de pozitia celor impricinati, pronuntand o hotarare de expedient , in acest sens.


Succes.

Ultima modificare: Luni, 18 Februarie 2013
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

Alte discuții în legătură

Divort - imprumut la banca razvancococi razvancococi Puteti sa ma ajutati cu un raspuns , am facut un credit de nevoi personale acum vreo 10 ani la banca ,luandu-se in considerare si salariul sotiei, fiind ca si ... (vezi toată discuția)
Credite bancare ContSters6135 ContSters6135 Am o speta si nu prea stiu cum sa o rezolv. In timpul casatoriei, sotul a contractat 2 credite pt. nevoi personale. In unul el este imprumutatul, iar in ... (vezi toată discuția)
Impreuna cu fostul sot am facut in imprumut nevoi personale la banca si am ramas doua luni in urma cu plata ratei gabrela37 gabrela37 am divortat la sfarsitul lunii martie ac si cu cinci ani in urma am facut un imprumut nevoi personale la banca pe numele meu ca imprumutat si al sotului ca si ... (vezi toată discuția)