avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 934 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... CMI (cabinet medical individual)
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

CMI (cabinet medical individual)

Buna ziua!
Am un CMI infiintat in octombrie 2012. Nu functioneaza inca deoarece nu pt avea contract cu casa din lipsa contractului cadru 2013-2014 (specialitate medicina de familie). Desi nu functionez,pt a fi evaluat de catre CJAS am deja anagajat (asistenta medicala cu contract de munca de 2 ore/zi) si prin urmare am o serie de intrebari...

1) deoarece nu lucreaza asistenta a facut cerere de concediu fara plata (de la 9 ianuarie 2013 (de cand exista contractul) pana la 31 ianuarie 2013. Poi repeta figura si-n februarie? Este legal??

2) de la cunoscuti am aflat ca ar trebui facute forme pentru SSM si PSI. Nimeni nu mi-a solicitat aceste acte. Este vorba de mine care nu am contract de munca si de asistenta. Trebuie sau nu? Cunosc multe cabinete si farmacii (care functioneaza de dupa revolutie nu ieri sau azi ) care nu au avut si nu li s-a cerut asa ceva. ALtii spun ca daca am sub 9 anagajati , as putea face eu instructajul...adica sa cumpar un extinctor, sa fac un plan de evacuare..si semestrial (altii spun trimestial) sa scriu intr-un carnet special ca am facut instructajul asistentei. Cum este corect? Ce se poate intampla daca vine control (si de la cine?) ? Cum pot face ei dovada ca mi s-a comunicat si nu am facut!!!! Eu ca cetatean nu-s obligata sa stiu legislatia asa..in ansamblu..fiecare cu domeniul sau!Nu mi-a fsot cerut sa faca asta de catre nici o institutie si am trecut de toate controalele(Colegiu, Sanepid, CJAS).

3) pentru o firma neluminoasa..alta nebunie..unii spun ca trebuia proiect, certificat de urbanism, autorizatie de construire...la fel..eu de ce am obligatia sa stiu ce prevede legislatia????
Cel mai recent răspuns: AC , utilizator 08:38, 24 Aprilie 2013
AC a scris:

Ce se poate intampla daca vine control (si de la cine?) ? Cum pot face ei dovada ca mi s-a comunicat si nu am facut!!!! Eu ca cetatean nu-s obligata sa stiu legislatia asa..in ansamblu..fiecare cu domeniul sau!Nu mi-a fsot cerut sa faca asta de catre nici o institutie si am trecut de toate controalele(Colegiu, Sanepid, CJAS).



Daca vine controlul veti primi amenda intre 10.000 si 20.000 de lei.
EI nu tr sa faca nici o dovada ca v-au informat , dealtfel EI (adica Inspectoratul Teritorial de Munca) nici nu au acesta obligatie, dumneavoastra in momentul cand v-ati asumat infiintarea cabinetului tr sa va informati si sa respectati toate prevederile legale.
Nemo legem ignorare censetur nimeni nu poate invoca necunoasterea legii...altfel nu ar mai avea cum sa se aplice nici o sanctiune, legal
Nimeni nu poate fi considerat ca nu cunoaste legea, adagiu latin ce exprima principiul potrivit caruia se prezuma ca toata lumea cunoaste legea si nimeni nu poate fi aparat de raspundere invocand necunoasterea prevederilor ei; eroarea de drept nu exonereaza de raspundere. In tara noastra, cunoasterea si respectarea legilor este o indatorire primordiala a tuturor cetatenilor, inscrisa in Constitutie.
Eu zic sa mergeti sa va inscrieti la un curs in domeniul securitatii muncii cu o durata de 40 de ore care va da dreptul sa va asumati activitatea de SSM in cadrul cabinetului. Totodata la acest curs veti afla si ce aveti de facut privind securitatea si sanatatea in munca. Deasemenea va recomand sa mergeti la Inspectoratul Teritorial de Munca si sa solicitati autorizarea cabinetului din punct de vedere al securitatii muncii, nu costa nimic si se face prin depunerea unei declaratii pe propria raspundere.
Ultima modificare: Luni, 18 Februarie 2013
inspectorSSM, utilizator
Tot ce spune inspectorSSM este just doar doresc sa completez ca veti indeplini prevederile legale doar pentru angajatii cu contract de munca adica doar pentru asistenta. Am facut completarea doar pentru SSM la PSI sunt alte abordari.

Sa inteleg exact. Medicul (posesor de CMI) nu are nevoie de dosar de risc(parte din documentatia SSM)?? Atunci nici de instructajul facut la 6 luni???

Lamuriti-ma care sunt celelalte abordari ale PSI?

Multumesc!


worksafety a scris:

Tot ce spune inspectorSSM este just doar doresc sa completez ca veti indeplini prevederile legale doar pentru angajatii cu contract de munca adica doar pentru asistenta. Am facut completarea doar pentru SSM la PSI sunt alte abordari.



1. Codul muncii nu prevede o limita in acordarea concediului fara plata.

2. Numai ca pentru aceasta trebuie ca asistenta dvs. sa faca cerere si dvs. sa o aprobati.
Instruirea din punct de vedere ssm si respectiv psi se efectueaza numai pentru angajati. Periodicitatea instruirii este cea mentionata de angajator in instructiunile proprii ssm si respectiv psi, Obligatia de intocmire de intocmire a instructiunilor proprii este in sarcina angajatorului, pentru echipamentele tehnice din dotarea cabinetului, respectiv pentru activitatile desfasurate in cadrul cabinetului medical (ma refer aici la altele decat cele pur medicale).
Cand intrebati despre dosar de risc, presupun ca va referiti la identificarea si evaluarea riscurilor, care cad in sarcina angajatorului (in cazul dvs. medicul titular de cabinet) si este o activitate obligatorie inclusiv pentru un cabinet medical.

Alte discuții în legătură

Fise individuale de instruire ssm si psi bettyy2002 bettyy2002 Rog din suflet cine ma poate ajuta cu niste tematici complete de instruire , toate tipurile !! ,niste teste model si o decizie interna pentru personal cu ... (vezi toată discuția)
Protectia muncii - ssm este necesara la firme mici? DEVEXPERTS DEVEXPERTS Protectia muncii - SSM Buna ziua, Am un SRL nou infiintat COD CAEN 6201, cu un angajat - pe mine - pe functia de programator. As dori sa stiu daca este ... (vezi toată discuția)
Ssm si psi ca persoana fizica independenta? buna ziua, urmeaza ... MrMarketing MrMarketing SSM si PSI ca persoana fizica independenta? Buna ziua, Urmeaza sa ma angajez cu contract de colaborare (prestari servicii) la un cabinet stomatologic, iar ... (vezi toată discuția)